0

К ойто знае, не говори, който говори, не знае – гласи един от най-важните постулати на легендарния Лао Дзъ.

Веднага можем да си припомним и легендарния Сократ, който е казвал: Знам, че нищо не знам. И с това е доказал, че познанието е най-важното нещо и е до безкрайност, а то може да бъде представено по различни и множество начини. Иначе всеки може сам да открива Америка, да открива топлата вода, както се изразяват старите софийски тарикати. И колко съвременно и актуално звучи неговото: Този, който много обещава – не заслужава доверие.

Енергии

Във времето, когато Изтокът отбелязва новата година и преминаването й под митичното покровителство на дракона с енергиите на дървото и зеленото, цитатите на Лао Дзъ стават особено актуални. Изпълнени са с мистика и дългогодишни наблюдения на живота и света. Още повече, че според традиционните схващания на китайските астролози, силата на покровителя на годината започва да се проявява истински чак след втората седмица. Самият Конфуций смята, че Лао Дзъ всъщност е истинската същност на дракон. А Лао Дзъ казва: „Драконът можеш да победиш само в душата си“. И тук веднага се сещаме за неговото основно схващане: „Победата над другите те прави силен, над себе си – могъщ“. Всеки си го тълкува, както иска, но идеята тук може и да бъде, че най-трудната битка е със себе си. Ако перифразираме българската поговорка – винаги е по-трудно да откриеш гредата в собствените си очи, отколкото да видиш сламката в чуждите.

Когато се освобождавам от това, което съм, аз става това, което мога да бъда – гласи друг от знаменитите цитати на Лао Дзъ. А по повод на познанието извежда и още една мисъл: Който смята, че е постигнал всичко, той нищо не знае.

И още едно от големите наблюдения на живота: Не можем да променим посоката на вятъра, но можем да поставим необходимите платна.

Луна

Твърди се, че през 1969 г., когато Нийл Армстронг е трябвало да стъпи на Луната, екип от специалисти преди това дълго време е мисли какво да каже първият човек, докоснал повърхността на спътника. И се сетили за великата мисъл на Лао Дзъ: Всяко дълго пътешествие започва с една стъпка. Тогава се получило: Една малка стъпка за човека, един голям скок за човечеството.

Тук може да се припомнят още фрази на Лао Дзъ: Ако искаш хората да вървят след теб, първо ти върви след тях.

В планината Лаоджун в провинция Хънан има храм, посветен на Лао Дзъ и на основната сграда и издигната 59-метрова статуя на Лао Дзъ. Те тежи 258 тона, изработена е от мед.

 В планината Лаоджун в провинция Хънан има храм, посветен на Лао Дзъ и на основната сграда и издигната 59-метрова статуя на Лао Дзъ. Те тежи 258 тона, изработена е от мед.
istock

И също: Няма никакви пътища, водещи към щастието. Щастието е самият път.

През 60-е и 70-е години на миналия век Лао Дзъ е много популярен, направо има мода по него. Творчески го използват множество писатели и мислители. А Урсула Ле Гуин, която освен фантаст, е и виден мислител, направо си признава, че едва ли не във всяка своя книга развива тезите на древния китайски наставник – независимо дали става реч за фентъзи, фантастика или размисли за живота.

Древна рисунка на основателя на даоизма.

 Древна рисунка на основателя на даоизма.
УИКИПЕДИЯ

„Ако сте унили, значи живеете в миналото. Ако сте разтревожени, мислите за бъдещето. Ако сте в състояние на мир и покой, значи съществувате в настоящето.“ - гласи един от постулатите на древния учител. Доста поучително, особено за земи, където миналото винаги е славно, бъдещето е от светло по-светло, но така и не идва,само му се сменя целта, а настоящето е отвратително, каквото и да се прави.

Век

Колкото и да е изследван, толкова е и непознат Лао Дзъ. Предполага се, че е роден през VI в. пр.н.е., когато прекарва основната част от живота си и издъхва в началото на V в.пр.н.е. Общо взето, нищо не е известно със сигурност, но тъй като той е едва ли не обожествяван в Поднебесната империя, то има нещо като канонизирано житие на светец.

