0

Е дна година след жестокия потоп, залял община Царево, градът е преобразен и възроден за нов живот, видя екип на „Телеграф“. Разрушените мостове и пътища от потопа през нощта на 4 срещу 5 септември 2023 година вече са изцяло възстановени. Опустошените къмпинги и изядените плажни ивици са в образцов вид и това лято посрещаха туристи. 

Така изглежда картината на пръв поглед. Курортите на юг, където бе страшният потоп, в момента са пълни с туристи. По нищо вече не си личи, че тук е имало потоп и нищо не напомня за ужаса, преживян миналия септември. Местните жители обаче още живеят с ужаса на бедствието и са запечатали в спомените си страховити картини. Новините за нов буреносен циклон за началото на септември тази година отново стресна хората. „Дано не се повтори бедствието от миналата година“, молят се те. 

Повторение

Хората се надяват, че един ден кошмарът все пак ще избледнее от спомените им и никога няма да има повторение. Днес градът изглежда като от рекламна брошура – чист, приветлив, подреден. Зад бляскавата фасада обаче все още стоят много проблеми за разрешаване.

АДЪТ ПО ЮЖНОТО ЧЕРНОМОРИЕ: Потопът в Царево унищожил 38 млн. лева

Възстановени са разрушенията на основната инфраструктура и пътните връзки със съседните курорти отново са проходими. Но наводнението нанесе други огромни щети, по отстраняването на които тепърва се работи. Необходими са още много финансови средства и труд не само за да се поправят всички поражения, но и да се гарантира, че градът и хората ще бъдат защитени при друга подобна ситуация.

Невиждано 

Невижданото водно бедствие отне живота на четирима души и причини щети за милиони левове. Разрушени бяха мостове, пътища и диги, а плажните ивици бяха отнесени от пороите. Паркираните в крайбрежните зони автомобили и каравани също потънаха в морето. Къщи, хотели и обществени сгради бяха потопени от гигантска приливна вълна. Сред жертвите на природното бедствие бяха председателката на Районния съд в Царево Мария Москова и дъщеря й д-р Даниела Йорданова. Д

вете жени загинаха в потопа, докато се опитвали да избягат от бедствието с автомобил. Колата им бе отнесена от приливна вълна в пика а бедствието, а спасителни екипи търсиха дни наред телата им в морето. В деня на бедствието, година по-късно, близките им ще се съберат да почетат паметта им, а много от местните хора ще дадат курбан и ще се помолят водният ад вече никога да не се повтори.

Застраховки

"Цели 14 часа и повече валя проливен дъжд. Водата дойде изведнъж и заля всичко. Стихията беше страховита. Имаше хора на палатки и каравани по къмпингите, които бяха отнесени в морето като трески. В нашата къща всичко беше залято - целият първи етаж до тавана, при съседите също. Изхвърлихме всичко - телевизори, хладилници, мебели, започнахме от нулата", спомнят си царевци. Повечето от тях признават, че са нямали застраховки на домовете и имуществото си. На много от пострадалите семейства се е наложило да изтеглят кредити, за да ремонтират и обзаведат домовете си.

СЛЕД ВОДНОТО БЕДСТВИЕ: Чистят Царево от каравани

"Загубите наистина бяха големи, дори има хора, които още не могат да си оправят къщите, но парите не са най-важното. Други хора загубиха близките си, а това назад не може да се върне. Това е най-страшното, защото е непоправимо. Пари се печелят и мебели се купуват, но човека не можеш да върнеш", казват местните хора.

Тревожни

Туристите, имали лошия късмет да са в района по време на потопа, също не могат да изтрият от съзнанието си ужаса, който са преживели.

"Такова нещо не се забравя, просто се научаваш да живееш с него. Връхлетя ни истинско бедствие, просто кошмар. Видяхме вода, висока два метра, като стена, която приижда и залива всичко по пътя си. Беше като на кино, вцепеняваш се и не можеш да реагираш адекватно. Нашата каравана потъна в морето. Успяхме да я напуснем като по чудо, малко преди да дойде водата. Станахме свидетели как други туристи спасиха човек, повлечен от водата. Беше се хванал за един микробус и те му подадоха въже, с което го измъкнаха. Човекът оцеля, но други нямаха този шанс", разказват с днешна дата туристи, преживели водния ад.

В онези тревожни септемврийски дни Царево бе буквално откъснато от света. Водната стихия разруши моста на пътя Царево – Ахтопол, който бе връзката със съседните курорти Варвара, Ахтопол, Синеморец и Резово. Пътят вече изцяло е възстановен. Възстановен е и мостът между къмпинг „Нестинарка“ и кв. „Василико“. Новото съоръжение е значително по-здраво и издръжливо. Изградени бяха по-дълбоки фундаменти, а дънна плоча допълнително увеличава якостта, обясни по време на ремонтните дейности техническият ръководител на обекта.

Щетите са за над 10 млн. лева

Щетите на пътната и мостовата инфраструктура бяха оценени за над 10 млн. лева. Но общината все още търси от държавата и допълнително финансиране за дерето на реката.

"За да има смисъл от трите нови моста, дерето трябва да е изцяло коригирано и вкарано в конкретно русло. За да се реши този проблем, са необходими близо 30 млн. лева за възстановяване на останалата инфраструктура в цялата територия на общината", обясниха за „Телеграф“ от община Царево.