0

Б Г проект лежи в основата на скоковете от космоса на Земята.

ОТ ДРУГА ПЛАНЕТА: Космическо нашествие стряска Америка (СНИМКИ)

Всичко е било изпипано да най-малката подробност, но поради финансови причини българинът Иван Трифонов не е успял да осъществи проекта си. А той наистина е бил уникален - да скочи от горния край на стратосферата, от 50 км височина и в свободно падане да премине скоростта на звука.

По-късно

Десетилетия по-късно, през 2012 г., австриецът Феликс Баумгартнер направи подобен скок, но от 39 км височина и стана първият свободно падащ жив човек, който премина скоростта на звука. Тогава Трифонов заявява пред австрийския вестник „Курир“: „Не завиждам на Феликс за успеха, но просто искам да отбележа – проектът беше мой. Аз нямах финансовата подкрепа на мощна компания, за да изпълня мечтата си. Затова трябваше да видя как Феликс представя моя проект като свой.“

ЩРАК! НАСА снима чудните светове на Космоса (ГАЛЕРИЯ)

Баумгартнер скача по БГ проект от стратосферата.

 Баумгартнер скача по БГ проект от стратосферата.
ЕПА/БГНЕС

По това време, през 2012-а, Иван Трифонов е на 67 г. Но проектът му е от десетилетия по-рано. Дори през 1992 г. се заема да осъществи скока и стига до изчислението, че тогава му трябват 6,5 млн. евро. Обсъждал го също и с руски космонавти, които били силно заинтригувани от идеята и искали да я направят още по-сложна. Имал идея и европейски аеронавти да му помогнат.

Иван Трифонов измислил как да станат космическите парашутни скоци.

 Иван Трифонов измислил как да станат космическите парашутни скоци.
mixbg.net

През 2012 г., вече и с други материали за парашута, които го правят по-лек и надежден, Баумгартнер осъществява проекта на Трифонов, който преди това подробно преписал и според разказа на българина, му обещал да го вземе в екипа си, но не си спазил думата.

ЗАПЛАХА ОТ КОСМОСА: Сателит извън строя полетя опасно към Земята!

Лед

Сега, през април 2024 г., космонавтът Михаил Корниенко, летецът Александър Линик и инжинерът Денис Ефремов се заеха да осъществяват подобен парашутен скок от стратосферата, от долния й край, на около 10 км. Стратосферата се простира от 11 до 50 км над повърхността на планетата ни, пише в умните книги по география.

ЗА ЛЮБОПИТНИТЕ: Ето откъде може да гледате слънчевото затъмнение! (ВИДЕО)

Новото при руснаците е скачане в близост до Северния полюс, по оста на Земята, върху дрейфуващ ледник, в близост до полярната станция Барнео. Подобно нещо е осъществявано от близо 2,5 км, но от долния край на стратосферата – никога. Иначе българи са скачали от стратосферата още от 50-те години на ХХ век, дори се твърди, че имало проекти да скачат над Южния полюс, но за това няма официално потвърдена информация.