0

Т урция е световната врата от Европа към Азия, където си дават среща две различни цивилизации. Над 97 процента от територията на страната се намира в Азия, но цели 20 на сто от населението живее в европейската част и по-точно на Балканския полуостров. Без никакво съмнение сърцето на Турция е Истанбул, който е единственият град в света, разположен на два континента.

Многообразие

Един от най-трудните въпроси е дали Турция е евтина или скъпа дестинация. Отговорът не може да е само един. Може да изследвате страната абсолютно безплатно, но може и да пръснете огромни суми. Турция има силно развита система на държавно образование. Ако влезете в държавните курсове за изучаване на турски език и история, може да получите достъп до безплатни нощувки в държавни общежития. 

IStock

Всеки индивидуално избира продължителността на своето пътешествие. За туристите с ограничен бюджет добра възможност са хостелите в големите градове. Може да очаквате, че легло в турски хостел, включително в Истанбул, ще ви струва от 18 до 25 долара на човек за нощувка. За тези пари може да спите в голямо общо помещение. Ако искате самостоятелна стая в хостел, ще трябва да отделите от 50 до 75 долара на човек за място в центъра на града. Цената веднага пада сериозно, ако делите стаята с още един или двама човека.

IStock

Ако имате предразсъдъци към турските хостели, е добре да се отървете от тях още преди вашето пътешествие. С днешна дата това са чисти безопасни места и за разлика от хостелите в почти всички европейски страни, тук персоналът е учтив и готов да помогне на гостите с битови проблеми или организиране на екскурзии. Ако искате малко повече екстри, легло в приличен хотел ще ви струва между 75 и 100 долара. В сърцето на Истанбул отлични хотели предлагат на гостите си нощувки от 220 долара на човек с включена закуска.

Разходи

Транспортът в Турция е на много поносими цени. Истанбул, Измир, Анкара и Бурса са достатъчно големи, за да имат собствено метро и това е основният начин за градско придвижване. Еднопосочен билет струва 50 цента. Ако искате незабравимо преживяване на поносима цена, може да обиколите Истанбул с трамвай. За да спестите разходи, срещу 2,50 долара може да си вземете дневна карта, с която целият градски транспорт, включително и фериботите, ще бъдат на половин цена. 
Изгодно пътуване в големите градове предлагат т.нар. долмуши. Най-грубо казано, това е турският вариант на маршрутки. Спират на спирки, които са обозначени със сини табели с голямо D. В рамките на големия град превоз с долмуш ще ви струва между 10 и 60 цента в зависимост от разстоянието. 

IStock

По-удобната алтернатива са автобусите, които са навсякъде. Почти всички имат климатици, интернет и предлагат безплатни закуски за междуградски пътувания. Цената на билета е до 20 долара. Точно толкова струва да стигнете с автобус от Истанбул до Измир, като пътуването отнема от 8 до 10 часа. 

Наемането на автомобил среден клас излиза около 20 долара на ден, като в тази цена не е включено горивото. На разположение са и много вътрешни полети. От Истанбул до една от най-популярните дестинации – Кападокия, се стига за 12 часа с автобус и за едва час и половина със самолет. Полетът от Измир до Истанбул е само час, а цената е само 40 долара. 

Менемен

Добрата новина е, че храната в Турция е евтина, с едно изключение и това е алкохолът. По груби сметки алкохолът е двойно по скъп спрямо усреднената стойност за страните от ЕС. Така например наливна бира в непретенциозен бар в Истанбул ще струва 6-7 долара. По тази причина е по-добре в Турция човек да пропусне пиенето и да се отдаде на ядене.

Турската закуска е нещо, което задължително трябва да се пробва. В повечето хотели тя влиза в цената на нощувката. Класическата закуска по турски включва пресен хляб, маслини, сушени колбаси, домати, сирене, мед, пикантни наденички и много чай. Препоръчително е да си поръчате закуска извън хотела, за да се насладите на високо количество и качество. Закуска с всички екстри в Истанбул, Измир и Бурса ще струва между 11 и 14 долара. Умалената версия на сутрешния пир струва от пет до седем долара. 

Най-популярното турско ястие за закуска е менемен. То представлява бъркани яйца със зелени чушки, домати и подправки, поднесено върху хрупкава питка хляб. Това бързо ястие в нормално заведение в голям град като Истанбул и Измир може да се купи срещу три до пет долара. За обяд може да хапнете традиционен кебап, който се сервира върху плоска питка пиде на цени от два до шест долара в зависимост от заведението. Ако сте в Истанбул, задължително трябва да пробвате едно ястие, което е традиционно за града.

Това е балик екмек и представлява изключително вкусен сандвич с печена риба, домати и лук. Ако го хапнете на крак, този сандвич ще ви струва 2,50 долара в центъра на Истанбул. Обичайно за Турция е масата да се отрупа с чинии и храната да се споделя. Подобно споделено угощение, което включва салати и печени меса в непретенциозно заведение, обикновено струва от 7 до 10 долара на човек. 

Турция е раят на десертите. Тук разнообразието е убийствено. Уникални десерти се предлагат както в шикозни хотели, така и на улицата. Все пак един килограм качествена баклава в центъра на Истанбул струва от три до шест долара. Специализиран тур на Истанбул с дегустации на традиционни храни струва 108 долара на човек. Специализиран курс, включващ история и техника на приготвяне и поднасяне на традиционно турско кафеструва 124 долара. 

