0

К метовете могат да следят за градушки и наводнения и да предприемат незабавни действия за населеното място. Това е възможно, ако се следи информацията от радарите чрез сайта на агенцията за борба за градушките. Темата бе дискутирана по време на Национална научна конференция в Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) в София. Събитието събира за два дни учени, които изнасят актуална информация за тенденциите, свързани с климатични промени, екстремни явления и др.

Наводнения

Дискусията за радарите в услуга на кметове и фермери бе предизвикана от презентации за среза на вятъра и облаците суперклетки от Стефан Георгиев и Надежда Кадийска от Изпълнителната агенция за борба с градушките (ИАБГ).

Бочева припомни, че от такава суперклетка бяха смазващите поражения от ледени зърна от по 5 см през 2022 г. над Твърдица. Според Цветелина Димитрова, шеф на Главна дирекция „Технически и оперативни дейности“ в ИАБГ, е вероятно суперклетките да се увеличават в бъдеще. Тя допълни, че тази година чакат градушките по-рано. Агенцията е готова да стартира работа срещу ледената напаст традиционно в средата на април, а ракети има за началото на сезона.

Диагностика

Радарите правят диагностика, а не прогноза обаче, уточни Цветелина Димитрова. Тя изтъкна, че те предоставят информация за движението на облаците и какъв вид са.

Много фермери следят радарите и прогнозите на синоптиците, за да се ориентират кога да пръскат насажденията си, каза министърът на земеделието Кирил Вътев. Той заяви, че е нужен поне 1 милиард лв. за отводнителни, напоителни и противопожарни действия с оглед на климатичните промени.

Румъния се готви да инвестира 2 милиарда, каза той. Кирил Вътев допълни, че държавата трябва да бъде задължена да осигурява достъп до вода за фермерите, ако искаме да имаме зеленчуци и плодове. В момента се водят преговори за промени на наредба за биене на сонда за вода с екоминистерството, каза Вътев. До този момент стопаните чакат по две години за разрешение от МОСВ, като ековедомството е склонно да намали на една година, каза агроминистърът.