Лао Дзъ често е изобразяван как язди бивол, така и на тази древна резба от Малайзия.

 Лао Дзъ често е изобразяван как язди бивол, така и на тази древна резба от Малайзия.
УИКИПЕДИЯ

Предполага се, че е роден през 579 г.пр.н.е. Имал е много солидно образование и дълго време е Пазител на знанието, т.е. е оглавявал императорската библиотека.

През 517 г.пр.н.е. Среща Конфуций – другия велик мислител на древността в Китай. Тогава Лао Дзъ му казал: „Остави, о, приятелю, своята арогантност, различните стремежи и митични планове: Всичко това няма стойност за твоето собствено аз. Нямам какво повече да ти кажа!“ Конфуций се отдалечава и казва на учениците си: „Знам как птиците могат да летят, рибите могат да плуват, дивечът може да бяга... Но как драконът се устремява през вятъра и облаците и се издига в небето, не разбирам. Сега видях Лао Дзъ и мисля, че той е като дракон.“

Конфуций разговаря с Лао Дзъ, древна рисунка.

 Конфуций разговаря с Лао Дзъ, древна рисунка.
УИКИПЕДИЯ

На стари години Лао Дзъ решава да напусне империята и да разпространява учението си извън нейните граници. Когато стигнал до граничната застава, началникът й Ин Си помолил Лао Дзъ да му разкаже за своите учения. Тогава Лао Дзъ, чието име всъщност означава стар мъдрец (почетен учител) или мъдрецът младенец, пише „Дао-дъ дзин“ -„Трактат за Пътя (Дао) и свойството (Дъ)“. И това е единственото останало от него, но и то е предавано по различен начин през хилядолетията. Предполага се, че Лао Дзъ почива някъде около 499 г.пр.н.е. Но никой не знае къде.

Всъщност, цитирайки Лао Дзъ, никога не знаем дали наистина е казал нещо или то само му се приписва.

Думи

Ето някои от неговите думи, от които може да се поучи всеки, стига да иска:

„Глупакът обвинява другите за грешките си, умният обвинява себе си, а мъдрият - никого.“

„Изкачвайки се в планината, не ритайте тези, които задминаваш по пътя. Ще ги срещнеш отново, когато слизаш.“

„Нещастието е стълбът на щастието. В щастието се крие нещастие. Кой знае техните граници? Те се сменят постоянно.“

„Който е доволен от живота си, той е вътрешно богат.“

„Ако сте доволни просто да бъдете себе си и да не се сравнявате или да се състезавате, всички ще ви уважават.“

„Човек постига лична хармония само, когато приеме природата и неизбежността.“

„Освободи ума си от мисли. Позволи на сърцето си да се успокои. Спокойно наблюдавай суматохата на света. Виж как всичко си идва на мястото.“

„Човек расте така, както растат и целите му.“

„Бъдете внимателни в своите мисли, те са начало на вашите постъпки.“

„Който еднакво приема и началото, и края, се освобождава от краха на неоправданите очаквания на делата.“

„Ако човек дълго време се е изкачвал по чужда стълба, ще трябва да се спусне, преди да се качи на своята.“

„И загубата може да се превърне в печалба, а печалбата може да се превърне в загуба.“

„За да си силен, трябва да си като водата. Когато няма пречки, тя тече. В четириъгълен съд е четириъгълна; в кръгъл е кръгла. Тъй като е толкова отстъпчива, тя е по-необходима и по-важна от всичко друго.“

„Не допускай повече близо до теб тези, които преди са те наранили.“

Не позволявай на онези, които някога са те наранили, да се доближат повече.

„Хората с висша нравственост не считат себе си за нравствени, затова те имат висша нравственост.“

„Мъдрият не се излага на светлината, затова свети; не говори за себе си – затова е славен; не прославя себе си - той го заслужава; не се възвишава сам себе си – затова стои над другите“.

„Никога не осъждайте човек, докато не сте извървели пътя в неговите обувки“.