0

Г астритът е едно от най-разпространените заболявания. Това състояние често става хронично и е съпътствано от неприятни и болезнени симптоми. За да  улесните елиминирането на основната причина за гастрит, трябва да промените диетата си, съветва lactoflor.bg. Правилното хранене е ключов елемент от терапията на заболяванията на стомашно-чревния тракт.
Какъв е хранителният режим при гастрит и може ли чрез правилния подбор и ритъм на хранене да си помогнем?

СЪВЕТИ ЗА ХРАНЕНЕ ПРИ ГАСТРИТ

СЪВЕТ №1

Уверете се, че вашата диета включва храни, които убиват бактерията - причинител на стомашното възпаление Helicobacter pylori (H. pylori).


Броколи. Хранителното вещество в броколите, наречено сулфорафан, има клинично доказан ефект при унищожаване на бактерия H. pylori в лигавицата на стомаха и го прави чудесна храна при гастрит. Той е ефективен дори при унищожаване на щамове на H. pylori, които са станали резистентни към антибиотичните средства. 
Чесънът е широкоспектърен антимикробен и противогъбичен агент, а бактериите H.pylori са силно чувствителни към него. Хората с повишена киселинност не реагират добре на чесъна, затова е добре да консумирате малки количества чесън или  капсули с чесън.

СЪВЕТ №2

Не пренебрегвайте пробиотиците. Проучванията сочат, че приемът на пробиотици подпомага лечението на H.pylori. Пробиотиците са полезни бактерии, които колонизират меката обвивка на чревния тракт и по този начин лекуват храносмилателната система. Приемането на пробиотици може да помогне за увеличаване на способността на червата да абсорбира и усвоява хранителните вещества. За хора, които имат гастрит и дефицит на витамин В12, консумирането на храни с пробиотици с витамини от група В може да помогне значително.
Богати на пробиотици са кисело мляко, кефирът, киселото зеле и хлябът с квас.

СЪВЕТ №3

Добре е да включите в менюто си  конкретни продукти, които са полезни както при лечение на стомаха, така и при гастритните симптоми на гадене, болки в стомаха, парене, подуване на корема и киселини: джинджифил и отвара от джиджифил; ябълков оцет, разреден с вода, куркума, риган, сок от червена боровинка, ананас. 
Наблегнете на витамин А (бета каротен), съдържащ се в черен дроб, моркови, зеленчуци, спанак, аспержи, сладки картофи, праскови и кайсии. Витамин А е от съществено значение за правилната регенерация на лигавиците и тъканите.

СЪВЕТ №4

Избягвайте храни и напитки, които влошават симптомите на гастрит. Хората, които страдат от гастрит, добре знаят точно кои храни засилват симптомите им, независимо дали става дума за кафе или шоколад, за люти чушки или макаронени изделия. Създайте дневник за храна. За две до четири седмици запишете всичко, което ядете или пиете, и отбележете точната дата/час, когато ядете. Едновременно с това записвайте всеки път, когато усетите симптоми на гастрит.
След като дневникът ви за храна е завършен, забележете корелацията между консумацията на храната и симптомите, които сте изпитали. След като разберете кои храни обострят състоянието, ще знаете точно кои храни да избягвате.

СЪВЕТ №5

Постоянното облекчение на гастритната симптоматика включва промяна в начина ви на живот. Въпреки че не е лесно, бъдете упорити!
Хранете се пълноценно с балансирани храни, съдържащи лесноусвоими белтъчини, естествени мазнини и въглехидрати.

СЪВЕТ №6

Не го правете. Сладкишите могат да обострят гастрита. Изборът на диета е от ключово значение за облекчаване или избягване на симптомите на гастрит.
Избягвайте храните- виновници/дразнители, които могат да увредят стомашно-чревния тракт и имунната ви система. Изключете тези продукти от менюто си:
мляко и млечни продукти (различни от киселото мляко), соя, царевица, боб, трудносмилаеми зърнени храни, картофи, пикантни храни, захарни изделия, газирани напитки, прекалено много кафе, енергийни напитки, алкохол.