0

Н ай-голямата и най-авторитетната космическа агенция в света, НАСА, всеки ден предлага на милиони любопитни хора по света пътешествие из чудните светове на Вселената – както на Земята, Луната и останалите обекти от Слънчевата система, така и в далечни пространства в открития космос. Ето някои от уникалните снимки на космическата агенция, които тя обнародва през последните седмици.

Най-големият пръстен

НАСА

На 14 октомври тази година се случи най-романтичното затъмнение за Амбър Джан, когато нейният възлюбен Джери Джан пада на колене и й предлага официален брак на фона на пръстеновидното слънчево затъмнение, видяно край езерото Абърт в щата Орегон. А приятелят на двойката Баолонг Чен фотографира и затъмнението, и предложението на неговия фон. После Амбър пояснява, че е чакала за това 16 години, когато при предишното видяно от нея слънчево затъмнение си е пожелала да има пръстен като булка. Явно желанията се сбъдват не само по време на падащи звезди.

Четвърт луни

НАСА

Марсея Джулия Пасе си е играла да запечата 25 последователни четвъртинки на луната и да ги събере на една снимка. Тя вярва, че това й носи късмет и иска да го сподели с целия свят. А от НАСА поясняват дори за хлапетата - по средата между Новолуние и Пълнолуние е фазата на първата четвърт на Луната. Това е една четвърт от пътя около месечната орбита на земния спътник. Във фазата на първата четвърт половината от видимата страна на Луната е осветена от слънчева светлина. За фазата на третата четвърт на Луната, по средата между Пълнолунието и Новолунието, слънчевата светлина осветява другата половина на видимия лунен диск. Във фазите на първата и третата четвърт линията на сянката, разделяща лунната на нощ и ден, минава по средата. Тогава близо до линията най-добре се наблюдават лунни кратери и планини в рязък релеф, което прави четвърт фазите особено подходящо време за изучаване на Луната.

Селфи на Червената планета

НАСА

Не само хората си правим селфита, но и спускаемите на Марс апарати. Такъв е случаят с „Финикс“ и то още през 2008 г., но НАСА едва сега обнародва снимката от Червената планета. Та „Финикс“ стоял върху марсианската повърхност на едно място от 5 юни до 12 юли 2008 г. и се снимал със своя Surface Stereo Imager, а след това обобщил всичко в една снимка, която сега бе пусната на хората по света и във Вселената.

Мечето на Марс

НАСА

Тази снимка бе кръстена „Мечето на Марс“ макар изобщо да няма мечки или плюшени играчки на нея, но човешката фантазия работи добре. Всъщност спътникът „Орбитър“ е обикалял около Червената планета и на 12 декември 2022 г. заснема един V-образен хълм. Двете очи са прастари кратери, а кръгът, оформящ главата на мечето, е от древна утайка от времената, когато на Марс е имало вода.

Изстрелване

НАСА

На фаталния за мнозина петък, 13-ти, тази година в космическия център „Кенеди“ на НАСА във Флорида бе изстреляна ракетата Falcon Heavy на SpaceX с апарата Psyche. Космическият кораб „Психея“ ще пътува до богат на различни редки метали астероид със същото име, обикалящ около Слънцето между Марс и Юпитер. Спектралният анализ показва, че най-вероятно там има непознати на земната наука елементи, които са в компресирано състояние.

Вихърът на Дева

НАСА

Галактиката NGC 4654 в съзвездието Дева бе открита от космическия телескоп „Хъбъл“ и е истински звезден вихър. NGC 4654 има ярък център и е означена като „междинна“, защото има характеристики на два вида спираловидни галактики – с и без прегради, така и на спираловидна галактика с прегради. NGC 4654 е на около 55 милиона светлинни години от Земята.

Багдад от небето

НАСА

Багдад е забележително красив и фантастичен от Международната космическа станция. Астронавтът от Обединените арабски емирства Султан Алнеяди засне това изображение на градските светлини на столицата на Ирак и преминаваща през него река Тигър. Фотото е от 18 юли 2023 г., докато Международната космическа станция обикаля на 420 км над планетата.

Зелената лагуна

НАСА

Астронавтът Уди Хобърг снима Laguna Verde - Зелената лагуна, както е наречено соленото езеро в Андите. То се намира в пустинята Атакама, в северната част на Чили. Езерото с тюркоазените води е заобиколено от най-високоразположените вулкани на планетата.

Буря в Арабско море

НАСА

Буря в Арабско море край бреговете на Оман е заснета от астронавтката Жасмин Могбели на Международната космическа станция. Освен че снима планетата ни от космическата станция, НАСА наблюдава и Земята със сателити, които събират данни за климата. След това учените могат да предупредят реално време за подпомагане на реакцията при бедствия. А уфолозите твърдят, че НАСА със сателитите си снима и извънземни, но не иска да им пусне видеата.

Легенди

НАСА

НАСА проведе ден на отворените врати на 21 октомври в изследователския център в Лангли, в Хамптън, Вирджиния. Там се събраха две легенди на космонавтиката - Нилс Ларсън с неговия възпитаник и настоящ астронавт Виктор Глоувър. Ларсън, аерокосмически инженер и пилот-изпитател на самолета X-59 на НАСА, с който ще се лети в космоса. А Глоувър е гласен да бъде първият пилот на програмата „Артемида“, с която ще се правят полети до Луната. „Винаги съм знаел, че Виктор ще стигне далеч. Хубаво е, че това далеч означава Луната“, каза Ларсън.