0

А строномите призовават за спешна защита на местата на Луната, които са оценени като най-добрите места в Слънчевата система за модерни инструменти, предназначени да разкрият тайните на Вселената. Това са зони, свободни от вибрации, защитени от шумовите излъчвани сигнали на Земята или са изключително студени, което ги прави уникално подходящи за чувствително оборудване, което може да направи наблюдения, невъзможни от другаде. Но тези зони, известни като места с изключително научно значение (Сезис), са в опасност да бъдат съсипани от предстояща вълна от мисии като лунни навигационни и комуникационни сателити, лунни превозни средства, известни като роувъри, и минни операции, като експертите предупредиха, че опазването на ценните зони се превръща в спешна задача. 

Дилема

„Това е първият път, когато човечеството трябва да реши как ще се разшири в Слънчевата система“, каза д-р Мартин Елвис, астроном от Центъра за астрофизика на Харвард и Смитсониън в Масачузетс. „Има опасност да загубим уникалните по рода си възможности да разберем Вселената.“ 

Най-малко 22 международни мисии се очаква да кацнат на Луната до края на 2026 г., като половината от тях ще се насочат към места близо до южния полюс. Ще последват още, включително търговски и граждански спускаеми апарати, докато две бази на Луната, едната американска, другата китайска и руска, се очаква да заработят през 2030-те години. Без никакъв координиращ орган няма нищо, което да предотврати бъдещи инциденти и дори сблъсъци на Луната, казват изследователите. 

Сблъсъци

Рисковете варират от физически сблъсъци и облаци прах, издигнати от лунни дейности, до вибрации, електромагнитни смущения и щети на обекти от сондиране и други операции. Перспективата за извършване на астрономия от Луната беше малко повече от мечта преди две десетилетия, но сега изследователите имат твърди планове за инструменти, някои от които могат да бъдат инсталирани на лунната повърхност до края на десетилетието.

ЗА ПЪРВИ ПЪТ: НАСА изстрелва на Луната капсула с генома на човечеството (СНИМКА)

Те включват оптични, инфрачервени, рентгенови и радиотелескопи, детектори за частици за изследване на слънчевия вятър и космическите лъчи и детектори за гравитационни вълни, които усещат фините трептения в пространство-времето, когато черни дупки и неутронни звезди се сблъскат. 

Защита

Обратната страна на Луната е най-тихото от място в Слънчевата система, защитено от паразитни радиошумове благодарение на 70 милиарда тона лунна скала, която блокира предаванията от Земята. Условията правят този район идеален за радиотелескопи за наблюдение на космическите тъмни векове, времето преди звездите и за търсене на „техносигнатури“ на извънземен живот. Но тъмната страна е толкова планинска, че учените са идентифицирали само три места, където могат да бъдат инсталирани големи телескопи. Едната, наречена Mare Moscoviense, е богата на хелий-3, вещество, което щатският стартъп Interlune иска да добива за индустриите на квантовите изчисления и термоядрената енергия. Други основни места са основите на кратери на северния и южния лунен полюс, които са били защитени от пряка слънчева светлина в продължение на милиарди години.

В СТРАТОСФЕРАТА: По БГ проект скачат от космоса с парашути! (СНИМКИ)

Тези постоянно засенчени региони, или „студени капани“, са сред най-мразовитите места във Вселената и идеални за големи инфрачервени телескопи, които могат да работят само при температури под -200C. Лунните инфрачервени телескопи могат да заснемат планети с размерите на Земята около далечни звезди и да търсят признаци на живот в техните атмосфери. Други места, които астрономите искат да защитят, са студени капани в сеизмично тихи региони на Луната. Липсата на земни вибрации ги прави идеални за детектори на гравитационни вълни, които могат да усетят движения 1000 пъти по-малки от атомно ядро. Една идея е да се поставят сеизмометри в студени капани около Луната, за да се открие как самата Луна потреперва, когато гравитационните вълни преминават през нея. 

Апел

Пишейки до Кралското общество, Елвис и д-р Алана Кроликовски, политолог от Университета за наука и технологии в Мисури, казват, че Сесис предоставя „изключителни възможности за астрономически изследвания“, но предупреждават, че обектите, които трябва да са обект на защита, са доста „крехки“. Някои „студени капани“ съдържат лед и се намират на ръба на зони „на вечната светлина“ – ръбове на кратери и хребети, които получават слънчева светлина през цялата година – което ги прави изключително подходящи места за експерименти, лунни бази и минни операции, които се нуждаят от енергия, вода и кислород. „Перспективата за конкурентно използване на едно и също парче лунна повърхност е доста голяма“, казва Елвис. 

Опасности

„Съзвездия“ от сателити, които осигуряват комуникации и GPS на Луната, също могат да развалят плановете на астрономите, като се намесват в телескопите, докато тежките роувъри и минните роботи могат да генерират прах и вибрации, които да попречат на чувствителните експерименти, добавят изследователите. „Всички бяхме изненадани от това, че сателитите Starlink станаха толкова видими“, каза Елвис, имайки предвид въздействието, което мегапрограмата на Илон Мъск оказва върху нощното небе. „Трябва да подредим стратегията си и да можем да аргументираме това конкретни места на Луната да бъдат защитени.“