0

К ато един от 17-те важни хранителни вещества калцият е причината растенията да имат стегната структура и плътни плодове. Той има връзка и с обмяната на хранителните вещества, растежа на корените и здравето на почвата.

Калцият има защитна роля за растенията. Чрез него се изпращат сигнали до листата и стъблата да се бранят, когато има нападение на неприятели, при болести или стрес от околната среда.

Директно

Така че когато установите симптоми на калциев дефицит, трябва да действате бързо, за да запазите реколтата. Най-бързите начини е внасяне на нужния калций директно през листата.

След като калцият се абсорбира, той остава на мястото си. Затова калциевият дефицит се проявява първо на най-крайните части – върха на цветовете, краищата на листата или на корените. За да се развиват здрави растенията, необходимо е внасянето на калций през цялото време.

Яйчените черупки, изградени на 95% от калциев карбонат, са достъпен източник на калций за градината.

Разпръскването на натрошени черупки около основата на растенията е чудесна превантивна мярка за поддържане на нивата на този елемент в почвата. Но това действа много бавно.

За да имат ефект, яйчените черупки минават през няколко трансформации. Целият процес може да отнеме няколко месеца. Директният начин за внасяне на калций, за да се усвои бързо от растенията, е чрез спрей, с който да пръскаме листата. За да си направим течен тор, са ни необходими само яйчени черупки, бял оцет и малко време.

Измиване

Всеки път, когато използвате яйца, запазвайте черупките. Измивайте ги с хладка вода и ги поставяйте в купа, където да се изсушат. Необходими са ви черупките от поне 10 яйца, за да си направите течен калций.

Стерилизирайте черупките във фурна като превантивна мярка срещу потенциални бактерии и патогени. Поставете ги върху хартия за печене и ги поставете във фурната за 30 минути на 90 градуса.

Следващата стъпка е да стриете на прах черупките. Затворете праха в контейнер.

Разтворете след това праха в бял оцет в съотношение 1 супена лъжица прах на една чаша оцет. Това се прави в съд, който е с три пъти по-голям обем от течността заради последващата химическа реакция. Течността ще кипне, но ще се успокои след няколко минути. Разбъркайте добре с дървена лъжица. Прелейте течността в буркан, който после покрийте с дишащ материал като тензух. Сложете ластик, за да не падне тензухът.

Необходими са около две седмици, за да може киселините в оцета да разградят яйчените черупки до калций. Докато чакате, разбърквайте от време на време.

Като мляко

След две седмици прахът от яйчени черупки се е разтворил напълно. Образува се млекообразна течност. Ако са останали още парченца от черупките, оставете разтвора за още няколко дни или просто ги прецедете.

Тази течност е с висока киселинност. Преди да я приложите върху растенията, я разредете, като смесите една част течен калций с пет части вода.

Всички растения имат нужда от калций. Но някои имат по-високи изисквания от други. Доматите, пиперът, краставиците, тиквите, тиквичките, пъпешът, марулите, броколи, зеле и карфиол, както и черешите и ябълковите дървета високо ще оценят подхранването с калций.

Прелейте разредения течен калций в бутилка със спрей и напръскайте листата на зеленчуковите култури. Най-подходящото време за това е преди цъфтеж или точно преди пъпките да се разтворят. По този начин ще избегнете върховото гниене.

Направете тест на едно листо

Добра идея е да направите тест върху едно листо. Напръскайте и изчакайте няколко дни. Ако всичко изглежда добре и няма вехнене, прогаряне, обезцветяване, можете да напръскате растенията. Пръскайте цялото растение от горе до долу. Прилагайте върху горната и долната повърхност на листата. Пръскайте вечер, така че влажните листа да не изгорят на слънце.