Забележителности

Интересните места и забележителностите са изключително много, но има няколко, които е хубаво да се видят. Топкапъ сарай е главният султански дворец, седалището на администрацията на Османската империя от 1465 до 1853 година. Намира се между Златния рог и Мраморно море в Истанбул и има изглед към Босфора. Наблизо е църквата „Света София“. Входът за сарая е 50 долара, а още 27 долара ще ви струва да влезете в „Света София“. Безплатен е входът в Синята джамия. Ако искате да видите Базиликалната цистерна, която е подземен резервоар за питейна вода с формата на хипостилна зала, ще трябва да платите още 20 долара. Това е най-голямата от няколкостотин древни цистерни под днешен Истанбул, Турция, датиращи от Средновековието. 

Ако искате да потънете още по-дълбоко в древността, трябва да посетите древния град Ефес, който се намира непосредствено до популярния курорт Кушадасъ. Древният град, който са посещавали св. Павел, св. Йоан и Мария Магдалена, може да бъде разгледан срещу такса от 23 долара. Изключително популярни сред туристите са разходките с балони в Кападокия, където дори има специален празник на балоните с горещ въздух. Ако искате такава разходка, трябва да направите резервация няколко месеца по-рано. Самата романтична разходка с балон по изгрев слънце струва 260 долара. 

На голяма популярност се радва курортът Бодрум. Той е разположен на Бяло море и е основан от дорийците преди повече от хиляда години. До 60-те години на XX век Бодрум е малко рибарско селище, а днес е модерен туристически център, който привлича гостите с кристално чисти води и прекрасни условия за почивка. Постоянното население на Бодрум е едва около 30 000 души. Центърът на града се намира близо до пристанището, където магазинчета, барове и ресторанти са се сгушили в каменни улички, под сянката на замъка „Св. Петър“. Главната улица се казва „Джумхуриет“ и е по-известна като улицата с баровете. 

Друг популярен курорт е основаната през 159 г. пр. н.е. Анталия. Тя е гръбнакът на турската туристическа индустрия. Общо една трета от всички туристи в страната отиват в средиземноморския курорт. Историческата архитектура е съсредоточена в стария град – Калейчи, прочут с тесните си калдъръмени улички, исторически къщи, бутикови хотели, ресторанти и магазини. Портата на император Адриан е триумфална арка, построена на името на римския владетел, който посещава града през 130 г. Това е единствената останала входна порта от стените, които обграждат града и пристанището. 
Популярен сред туристите е Аквариумът в Анталия с над 20 000 видове морски обитатели в 36 тематични зони, представящи екосистемите на световни океани и морета.

Столицата

Друг магнит за туристите е столицата Анкара. Градът е един от най-старите в Мала Азия – основан е през VII век пр.н.е. с гръцкото име Ангира или Анкира, което в превод означава котва). Разположен е на кръстопът на оживени търговски пътища, свързващи Европа и Азия. Струва си да се видят цитаделата, статуята на Ататюрк, римските бани и римският амфитеатър.

Сред българите изключително популярен е Одрин, който е съвсем близо до границата. Една от забележителностите на Одрин е българската църква „Св. св. Константин и Елена“, която се издига в квартал „Киришхане“, в югозападната част на града. Построена е през 1869 година. Там е огромният пазар Али паша. Търговската улица, която е гръбнакът на базара, е покрита с традиционен сводест таван. От двете страни на тази улица има около 110 магазина.

Почти всички цени в Турция са въпрос на пазарлък и има няколко тънкости. Не очаквайте голям успех в пазарлъка, ако не знаете поне няколко фрази на турски и ако нямате обща представа за страната. В езиковия капан попадат много българи, които се отправят към южната ни съседка за изгоден пазар. Хиляди пресичат границата всеки уикенд, като най-търсени са мебелите, златото и част от храните. Има огромна разлика в цените. Ако имате до себе си човек, говорещ турски – цената е една, но ако нямате такъв, ще ви искат с 30-50 процента по-скъпо за всичко. Почти всички магазини ще ви предложат да доставят до България по-обемните стоки като мебели. 

Друг град с голяма българска диаспора е Бурса, който е разположен в подножието на планина Улудаг - район, обявен за национален парк. Намира се в непосредствена близост до Мраморно море и е известен с минералните си извори и с това, че е бил важен център за копринената индустрия. Бурса гордо носи името Града на вси светии, тъй като тук са погребани едни от най-известните светци и духовни учители на Османската империя. Местните вярват, че това е помогнало на града при най-тежките земетресения. 

Намиращият се само на половин час път от Бурса град Ялова е бил изравнен със земята, а Бурса се разминал само с няколко напукани стени. Забележителностите в града включват комплекса на Мурад Втори, състоящ се от джамия, имарет, медресе, хамам, училище по коран и 12 мавзолея, Улу джамия или Голямата джамия, Зелената джамия, която е построена през XV в., но е възстановявана след земетресението през 1855 г. Намира се в комплекса на Мехмед Първи и е едно от най-важните произведения на Хаджъ Иваз паша. Това е най-красивата и стара мраморна джамия в града.