0

Т рапезата в чест на архангел Михаил и неговия ден 8 ноември е празнична. Коли се курбан и се пекат рангеловски хлябове. Традицията повелява на софрата да има овнешко или шилешко, варено жито, фасул и червено вино. Някъде се прави и баклава или пък други сладки неща с ядки. Според християнската религия архангел Михаил е пазител на душите и борец против злото. Той е вожд на небесните сили, борец против духовете на тъмнината, защитник на християните от дявола, пазител на нашите души, но и душевадец. Архангеловден се чества всяка година на 8 ноември. Ето рецепти по въпроса от az-gotvia.bg.

Пита

Необходими продукти:

  • 300 г пълнозърнесто брашно
  • 500 г типово брашно
  • 1 пакет суха мая
  • 350 мл прясно мляко
  • 100 мл хладка вода за маята
  • 1 ч л захар
  • 1 ч л сол
  • 2 яйца без един жълтък (с него намазваме преди печене)
  • 3 с л олио
  • семена за поръсване
  • олио за намазване на корите

Начин на приготвяне:

Активира се маята в хладката вода със захарта и 2 с.л. брашно. Щом бухне, се замесва меко тесто, намазваме с олио и оставяме за 50 минути на топло да втаса. Разделяме на две части. От първата част късаме топче като ябълка и оставяме за украса. Останалото първо тесто разточваме на кора, нарязваме на 8 триъгълника - правят се по три разреза и се навива на кифли. Нареждат се в намаслена тава по края.

От второто тесто се отделя топче от 1/3 тесто, разточва се на кора и поставяме в средата на тавата да запълни празното пространство. Останалото се разделя на 3 части. Всяка се разточва с големина на чиния и се нареждат една върху друга, намазани с олио, без третата. Нарязва се на 8 сектора. В средата на всеки се прави разрез и връхчето се промушва отдолу нагоре 2 пъти. Основата се подвива отдолу и се реже с нож малко 1 см от тестото. С него се оформя цветето в средата. Оставя се да почине още 30 мин., намазваме с разбития жълтък с малко олио и малко прясно мляко и поръсваме семена. Печем в загрята фурна 180 градуса около 40-45 минути, като към края се намалява на 160 градуса и се покрива с фолио. Изважда се и покриваме с кърпа.

Яхния от зелен фасул

Необходими продукти:

  • 1 плик замразен или 1 буркан зелен фасул
  • 3 глави лук
  • 2 моркова
  • 4 скилидки чесън
  • 500 мл доматен сок
  • 2 с.л. брашно
  • магданоз
  • сол
  • черен и червен пипер
  • вода
  • брашно

Начин на приготвяне:

Задушават се лукът, морковите и чесънът. Прибавяме зеления фасул и подправките (сол, черен и червен пипер). Оставяме да се задуши заедно с останалите зеленчуци. След като е омекнал, се добавя и доматеният сок. В чашка с малко студена вода се добавят двете супени лъжици брашно и се разбиват, добавят се към всички продукти и се бърка, за да не загори. Вече сгъстена яхнията се маха от котлона и се поръсва с нарязания магданоз.

Жито

Необходими продукти:

  • 250 г жито
  • чаени бисквити
  • 1 ч.ч. едро скълцани орехи
  • пудра захар

Начин на приготвяне:

Житото се сварява и се отцежда продължително време върху кърпа (5-6 часа). След това се смесва и разбърква със ситно смлените бисквити и орехите. Слага се в купа и се поръсва с пудра захар.

Курбан

Необходими продукти:

  • 2 кг овче или шилешко месо
  • eдра сол
  • 1 глава лук
  • подправки
  • вода

Начин на приготвяне:

Нарязваме месото на малки порции, поставяме в тенджера с много вода и заваряваме, за да се отпени месото. Когато е отпенено и полусварено месото, преминаваме към процедурата прехвърляне на курбана, като в друга тенджера поставяме отцедените порции месо и прецеждаме получения от варенето бульон. Ако се налага, се долива гореща вода, поставя се едра сол на вкус и лукът, резнат на четири, но не нацяло (лукът обира мазнината и миризмата на лой). Оставяме да се свари курбана и сервираме горещ.