0

П рез месец март настъпва пролетта, както и началото на по-активните пчеларски дейности на пчелина.

В повечето случаи времето през март се позатопля и много често има много слънце и приятни температури. През месец март зацъфтяват много медоносни и прашецодайни растения, храсти и дървета. Най-важните от тях са леска, дрян, минзухар, елша, бряст, ива, бадем, джанка, кайсия.

Обновяване

Цялото това разнообразие от медоносни и най-вече от прашецоотделящи растения активизира пчелите неимоверно много. През месец март започва цялостното обновяване на зимните с летните пчели.

През месец март нямаме кой знае каква работа на пчелина. Но имаме няколко основни задачи, които със сигурност трябва да извършим, за да сме сигурни в бъдещото благополучно развитие на нашите пчелни семейства.

Основен преглед

Стесняване и затопляне на гнездото (при необходимост). Подхранване и стимулиране на пчелните семейства. Профилактични мерки против болести. В общи линии това са най-важните ни задачи на пчелина през март. Започваме с основния преглед. Той има за цел да се види какво е състоянието на различните пчелни семейства. Следим за наличие на майка, запечатано и открито пило, наличие на медови и прашецови запаси, количество пчели. Обръщаме внимание на качеството на пчелната майка. Когато в пчелното гнездо има много работническо пило, разположено по питите плътно (без пропуски) под формата на кръг или елипса, то можем да сме сигурни, че пчелната майка е млада и качествена.

Пита

Можем да комбинираме пролетния преглед с почистване и дезинфекция на дъната на кошерите. След прегледа преценяваме как да подхраним кошера. За най-лесно можем да сложим по една цяла пита от 1 кг върху рамките над гнездото. С което ще сме сигурни, че нашите пчели няма да имат проблем с изхранването в рамките на 2-3 седмици. През втората половина на месеца можем да включим и захарния сироп в подхранването. През месец март можем да третираме нашите пчелни семейства против вароатоза. За целта можем да използваме препарат, от който сме доволни и знаем, че има ефект. Можем профилактично да третираме всички пчелни семейства и против нозематоза. Ако практикуваме обгаряне на дъното с горелка, ние до голяма степен ще дезинфекцираме спорите.

Желая ви успех и медоносна година.

*Автор: Д-р Евгени Евтимов