0

Ф утболът е един от най-богатите и милионерски спортове по света. Подобно на другите обаче, и тук състезателите трябва да успеят да уредят живота и бъдещето си до 30, рядко до 35-годишна възраст.

След приключване на активната си кариера футболистите често са оставяни на произвола на съдбата сами да се оправят в по-нататъшния си живот. А това за мнозина от тях се оказва доста трудно. Придобили опит единствено на зеления терен, за ритнитопковците е доста трудно да се преориентират към друга професия, с която да си изкарват прехраната до настъпване на старините и достигането на заветната пенсия.

Не всички футболисти, приключили състезателната си кариера обаче, имат проблеми с намирането на средства за прехрана. В много от случаите бившите звезди на терена се насочват към неподозирани обществени и бизнес сфери на реализация. В два поредни броя в рубриката „Ретро спорт“ на „Златно време“ ще запознаем читателите с най-интересните и най-необичайните и неочаквани професии, упражнявани от бившите световни звезди, познати на запалянковците от футболния терен.

Нокаут

Ариан де Зеув е една от бившите звезди на английския „Фулъм“ отпреди десетина години. Във вече напредналата си възраст той натрупва доста килограми и е принуден да напусне футбола. Той се завръща в родната Нидерландия, окачва бутонките си на пирона и се хваща на работа като детектив в местната полиция.

Бившият футболист Ариан де Зеув вече разкрива убийства

 Бившият футболист Ариан де Зеув вече разкрива убийства
Getty Images

Колегата му Къртис Удхаус от „Бирмингам“ пък, още преди да изпадне в пенсионната за футболистите възраст от 30 години, решава да се откаже от топката и се преквалифицира в професионален боксьор. Успява да запише 31 мача, от които 24 побеждава с нокаут. Една наистина доста впечатляваща кариера извън футбола. Очевидно обаче топката липсва на Удхаус, тъй като след боксовата му кариера той отново се връща към футбола и прекарва още няколко години в аматьорските лиги на Острова. А след това става футболен мениджър.

Къртис Удхаус замени топката с боксовите ръкавици.

 Къртис Удхаус замени топката с боксовите ръкавици.
Getty Images

Кечист

Кариера, подобна на тази на Удхаус, има и бившият германски футболен вратар Тим Вийзе, бронзов медалист от световното през 2006 г. С напредването на възрастта обаче Тим започва да натрупва излишни килограми и решава вместо да се подлага на изтощителни диети и тренировки, за да ги стопи, просто да ги използва. През 2014 г. той напуска завинаги футбол и става кечист, известен с прякора Машината.

Французинът Бишенте Лизеразу пък се насочва към източните бойни изкуства и дори печели първо място на европейското по бразилско джиу-джицу.

Композитор

Далеч не всички бивши футболисти обаче сред приключване на кариерата на зеления терен продължават да се занимават със спорт. По-скоро се случва точно обратното. Много от тях не искат и да чуят за спорт, тренировки и спазване на диети и режими. И се отдават на занимания, нямащи нищо общо със спорта. Дион Дъблин е бивш футболен защитник, шампион на Англия с отбора на „Манчестър Юнайтед“ за 1992-1993 г. Приключва кариерата си на завидните за един футболист 40 години. След което става телевизионен водещ на тв шоу, а едновременно с това се занимава с композиране и изпълнение на поп музика.

От футболист Дион Дъблин се преквалифицира в композитор и певец на поп музика

 От футболист Дион Дъблин се преквалифицира в композитор и певец на поп музика
Getty Images

Четка

В сферата на изкуството намира своето ново поприще и Джоди Крадок. Кариерата му във Висшата лига на Англия не е особено дълга и успешна. Затова и след не особено дълга кариера на зеления терен той променя изцяло заниманията си като художник и скулптор и дори има няколко самостоятелни изложби.

Джоди Крадок замени коженото кълбо с диджейския микс пулт.

 Джоди Крадок замени коженото кълбо с диджейския микс пулт.
Getty Images

* Продължението – следващата неделя