0

Б ижута на стойност над 300 000 000 щатски долара са задигнати от членовете прочутата банда „Розовите пантери“ от началото на дейността й до края на 2023 година. Апашите са изкусни крадци, които планират всяко свое действие до последния детайл и на практика са неуловими в цяла Европа.

Членовете на организацията са от бивша Югославия, предимно сърби и хървати, но има и босненци, черногорци и словенци. Редица полицейски доклади определят „Розовите пантери“ като една от най-успешните и забележителни организирани престъпни групи от ХХI век. Групировката се оформя преди 20 години в Белград. Първият им мащабен удар е през месец май 2003 година в Лондон. Обран е големият салон „Грааф“ на улица Ню Бонд Стрийт в мъгливия и дъждовен град. Бандитите ошушкват най-ценните диамантени украшения, а по пода оставят дребни диаманти и златни колиета, които са разхвърляли при оттеглянето си.

Облекло

От този първи удар насам се счита, че „Розовите пантери“ са извършили 500 кражби на бижута за над 300 000 000 щатски долара. Група от Балканите реално върти нелегалната търговия с диаманти в началото на ХХI век. Правят удари както в Европа, така и в Азия. Интерпол и службите от цял свят едва успяват да ги проследят. А заловени са само малцина от членовете им. За един от лидерите на „Розовите пантери“ се счита 72-годишният Митар Марянович. Той бе задържан в Рим през 2012 година. Счита се, че е организирал едни от най-дръзките грабежи, извършени от бандата в бижутерски магазин в Париж. „Розовите пантери“ влизат, преоблечени като жени, облеклата са в розови разцветки. Успяват да оберат ценности за 4 млн. евро. Името "Розови пантери" им е дадено от Интерпол именно след този случай. „Розовите пантери“ са заподозрени в кражби в Швейцария, Япония, Франция, Германия, Испания, Монако, Лихтенщайн и Обединените арабски емирства, голяма част от които остават неразкрити и до ден днешен.

Полет

В Барселона са арестувани петима членове на бандитската групировка "Розовите пантери", специализирала се в кражби на скъпоценности. Ден по-рано задържаните успели да ограбят бижутерски магазин. За по-малко от минута престъпниците изнесли скъпоценности за 400 000 евро. Стана ясно, че малко преди арестите германската полиция е предупредила испанските си колеги, че един от крадците се прехвърлил от Белград с полет през Берлин в Барселона.

През септември 2021 г. двама сърби, членове на бандата "Розовите пантери“, бяха осъдени в Австрия за грабежи, извършени в периода от 2011 до 2017 г. Единият сърбин, на 37 години, получи девет години затвор за кражби на бижута при 11 грабежа. Вторият, на 35 години, бе осъден на четири години и половина затвор за разбиването на магазин за луксозни часовници през 2016 г. и заплаха с оръжие на продавачите. Обирите са извършени с оръжие и с брадви, с които чупели витрините на магазините. Двамата са съдени са общо около два милиона евро.

Способни

Като цяло членовете на бандата „Розовите пантери“ са известни със своята способност да се покриват бързо, незабележимо и вече няколко десетилетия са неуловими. Популярността им също е огромна и вече имат редица последователи, които нямат нищо общо с бивша Югославия и дори не са от Балканския полуостров. Просто копират стила на „Розовите пантери“ и това допълнително затруднява полицията при издирването на истинските членове на бандата.

Вдъхновени са от филма с Питър Селърс

Бандата „Розовите пантери“ получава прякора си от това, че често крадците се преструват на жени или на мъже с обратни сексуални наклонности. Те влизат като клиенти в скъпи магазини за бижута и часовници. Носят розови елементи на дрехите си или са облечени изцяло в розово. Вдъхновени са от създадения през 1963 година филм с името "Розовата пантера“, който е класическа комедийно-криминална авантюра, превърнала британския актьор Питър Селърс в звезда. Измислената история от 1965 г. в началото на ХХI век се превърна в реалност и международен криминален кошмар за всички световноизвестни бижутерийни магазини. Стотиците обири на югославската банда продължават и до днес, тероризирайки глобалната бижутерска индустрия.