0

А ко има класация на най-досадните домакински задължения, миенето на прозорци вероятно ще е на първо място. И по законите на Мърфи, веднага щом лъснете стъклата до блясък, ще завали дъжд. Може и със сахарски пясък. Така целият труд ще отиде на вятъра. Но ако се съобразявате със съветите ни, досадното домакинско задължение може да не е чак такава неволя. Особено ако сте двама – винаги е по-лесно с помощник.

Ето десет практични неща, с които да се съобразите:

1. Избор на правилния ден

Никога не мийте прозорци в слънчев или ветровит ден. При такива метеорологични условия водата и перилните препарати изсъхват твърде бързо и ще бъде невъзможно да се избегнат петна.

Най-добрата температура на въздуха за миене на прозорци е 20-22 градуса.

2. Премахване на капките

Използването на гумени чистачки за почистване на прозорци често оставя след себе си тънки, но забележими ивици. Отстраняват се лесно и бързо с помощта на гъба за изтриване на тебешир от дъската. Този ученически аксесоар като цяло е много подходящ за полиране на стъкло - мекият материал премахва мръсотията, без да оставя мъх.

3. Царевично нишесте

Царевичното нишесте е мек абразив, който идеално премахва мръсотията и праха от стъклото, без да уврежда повърхността. Приготвянето на естествен спрей за почистване на прозорци на базата на нишесте е нещо много лесно. За да направите това, смесете 2 ч.л. медицински спирт, 2 ч.л. бял оцет, 1 ч.л. нишесте и 1,5 чаши вода. Изсипете разтвора в спрей бутилка и използвайте според указанията. За да премахнете останалата пудра, разтрийте я със смачкан вестник или хавлиена кърпа.

Не забравяйте да разклатите бутилката всеки път преди употреба.

4. Почистване на труднодостъпни места

За да почистите пукнатини и вдлъбнатини в рамките на прозорците от мръсотия, започнете с издухването им със сешоар. След това отстранете останалия прах и мръсотия с помощта на „пенсионирана“ четка за грим, четка за зъби или гъба, потопена в разтвор на оцет.

5. Вместо вестник - филтър!

Премахването на петна по прозореца със смачкан вестник е трик, измислен от нашите баби. И наистина работи, но по време на такова почистване ръцете ви се цапат много с печатарски мастила. Заменете вестника с хартиени филтри за кафе. Изработени от материал без мъх, те са добри в премахването на следи от петна върху стъклото и полирането на повърхността до блясък.

6. Ако дограмата е пожълтяла

Уви, това е неизбежно: пластмасата на рамките на прозорците започва да пожълтява с времето. За да избелите материала и да му върнете оригиналния цвят, използвайте смес от сода и оцет. Пригответе паста от тези две съставки, нанесете я върху рамките и оставете за 5-10 минути. След това разтрийте пластмасата с чиста кърпа и се насладете на резултата.

7. Черен чай

Знаете ли, че черният чай почиства стъклото не по-зле от специалните магазинни спрейове? Съдържащата се в напитката танинова киселина бързо разтваря всички замърсители и придава на стъклото изключителен блясък. Между другото този съвет ще ви бъде много полезен и за полиране на огледала.

8. Премахване на мръсотия от ъглите

Колкото и да се стараете, едва ли ще успеете да премахнете цялата мръсотия от ъглите на прозореца, докато го миете. Вземете нож за маса - с негова помощ ще свършите цялата работа само за една минута. А за да не повредите гумените уплътнения на рамката, увийте острието с чиста кърпа.

9. Отърваване от драскотини

Ако има драскотина по стъклото, опитайте да я премахнете с паста за зъби. Нанесете малко количество от продукта върху повредената повърхност, оставете да изсъхне, след което втрийте пастата с кръгови движения в една посока. Ако е необходимо, повторете процедурата отново.

10. Почистване на комарници

По мрежите на прозорците, които ни пазят от мухи и комари, се натрупват тонове прах, мъртви насекоми, паяжини и други замърсители. Много е лесно да се отървете от цялата тази напаст. Почистете мрежата с ролка за дрехи и след това я изплакнете с чиста вода.

Автор: Цвета Дилова