0

Б олестта на котешкото одраскване – фелиноза, най-често се наблюдава при лица, които съобщават за скорошно одраскване или ухапване от котка. Засяга предимно деца, както и лица с компрометиран имунитет. Като всяко инфекциозно заболяване, към които се числи и фелинозата, причината е болестотворен микроорганизъм.

Система

В случая става дума за грам-отрицателна пръчица – Bartonella henselae. Освен изтощената имунна система улеснение за навлизането на бартонелата представляват различни нарушения на кожната повърхност и лигавиците – рани, травми, разкъсвания, както и различни лезии, вследствие на дерматологични заболявания.

Симптоми: първоначално, вследствие от навлизането на микроорганизмите в кожата, на самото място, представляващо входна врата, се получава т.нар. папула – надигната овална лезия (нарича се още „първичен афект”). Постепенно тя се изменя и се изпълва с гноевидна течност, превръщайки се в пустула. След няколко дни повърхността на пустулата се разкъсва и на нейно място остава малка язва в кожата. Засегнатото лице чувства отпадналост, температурата на тялото също се покачва, като е възможно да достигне стойности от 39-40 градуса. Възможно е да се усещат болки по ставите и мускулите, както и да е налице главоболие. Лесно това състояние може да бъде сбъркано с обикновена вирусна инфекция.

Лек

След няколко дни до 2-3 седмици най-близко разполагащите се до първичния афект лимфни възли се увеличават и стават болезнени. Кожата над тях също може да реагира и да придобие червено-ливидна оцветка. Обикновено това се случва, когато в лимфните възли започне процес на нагнояване. В някои случаи се образува канал (фистула), който свързва вътрешността на лимфния възел с повърхността на кожата. През него е възможно да излезе насъбралата се гной и по този начин възпалителният процес постепенно да утихне. Освен изброените промени по кожата при някои лица се наблюдават и обриви, които могат да наподобяват различни дерматози, както и някои инфекциозни заболявания.

Диагноза: на първо място е точната анамнеза за това дали е имало близък контакт с котка и по-конкретно одраскване или ухапване, за което пациентът да си спомня. По този начин се изключват и голяма част от евентуалните диференциални диагнози. А такива са – сифилис, някои паразитни заболявания – токсоплазмоза, както и инфекциозната мононуклеоза. На първа линия от медикаментозната терапия е антибактериалното лечение – антибиотик. От значение е да се подбере такъв антибиотик, към който микроорганизмите да бъдат чувствителни. Най-точно той може да бъде избран след микробиологично изследване, към което се пуска и антибиограма.