0

К омикът Димитър Туджаров-Шкумбата, когото всички познават като великия разказвач на вицове, не знае точната бройка на смешните истории, разказани от него.

“Хиляди са. В Тбилиси, Грузия, бяхме на концерт. Отворихме приказка за вицовете. Аз се хванах на бас, че от 12 вечерта до 7 сутринта ще разказвам вицове, без да се повтарям”, сподели пред „Телеграф“ самият той. Успява дори да продължи и след тези седем часа. На въпроса как успява да ги запомни - отговорът е лесен. “Не ги помня. Те се раждат. Постоянно извират от всякакви истории, които се случват около мен или с хората. Понякога ми разказват смешни случки, а аз ги пресъздавам”, обяснява той.

Читалище

Първия си виц разказал пред бабите и дядовците си в Петрич. Първото му професионално излизане на сцена било в първи клас. В читалище “Братя Миладинови“ имали представление. “Забравих си репликата. Играх мързеливеца. Цяла нощ родителите ми ме караха да си повтарям думите, но ги забравих. Отидох зад сцената, учителката ми подаде началото и аз излязох и импровизирах.

Оттогава уважавам импровизациите“, разказва той и добавя, че импровизациите могат много често да те спасят в някакъв момент. “На мен като на комедиант са ми помагали много често. Например веднъж с „Тоника СВ“ имахме турне. Бяхме в Пловдив. На следващия ден в Плевен. И аз, без да искам, казвам специален поздрав за публиката от Пловдив. Хората веднага обърнаха внимание, че сме в Плевен. Викам, добре, ама вчера бяхме в Пловдив, хората така им е харесало, че и днес са дошли. Аз тях искам да поздравя. И всички започнаха да се смеят“, разказва Шкумбата.

Публика

В свободното си време пише смешни неща. Нощно време на компютъра може да пише с часове. След това, като натрупа нов материал, събира на малка сцена приятели, за да изиграе всичко пред публика. Наблюдава на кое се смеят, кое не върви. “Винаги има такива неща, които за мен са много смешни, но хората не ги приемат. Все пак аз съм обременен“, разказва той. Записва ги на видео, преглежда ги и така се стига до крайния резултат.

Чувството за хумор на българина според него се е променило през годините, но в никакъв случай не е изчезнало. “На моите представления се събират много хора. След спектакъл идват и ми благодарят. За това, което правя, и това е най-голямата ми награда”, разказва той.

Е, всеки се смее на различни неща. “Когато изляза на сцената, аз черпя от опита си и винаги разбирам публиката каква е. В началото правя нещо като прострелка, за да усетя публиката, и след това започвам. Спектакълът ми има скеле, по което вървя, но мога да кажа, че навсякъде е различно“, добавя той. Време за почивка няма. Всичко е свързано с работа, но това го радва. Предпочита да работи, защото това го държи в кондиция.

Спорт

Все пак намира време да се разтоварва с тенис и плуване. “Една жълтина ще ви разкажа, играя тенис на корт с Веско Маринов, но някой ни снимал, пуснали после клюка, че сме се хванали на бас на по 5000 лв. и аз съм му ги взел, защото съм го бил“, споделя Шкумбата и добавя, че въпреки килограмите си е много бърз и много добър в тази игра.

Големият комик като тенисист

 Големият комик като тенисист
Личен архив

Смешка

Смехът е нещото, което е успяло да съхрани млад духа на комика и да го предпази от болести през годините. Признава, че не помни кога е боледувал за последно. Влизал е в болница само два пъти за целия си живот, вярва, че това е благодарение на доброто настроение и смеха. На тези години пие само лекарства за кръвно и нищо друго и се чувства много добре.

“Съветвам всички да прочетат една книга, която се казва “Човекът, който разсмя смъртта”. Четейки тази книга, вече знам какво трябва да правим всички - да се смеем. Този човек е бил на легло в болница напълно неподвижен. Чул е лекарите да казват, че няма какво да се направи повече. Тогава негов приятел му предложил да опита да се лекува със смях. Той разказва, че го местят в дома му, слагат му платно, за да гледа смешни филми на Чаплин. Жената, която го гледа, му чете хумористични разкази. След всеки сеанс лекарите мерят нивото на заболяването, което намалявало. След години този човек можел сам да стане от леглото и дори играел голф“, разказва Шкумбата.

Съветва всеки да стане сутрин рано, да отвори прозореца и да се усмихне. Решението според него да сме позитивни е наше. “Знаете ли, по света, когато се назначава човек на работа, в интервюто се взима под внимание чувството му за хумор, кандидатът печели повече точки”, разказва той.

“Луд за отвързване” тръгва на турне

“Луд за отвързване“ е заглавието на един от най-известните спектакли на Димитър Туджаров. “Пътувам много с този спектакъл, бях в Канада, играх го пред БГ публика в Германия. Сега ми предстои Испания, Франция. Това е комедийно шоу, разказвам смешни истории, а хората се забавляват много на авторския ми спектакъл“, разказва Шкумбата.

На 3 март следващата година тръгва с него на турне в Америка. Освен в своя комедиен спектакъл Шкумбата участва в още едно комедийно шоу “Престъплението”. “Щастлив съм, че има млади хора, които правят такъв хубав хумор у нас и че ме поканиха да участвам в него“, казва той.

"Престъплението"

 "Престъплението"
Личен архив

Плаши се от свещите на тортата

За 69-ия си рожден ден днес Шкумбата си пожелава здраве. “За мен минаха като миг. Като се погледна в огледалото, не мога да повярвам, че това съм аз. Чувствам се на 18 г.“, споделя комикът. Торта ще има на празника му, очаква да бъде изненадан от семейството си.

“Предпочитам да няма свещички, винаги ме е било страх да ме изгори нещо там и да се запали”, с усмивка разказва той. Няма да пропусне по традиция да почерпи колегите си в телевизията. За тази година не е подготвил шумно тържество, макар че винаги празнувал. “За другата година за юбилея съм подготвил голям спектакъл. Имам двоен юбилей - 50 години на сцена и 70 лични“, споделя Шкумбата.