0

З рялата диня е вкусен и нискокалоричен продукт, който е чудесен за закуска през деня, особено в горещо време. 100 г съдържат приблизително 30 килокалории и 8,1 мг витамин С. Богата е на антиоксиданти и други полезни вещества. На какви знаци трябва да обърнете внимание, за да купите сладка, сочна и узряла диня, съветва Матвей Куприянов.

Цветът на кората на динята е първият и най-важен индикатор за нейната зрялост. Ако говорим за раирани дини, които най-често се срещат на нашите пазари и магазини, тогава те трябва да са с наситен светлозелен цвят с контрастни тъмни ивици. Бледата кора показва, че динята е неузряла и не е достигнала максималната си сладост. Колкото по-ярки и по-богати са цветовете на кората на динята, толкова по-голяма е вероятността тя да бъде сладка и сочна.

Земя

Жълтото петно е мястото, където динята лежи на земята и узрява под слънчевите лъчи. То трябва да е яркожълто или дори почти оранжево. Бялото или светложълтото петно може да означава незрялост на плода. Размерът и цветът на петното може да варира, но колкото по-голямо и по-интензивно е то, толкова по-добре. Обърнете внимание на текстурата на петното - то трябва да е гладко и без признаци на гниене.

Опит

Правилно избраната диня издава дълбок, бумтящ звук при почукване. Именно той показва гъстата и сочна каша отвътре. Ако звукът при почукване е приглушен или тъп, това може да означава презрялост или ниско качество на плода. Този метод изисква известен опит, но с достатъчно практика можете лесно да различите добрите дини от лошите.

Женски

Дините се предлагат в кръгла и продълговата форма. Има общоприето мнение, че кръглите плодове са „женски“, а продълговатите са „мъжки“. Дините „жени“ се смятат за по-сладки и по-вкусни от „мъжките“. В ботаниката обаче няма такова разделение и плодовете се завързват (с редки изключения) върху женските цветя. Така че формата на динята не е основният показател за нейното качество и може просто да е знак за сорта.

Теглото

Динята трябва да се чувства тежка за размера си. Това е знак за високо водно съдържание, което гарантира сочността и свежестта на плода. Ако динята е голяма, но лека на тегло, може да е неузряла или пресъхнала.

Восък

Кората на динята говори за нейното качество. Тя трябва да е твърда и гладка, без пукнатини, вдлъбнатини или меки петна. Меките петна могат да показват началото на гниене или вътрешно увреждане на плода. Обърнете внимание на всякакви драскотини или порязвания, които могат да повлияят на съхранението на динята. Твърдата и ненаранена кора е ключът към дълготрайното съхранение и качеството на плодовете. Проверете също дали плодовете нямат прекомерен блясък - това може да означава обработка с восък. Опашката на узрялата диня трябва да е изсъхнала и да достига приблизително 5 см.

Издържа до 4 месеца в мрежа

При правилно съхранение динята може да запази вкуса си за дълго време. На хладно място, далеч от слънчева светлина, може да се съхранява до няколко месеца. Понякога късните плодове могат да се запазят до Нова година. За да може динята да издържи от 2 до 4 месеца, специалистите съветват да я съхранявате при температура от 2 до +8 градуса на сухо място. Важно е тя да не лежи на твърда повърхност, защото ще започне да гние отдолу. Можете да я закачите в мрежа или да я поставите върху слама. Не поставяйте други плодове или зеленчуци до динята, защото някои от тях могат да отделят етилен, което ще предизвика процес на гниене.

Разрязаната диня трябва да се съхранява в хладилник, така че да запази свежестта си, а студът ще предотврати развитието на бактерии.

Превод Павел Павлов