0

Ч естита Нова галактическа година, следващата ще бъде след само 250 милиона лета.

От НАСА обявиха, че вече нашата галактика Млечен път е направила пълно завъртане около оста си и това се случва на всеки 250 милиони години.

Ръкав

Нашата слънчева система се намира в един от ръкавите на Млечния път. И вече е завършил пълният цикъл на завъртане, който трае 250 милиона години. Така (поне според водещите теории) нашата Земя също е навършила пълнолетие и вече има зад гърба си 18 галактически години. За сравнение – динозаврите са се появили в началото на миналата галактическа година, а най-големият им възход е бил съответно през месеците „май и юни“, когато Слънцето и съответно Земята са се намирали на другия край на Млечния път.

Схема на Млечния път между пояса на Гулд, в ръкава Орион е Слънцето.

 Схема на Млечния път между пояса на Гулд, в ръкава Орион е Слънцето.
NASA

Слънчевата система се намира на около 26 800 – 27 900 светлинни години от центъра на галактиката в ръкав, носещ името Орион. Различните ръкави се завъртат за различно време около центъра, най-отдалечените части го правят за около 360 милиона години. Слънцето се намира във вътрешната част на ръкава Орион.

Спорове

Има доста спорове около нашата галактика. Предполага се, че звездите в нея са между 100 милиарда и 400 милиарда, което всъщност си е огромна разлика. Затова много учени приемат позиции по средата – около 200 милиарда (което изобщо не значи, че са близо до цифрата).

Смята се, че млечният път е с диаметър между 100 000 и 120 000 светлинни години. Възрастта на галактиката ни се предполага, че е около 13,2 милиарда години. Скоростта, с която Млечният път като цяло се движи е около 600 километра в секунда.

Стрелец

В центъра на Млечния път има много интензивен радиоизточник и повечето теории гласят, че става въпрос за свръхмасивна черна дупка. Тя е наречена Стрелец А по името на съзвездието, в което се вижда от Земята. Водещите теории твърдят, че всички спираловидни галактики, каквато е и нашата, както и елипсовидните, се въртят около черни дупки. Стрелец А гълта всички звезди и планети, които се доближат до нея.

Млечният път и спираловидната галактика Андромеда образуват система, около която гравитират по-малки галактики и мъглявини. Теориите гласят, че някъде между 3 и 4 милиарда години Млечният път и Андромеда ще се сблъскат, а след това ще образуват една голяма галактика. Предположенията са, че повечето звезди, в това число и Слънцето, няма да се ударят с други и сливането ще протече сравнително мирно и тихо.