0

Г олямата българска естрадна певица Маргрет Николова, която тази седмица навърши 94 г., е изпяла най-много песни от патриарха на музиката ни – композитора Йосиф Цанков.

Той е и неин сценичен кръстник. Родителите й искали да я нарекат Грета, на своята любима филмова звезда Грета Гарбо, а когато стигнали до църквата, местният свещеник държал на българското име Маргарита. След спор съчетали двете имена и я записали Маргрета. След като започнала да концертира, Цанков й дал артистичното име Маргрет. „Въпрос на една буква, но да звучи по европейски артистично. Въпреки всичко аз винаги съм се чувствала българка и с това съм се гордяла, а не с името си“, споделя пред „Телеграф“ легендата.

Любовта на юнгата

Тя разказа и за запознанството си с незабравимия мелодик: „Веднъж се връщах от записи в радиото и на ул. „Граф Игнатиев“ пред мен се изправи един висок, едър мъж, който с известна стеснителност ме спря и заговори. Беше Йосиф Цанков, или както всички музиканти с уважение наричаха Йожи. След като изказа своето впечатление от записите, които вече бях правила в радиото, той ми предложи да запиша негови песни. Аз останах учудена, нима този голям музикант, когото лично дотогава не познавах, ще търси моето сътрудничество. Приех с известно стеснение, но и с готовност да запиша негови песни. Първа беше „Любовта на юнгата“ (т. Ваня Петкова). По-късно възстанових две негови песни - образци на ранното му творчество - „Облаци бездомни“ (1937 г.) и „Под жълтите листа на старата липа“ (1939 г.). И така още 16 нови авторски песни, много от които станаха любими на млади и стари и получиха високи награди на национални и международни конкурси и фестивали“.

Прощавай

Специално за Маргрет Николова Йосиф Цанков пише някои от най-знаковите песни в българската музика като „Птици мои“, „Сребърната гривна“, „Старите песни“, „В разгара на лятото“, всички по текстове на Димитър Василев, „Пролет моя“ по стихове на Никола Вапцаров, „Оня вятър от първата среща“ от Павел Матев, „Твоята китара“ - текст Димитър Точев, „Целуни ме“ - текст Йосиф Цанков. „Една от последните му песни беше „Прощавай“ по стихове на Николай Лилиев. В началото на ноември 1971 г. ми съобщиха, че по телефона ме е търсил Йожи, искал нещо да ми каже, навярно във връзка с предстоящия запис на тази песен. Сутринта на следващия ден позвъних в дома му и научих жестоката вест - през нощта Йожи починал от бурен сърдечен инфаркт. Престана да тупти това човеколюбиво сърце, секна неговата красива музика, десетки музиканти загубиха най-верния си приятел, покровител и учител, а широката публика - любимия композитор. Решихме да запишем последната му песен, с която сякаш се е прощавал с нас. Тончо Русев направи оркестрацията и под негово диригентство записах, с много болка, „Прощавай“. Така рано ни напусна този голям композитор, патриот и човеколюбец. Какъв голям и плодотворен творчески път измина Йожи от „Облаци бездомни“ до величествената „Пролет моя“ и излятата в последните му мигове с прочувствената си лиричност „Прощавай“, споделя певицата.

Златен фонд

По време или след записи двамата споделяли мисли за нейната интерпретация на песните му. „Обичайно той лаконично и дори с известно стеснение говореше за творчеството си и затова години след неговата смърт бях много приятно изненадана от оценката му за моя принос в съвместната ни дейност. На 3 ноември 1996 г. по повод 85-ата годишнина от рождението му Българското национално радио излъчи част от запис, направен през 1970 г., съхранен в „Златния фонд“, в който той казал: „Аз считам като най-добър изпълнител на моите песни, говорим за тези, които изпълняват сега в момента, ще оставим старите изпълнители, считам Грета Николова. В нея намирам много изразност, много от това, което аз съм чувствал, като че ли тя го схваща много, много бърже, влага нещо от себе си. Намирам в нея непосредственост, намирам в нея един хубав глас, който много от другите наши изпълнители го нямат въобще. Въобще считам като най-добра изпълнителка на моите песни Маргрета Николова“, спомня си звездата.

Посвети му Спомен за Йожи

Първият конкурс за естрадни песни у нас е проведен през есента на 1963 г. чрез предаване по радио София. „По настояване на Йосиф Цанков взех участие в този конкурс, като изпях неговите две песни - „Птици мои”, написана по стихове на Димитър Василев и „Целуни ме” (текст на Йосиф Цанков). Те бяха класирани съответно на първо и трето място и оттогава са едни от много популярните негови песни. Този конкурс фактически подтикна и сякаш роди и първия международен конкурс, който макар и с прекъсване се провежда у нас, и „Златният Орфей”, разказва Маргрет Николова. Година по-късно представя „Птици мои“ и на фестивала на балканската забавна песен, назован „Балканиада”. Музикалният критик Драган Янкович от белградското списание „Свят” пише за участието ни: „С най-съвременен стил на композиторска работа беше песента на Йосиф Цанков „Птици мои” в изключителната интерпретация на Маргрета Николова, за която без резерва и без да се впускам в подробни ласкави отзиви, може да се каже, че беше пръв глас на балканиадата. Толкова е импресивна, че за нея трябва да се пишат специални композиции, в които тя да може да се изяви с целия си блясък”. Изпълнението й е гледано на живо от 8 хиляди сърби и 60 милиона пред телевизорите от цял свят. След загубата на композитора колегата му Ангел Заберски пише в негова памет „Спомен за Йожи“ по текст на Димитър Керелезов, естествено изпълнена от Маргрет Николова.