0

Д ирофилариозата е широко разпространено заболяване в световен мащаб и представлява паразитоза на пулмоналните артерии и дясното предсърдие и камера на сърцето на кучето, котката, вълка, видрата, лисицата и понякога на човека. Разпространява се от комари, в които се развиват ранните ларвни стадии.

Причинител

От резервоарния гостоприемник (заразено куче, коте и т.н.) чрез кръвосмучене комарът поема ларвите на паразита. В него те претърпяват няколко метаморфози и при следващо кръвосмучене комарът заразява животното.

Причинител: най-често паразитът Dirofilaria immitis. Мъжките екземпляри достигат до около 18 см дължина, а женските – 30 см. По-рядко се установява Dirofilaria repens.

Цикълът на развитие е около 100 дни – това е времето, през което ларвите се превръщат във възрастен паразит, който се „загнездва“ в пулмоналните артерии и сърцето.

Най-често заболяват кучета, живеещи в близост до водоизточници, по дворове, ловни и служебни. За разпространението благоприятстват влагата и високите летни температури.

Признаци

Много кучета с дирофилариоза са асимптоматични. Видимо болните животни се уморяват лесно, отслабват, развиват задух (особено след физическо натоварване), кашлят (често с кръв в изхрачения секрет). Кашлицата е типичен клиничен признак. В някои случаи отделни паразити могат да предизвикат емболия на артерии в мозъка, окото и други органи, което води до тяхното заболяване. Може да се наблюдава асцит, хепатомегалия, иктерус, чернодробна и бъбречна дисфункция. Заболяването се диагностицира сравнително лесно. Използват се редица диагностични тестове, както и микроскопско изследване на кръв за наличие на микрофиларии. Наличието дори на една микрофилария е достатъчна за потвърждение на диагнозата! Напоследък широка популярност набира PCR изследване.

Лечение

Лечението на заболяването в миналото е било често трудно, понякога невъзможно. В наши дни се използват утвърдени схеми с добър резултат, но лечението е скъпо и продължително и изисква 8-9-месечна терапия. В заключение ще добавя, че най-доброто лекарство е превенцията! Всички стопани трябва да са наясно, че животните се обезпаразитяват всеки месец, особено в периода април-октомври с препарати, покриващи дирофиларията! Важно е да уточним, че тези препарати се предписват само от лекари, а не от продавачи в зоомагазини! Даването профилактично на такива препарати е позволено само при доказана липса на заболяване и при отрицателен тест!