0

Р ешението ми да пътувам за Колумбия, и то сама, бе посрещнато от близките ми с известно притеснение. Истината е, че няма от какво да ви е страх.

Забравете за Колумбия на Пабло Ескобар. Латиноамериканската държава днес е една от най-бързо развиващите се на континента. Родината на Шакира и Маркес ще ви завладее със старите си градове и каменни крепости, луксозни курорти, недокоснати плажове, девствена природа и много настроение. Дива и вълнуваща Колумбия е една от най-непознатите и интересни страни в света, до която си струва да пътуването. Единствената опасност, която може да ви сполети, е да останете в плен на магията й и просто да не искате да се върнете. Както стана и с мен.

Размери

Не можеш да обиколиш цялата страна на един дъх, огромна е. С площ от 1 138 910 km2 Колумбия е четвъртата по големина държава в Южна Америка. Добре е предварително да си поставите цели какво искате да видите. Малко са държавите, които могат да ви предложат такова богато разнообразие на релеф, климат, биологични и животински видове. 1600 километра брегът на север се къпе от водите на Карибско море. Населението до голяма степен е концентрирано в планинските райони, където е и столицата Богота - разположена на високо плато в Андите.

Кариби

Аз обаче се отправям на северозапад, където са бреговете на Колумбия с Карибско море. От Баранкиля до Санта Марта. Пътуването ми беше през февруари, препоръчвам ви този месец, защото тогава е карнавалът в Баранкиля, най-важния пристанищен град в страната. Малко са агенциите у нас, които предлагат пътешествие до Колумбия, но все пак има такива. Това, което аз успях да намеря, беше на висока цена и затова организирах сама всичко. Купих си самолетен билет онлайн, като най-лесно се стига с полет от София до Богота със спирка в Истанбул. Кацайки в Богота, се снабдих със самолетен билет от местна авиокомпания до последната ми точка Баранкиля. Дотам има няколко полета на ден. Краткия ми престой в Богота мога да опиша с една дума: „мрачен“, но в момента, в който кацнах в Баранкиля, карибският дух се усети.

Хванах си такси от летището, дадох на шофьора адреса на хотела и се отправихме на път. Предимство е, ако говорите испански - английският не е много на почит в почти цяла Латинска Америка. Цената на таксито до центъра беше около 15 долара. Добре е да имате местни пари, защото трудно връщат и спекулират в курса. Валутата е колумбийско песо. Купете си и се запознайте с курса още на тръгване от България. Освен песо може да вземете и долари, те са по-изгодната валута. Има и градски транспорт, малки бусчета, подобни на нашите маршрутки, но ви препоръчвам да не ги ползвате.

По пътя към хотела ще ви направи впечатление трафикът - тук никой не спазва никакви знаци, навсякъде хвърчат мотопеди, на които има качени цели семейства. Улиците са мръсни, прашни, без осветление, кварталите в тази зона са по-бедни и са наречени барио, схлупени къщурки, без прозорци, а някои дори без врати. Почти половината от населението живее много бедно, но хората тук са се научили, че животът е един и трябва да му се наслаждаваш.

Цар Момо

Имах удоволствието да бъда поканена на първа линия по време на карнавала в Баранкиля, събитие, с което жителите на града особено много се гордеят. След този в Рио това е вторият по големина карнавален празник в света и е едно от най-добрите преживявания в цяла Южна Америка. Продължава четири дни. Ще видите грандиозни костюми, впечатляващи паради и традиционни представления на типична музика и танци. Цялата Баранкиля се превръща в голям купон. От магазин в града си наех автентичен костюм за втория ден – Дефилето на Цар Момо (символичния крал на карнавала), и с помощта на мои познати бях включена в едно от шествията, така че успях не само да наблюдавам, но и да изтанцувам всичко. Всеки един от дните има определена тема и съответно костюмите са съобразени с нея. Впечатлих се от шествието, посветено на Хоселито. Всички са облечени в черно и плачат за смъртта на този митичен Хоселито. Траурното шествие е на ръба на сарказма. Първите в групата носят ковчег, в който е поставено чучело на Хоселито, а след него дами в черно ридаят. Легендата разказва, че Хоселито бил бохемът на града и закачал всяка една девойка. Имал над 100 деца. В един момент дамите от града започнали да му търсят сметка, а той се напил. Престорил се на мъртъв и легнал в ковчег, като част от плана му била да избяга, но го хванали. И всичко това поднесено с много хумор.

Всяка вечер след карнавала има концерти на едни от най-популярните латиноамерикански изпълнители.

Алкохол

Почерпете се с агуардиенте, но не прекалявайте. Това е местното алкохолно питие, което наподобява нашата мастика. В Колумбия се пие на екс и то по няколко едно след друго.

