0

Ч есто възприемаме кучетата като едни изключително мили и сладки животинки. Хората вече са забравили, че тези животни са били пускани в битки, използвани по време на война, а и самите те притежават ловен инстинкт. Годишно в света между 300 000 и 500 000 души губят живота си след нападение от домашно куче, пише Topsbg.com.
По-голямата част от тях са деца и възрастни хора. В 90% от тези ситуации са виновни стопаните им, тъй като така са ги обучили. Вижте най-опасните породи кучета в света.

10. Немска овчарка

Немската овчарка е най-известната порода в целия свят. Тя е синоним на преданост, вярност, добра дресировка и отлично бойно куче. Кучетата от тази порода са известни със своята привързаност и жертвоготовност за семейството, което се грижи за тях. Те защитават стопаните си с риск за собствения си живот, като същевременно са дисциплинирани, умни и недоверчиви към непознати хора. Немските овчарки не нападат деца. За целите на националната сигурност немската овчарка е незаменима заради силно развитото си обоняние, посредством което намира без усилие наркотици, боеприпаси и пресни следи при издирване на престъпници.

9. Кавказка овчарка

Изключително силна и физически здрава порода. Това куче е изключително привързано към стопанина си, но е агресивно към останалите. Тази черта е в природата му, защото е селектирана за охрана. Характеризират се с добре изразена активно-отбранителна реакция (настървеност), която се предава по наследство. Кавказката овчарка е смело и решително куче, лоялно към господаря си и се държи агресивно към непознати, като често дори може да прояви злоба, затова е трудно за подчинение. Много интелигентни и умни кучета, но и много своенравни, трудни за обучение.

8. Доберман

Доберманът е може би най-добрият телохранител за стопанина си. Той е привързан към него с цената на живота си. Оттам обаче идва и неговата агресивност. В желанието си да защити стопанина е способен да убива. Интелигентен, лесно податлив на обучение, със силен инстинкт да служи на стопанина си. Създава здрава връзка със своето "човешко семейство" и особено с „избрания“ човек, който остава единствен за него за цял живот. Доберманът съществува, за да бъде до стопанина си, да се грижи за него и да пази неговия живот. 

7. Ротвайлер

Има здрава захапка и силен боен дух. Използва се като полицейско куче и като надежден и предан домашен пазач. Ротвайлерите са забранени в някои американски щати и европейски страни. Появата му издава самобитност, поведението му е самоуверено и смело, ротвайлерът има много стабилна, уравновесена нервна система, не се бои от по-едри противници, влиза в битки и се бори с настървение.

6. Средноазиатска овчарка (Алабай)

Това е порода със силен инстинкт, изключително силни и подвижни. Приемат за заплаха всичко, навлязло в територията им. Средноазиатската овчарка е предпазливо куче, което първо се привързва към стопанина си и след това към вещите си. Тази порода притежава независим характер, сила, смелост и отговорност. Кучетата  са големи, но са пъргави. Описвани като котки в кучешка кожа. Със силния си териториален и защитен инстинкт кучетата от тази порода не са подходящи за начинаещи. Прецизни и умни, азиатките са подходящи за хора, които са лоялни и добри водачи.

5. Мастиф

Мастифът има спокоен и добър характер, изключително предан и лоялен към стопанина си. За разлика от някои други породи при отглеждането си той не изисква голямо пространство и се чувства добре както в апартамент, така и на полето, въпреки това не бива да се забравя, че за него е здравословно да му се осигуряват движение и упражнения. Не изисква и пълното внимание на стопаните си, въпреки това обаче не обича да бъде оставян сам. Притежава огромна физическа сила и трябва да се помни, че понякога може да бъде трудно да бъде удържан на каишка.

4. Бултериер

Стафорширският бултериер е средно на ръст куче, набито, мускулесто, с атлетични заложби. Притежава широка глава, оформени гръдни мускули, къса муцуна, тъмни кръгли очи, широка уста с „ножична“ захапка. Относително агресивен и често се приучава за бойно куче. Податлив е на дисциплиниране. Макар и упорита, породата е описана от клуба на бултериерите като особено добра с хората. Ранната социализация ще гарантира, че кучето ще се разбира с други кучета и животни. Породата е била на прицел на законодателството за специфични и опасни породи.

3. Аржентински дог

На трета позиция в класацията “Опасни породи кучета“ се нарежда Дого Аржентино. Изключително силно куче. Трудно за удържане и склонно към атака в защита на територия и стопанин. Тези кучета се нуждаят от добра дресировка. Много издръжливи кучета, понасящи изключително добре горещия климат на Аржентина. Могат да бъдат използвани за пазачи. Привързани и любвеобилни към стопаните си, те са в състояние да сплашат непознати само с поглед.

2. Американски булдог

Ако не бъде подложено на дресировка още от малко и не му се даде възможност да общува с други кучета и хора, Американският булдог ще бъде изключително агресивен и към животни, и към хора. Затова той е номер две в класацията на опасните породи кучета. Безстрашен пазач, който не се колебае да нападне всеки, който представлява заплаха за стопанина му дори с цената на живота си. Смята се, че интелектът на американския булдог е по-голям от този на мастифа, добермана и кавказката овчарка. 

1. Американски питбул

Победителят в класацията „Опасни породи кучета“ е питбулът. Създаден с цел да е убиец, в самия нрав на кучето е заключена огромна агресия. В самата порода има примеси от диви животни. Изключително силен и агресивен към хора и други животни. Породата е била първоначално създадена като бойни кучета, а по-късно след забраната за използване на кучета в кървави спортове през 1835 г. се използват като пазачи.  Въпреки че и до днес все още ги развъждат и използват за боеве с кучета. Тази практика продължава извън закона в много страни.