0

С ветът около нас е уникален, има живот не само на Земята, но и във водата и дори във въздуха. Модерното дете, израснало в урбанизирано общество и достигнало по-голямо предучилищна възраст, трябва да познава не само заобикалящите го предмети, но и живата природа на родния си край. 

Прелитат

Например мигриращите птици включват: щъркели, лястовици, пеликани, жерави, стърчиопашка, червеноперка, чучулига, кос и много други. Четиридесет процента от видовете птици мигрират всяка година, като някои изминават десетки хиляди километри. (Арктическите рибарки прелитат около 50 000 мили всяка година, от полюс до полюс.) Мигриращите птици могат дори да намерят своите дестинации, ако изследователите ги накарат да тръгнат от необичайни места.

Как го правят? Проучване предполага, че някои пойни птици използват магнитна карта за навигация на дълги разстояния, но никой не знае как могат да открият магнитното поле на Земята. Благодарение на инстинктите си прелетните птици винаги знаят точно накъде са тръгнали и помнят обратния път до вкъщи.

За ориентир им служат звездите, слънцето и дори земното притегляне. Много от птиците мигрират през нощта. Това е причината да не ги виждаме сутрин, докато си пием кафето, или в обедната почивка. През това време те обикновено се хранят и събират сили. 

Причини

Причините са много и са основателни. През нощта е достатъчно хладно, за да не се налага на „мигрантите“ да спират и да се охлаждат във водата. Другото предимство е, че хищните птици обикновено ловуват през деня, тъй като зрението им не е достатъчно добро на тъмно.

Освен опасността от сови и ястреби прелетните птици са изправени и пред много други потенциални заплахи. Обикновено това са глад и дехидратация, петролни сондажи в океана, вятърни мелници и електроцентрали и най-вече климатичните промени. Всички тези опасности са инстинктивно взети под внимание, но птиците никога не могат да бъдат напълно спокойни по време на пътуването си.

Истината през моите очи е, че домът е там, където те отглеждат малките си и където се завръщат всяка година, за да оставят потомство. Макар и кратък престоят им в родината е наситен с много красиви моменти, в които те отглеждат малките си, а ние, хората, събираме спомени, красота, емоции и всяка година ги чакаме да се завърнат в родината, с което дават началото на дълго чаканата пролет. 

*Автор: Д-р Йоан Славчев