В Баранкиля освен музей на карнавала има и на текилата. Има също на романтиката, на модерното изкуство на Баранкиля, музей на Ернесто Гутиерес – посветен на историята на града и околностите. Ако имате време, може да ги обиколите, добре поддържани са и има какво да научите за историята не само на региона.

След края на карнавала решавам да се разходя до река Магдалена. Задължително се разходете по малекона. Това е крайбрежната алея в Баранкиля, мястото, където Шакира и Карлос Вивес заснемат музикалния видеоклип към световноизвестната песен La Bicicleta.

Шумотевица

Картахена заема важно място от пътуването ми и горещо ви препоръчвам този град. Намира се на около 2 часа път от Баранкиля с кола. Когато планирате маршрута си, особено ако не е във времето на карнавала, по-добре е да не оставате повече от 3 до 4 дни там. Посветете повече от времето си на историята и плажовете на Картахена и Санта Марта.

Шумотевица, клаксони и бензинови изпарения ви посрещат по пътя. Всъщност Картахена има две части - нов модерен град, наричат го „Малкото Маями“, и стара историческа част. Препоръчвам втората. Усещането е като на стар европейски град, с малки кокетни улици. На места продават пури, на други - плодове. Препоръчвам ви в Колумбия като цяло да не пестите пари за хотел. Тризвездните там приличат на хостел в Европа, така че ако не искате да ви мирише на мухъл и стената да се рони, препоръчвам по-високо ниво хотел. В стария град има много малки китни хотелчета, които са направени в автентични къщи, и усещането е, че се връщаш във времето на колонизацията.

Рано сутринта предпочитам да се разхождам, вместо да лежа в хотела. Тръгвам по тесни колониални улички със стари сгради, боядисани в ярки цветове. Навсякъде в града е пълно с магазинчета за бижута, откъдето можете да си купите пръстен или колие с изумруд. Картахена е известна като световната столица за добив на синьозеления камък. Внимавайте с цените и задължително се опитайте да ги намалите.

Кула

Старият град е ограден по цялата си дължина от стените на крепост, главният вход на която се намира в часовниковата кула. Построен в колониален стил, той съдържа не само огромен брой исторически забележителности, но и всякакви кафенета и ресторанти с отлична колумбийска кухня, тесни калдъръмени улички с величествени имения, средновековни църкви и храмове. Лесно е да обиколите най-популярните и интересни туристически точки, защото се намират буквално една до друга в стария град. Часовниковата кула е една от тях. Тясната улица срещу кулата е известна като El Portal de los Dulces (Вратата на сладостта). Наблизо можете да видите и къщата на нобеловия лауреат Габриел Гарсия Маркес. Действието в известния роман „Любов по време на холера“ се развива именно в Картахена, а на стената на къщата има изписан негов цитат и образът му. В дома не може да се влиза, защото е частна собственост. Но тук ще откриете великолепната катедрала, замъка „Сан Фелипе“ и Двореца на инквизицията, построен през XVII век.

Колумбийците издигат в култ красотата, именно заради това пред кметството в стария град може да откриете алея на красотата. Там са наредени в каменни плочи снимките на всички носителки на титлата „Мис Колумбия“ от първото му издание до днес.

На 70 км от Баранкиля по пътя за Картахена се намира Розовото море на Колумбия. Това е наистина уникално и завладяващо място за разглеждане – водата е толкова розова заради пясъците и микроорганизмите. Санта Марта е на малко повече от 2 часа път с кола (100 км) от Баранкиля. От Санта Марта можете да се отправите към зашеметяващия национален парк Тайрона или тучния планински град Минка.

Лимончето на Шакира

Световноизвестната музикална звезда Шакира е родена и израства в пристанищния колумбийски град Баранкиля.

Къщата на певицата се намира в квартал El Limoncito (Лимончето). Тя и близките й обитавали точно апартамент 202 на сграда „Стрелец“. В Колумбия по традиция всяка сграда освен улица има и свое име, като 90 процента са женски названия. Имотът, където е израснала Шакира, е с бели външни стени и има растения в коридора на двата етажа. Прозорците и вратите са с черни решетки. От дясната страна, гледайки отвън, има няколко циментови стъпала с черни парапети.

Битката на цветята

Коронясването на кралицата на карнавала е едно от най-значимите събития по време на карнавала.

Почти толкова важно, колкото е и изборът на кралицата на кафето. Провежда се в четвъртък преди парада, наречен „Битката на цветята“. По време на това шоу предишната кралица на карнавала коронясва настоящата. Първата кралица е от 1918 г. и остава присъствието й на карнавала като традиция до днес сред младите жени от висшата класа на града, а тяхна отговорност са празненствата. Кралицата на кафето също е с голяма важност в обществото в Колумбия. Стартира през 1957 г., а победителките представят страната си в международен конкурс, в който участват други латиноамерикански държави, световни производители на кафе. Провежда се в средата на януари.