0

В ярвате ли в духове? Смятате ли, че филмите за тях са измислица, а писанията за призраци са плод на развинтено въображение?

Ако сте от отбора на скептиците, спрете дотук. Но ако не искате да сте коне с капаци, може да погледнете следващите снимки – те накараха света да повярва в духовете. А след това може да продължите да отричате съществуването им. Или да се опитате да разнищите кои от тези снимки може да са нагласени така, че да ви настръхне кожата.

Дори и най-големите неверници са се сблъсквали с необясними неща. Учените и всички, които се противопоставят на мистицизма, от своя страна заявяват, че всяко „проявление на полтъргайст” може да бъде рационално обяснено.

Вярвате ли в призраци или всичко това са глупости?

Инфразвук

В края на 20-и век Вик Тенди, британски инженер и преподавател по информационни технологии в университета в Ковънтри, открива, че инфразвукът може да бъде причина за призраци.

До този извод стигнал, когато видял в лабораторията си нещо, наподобяващо човешки силует. Първоначално Тенди наистина решил, че това е полтъргайст, но все пак любознателността на учения надделяла. Инженерът, който обичал фехтовката, на следващия ден поставил шпагата си на стойка близо до дъската на класната стая - мястото, където видял „призрака“. Ученият забелязал, че след известно време острието започва да вибрира. Тогава Тенди осъзнал, че силата, караща острието да вибрира, е същата, която се е установила в неговата лаборатория.

Инфразвук може да бъде създаден от гръмотевични бури, вятър, други метеорологични фактори и дори обикновени неща, които ни заобикалят. В случая на Тенди вибрациите са били създадени от звук в капак, който е бил инсталиран в лабораторията на инженера неотдавна. След измервания се оказа, че чистотата на вибрациите е около 19 Hz. Тъй като резонансната честота на очите ни е около 20 Hz, инфразвукът, засягащ очите на Танди, създава изображения, които всъщност не са там.

Паника

Друг английски учен, д-р Ричард Уайзман от университета в Хардфоршър, съобщава, че стомахът „реагира“ особено чувствително на инфразвукови вълни. Вибрациите могат да предизвикат както положителни, така и отрицателни емоции - човек внезапно развива чувство на тревожност и страх. В правилната среда - тъмна стая или неприятна среда - този ефект може да предизвика паника и халюцинации.

А ето я и въпросната селекция от снимки, накарали целия свят да повярва в призраци. Много впечатляващи снимки - заслужават си да се видят, а дали да вярвате в отвъдното или не, всеки сам си преценя, както е модерно да се казва.

Архив

Тази стара снимка е направена при реконструкция на стара къща. На нея се предполага, че се вижда войник на Конфедерацията, умрял по време на американската гражданска война.

Архив

Къщата на Уейли е известна и с паранормална активност. Смята се, че тази снимка показва призрака на Томас Уейли, починал от отрова за мравки.

Архив

През 1975 г. Даяна и Питър Бертло посещават църква. Питър снима съпругата си да се моли в мълчание на една от пейките в църквата. По-късно разбира, че е успял да улови на снимката Бялата дама, за която се носят легенди сред местното население.

Архив

Тази снимка е от хотел Decebal в Румъния. Легендата гласи, че някъде тук има скрито 150-годишно съкровище с призрачен охранител.

Архив

Снимка от чайна в Австралия. Собственикът Дан Клифорд съобщил, че датчикът за движение се задействал късно през нощта. На сутринта проверил записите и видял това, което и вие.

Архив

Снимка на т.нар. Призрачен мост и на жена, за която се предполага, че се е удавила.

Архив

Този призрачен образ е публикуван в Mirror. Твърди се, че това е снимка, направена по време на кръщене в Кентърбъри. Според информацията на Хизър Сюел, баба на бебето, духът поразително напомнял на покойния й съпруг Тери.

.

 .
Архив

Фреди Джексън, механик в Кралските ВВС по време на Първата световна война, загива, ударен от пропелер. Но се случва истинско чудо – два дни по-късно той се озовава на групова фотография, надничащ над главата на най-добрия си приятел.

Архив

Призрак на стълбите в Националния музей Гринуич (Англия). Бивш духовник прави известната си снимка през 1966 г. Експерти, включително няколко специалисти от корпорацията, подозират, че снимката е обработена.

Архив

Негово преподобие К.Ф. Лорд прави снимка на олтара в своята църква в Северен Йоркшир, Англия. Фотографията и негативът са внимателно проучени от експерти, които не намират никакви следи от монтаж или повторна експозиция.