0

Горещините вече са факт. Това е и сезонът, в който проблемите с бъбреците зачестяват. Става дума за образуването на камъни в тях и инфекциите, които са по-често срещани при младите жени, които водят активен полов живот. За предизвикателствата и как правилно да разчитаме сигналите на тялото си обяснява урологът д-р Михаил Колев от МБАЛ „Доверие“.

Най-честите заболявания, свързани с тези органи, са камъните в бъбреците, коментира медикът. Той посочи, че проблемът засяга между 7% и 13% от човечеството в световен мащаб, а у нас този процент е между 11 и 13. В районите с твърда вода броят на страдащите е повече, особено през лятото. „Туморите на бъбреците не са толкова чести, колкото неприятни. Те биват два вида. Едните са на бъбречния паренхим, другите са на легенчето. Възпалителните заболявания също са проблем. Те могат да бъдат пиелит, пиелонефрит, което е по-страшното от двете“, изброи д-р Колев и добави, че често хората бъркат появила се болка с това, но в доста случаи не проблемът не идва от тези органи. По думите на уролога камъните в бъбреците са доказуеми и в тези случаи интерпретации не се правят. „Има камък, има болест“, заяви той.

Цистит

Медикът коментира, че възпаленията са по-често срещани при младите жени, а при мъжете те се появяват в по-късна възраст. „Циститът е свързан със сексуалните контакти и анатомията. При жената уретрата е по-къса, отколкото при мъжете, и малко по-широка, и изходът й се намира в близост до мястото, където стават сексуалните контакти. Докато при мъжете това се случва в по-късна възраст заради хронично възпаление на простатата и запушване на пикочните пътища“, заяви специалистът. По отношение на камъните в бъбреците той беше категоричен, че и двата пола еднакво страдат от проблема. „Прави ми впечатление, че пациентите грешат възпалителните изменения с бъбречно-каменната болест, защото симптоматиката е парене и дразнене при уриниране, чести позиви и при двете болести. Само че, когато има отделяне на камък от бъбрека, човекът прави бъбречна криза, която предизвиква гадене, повръщане и силни болки в областта на бъбрека и напред по корема“, обясни той. Медикът посочи, че единственият вариант да се докаже наличието на камъни в бъбрека става с помощта на рентгеново изследване – рентгенография или скенер. Уратните камъни не се виждат с рентген, те се виждат само на скенер. Малките камъни с големина от порядъка на 2 до 5 мм невинаги се виждат“, посочи той. Неадекватната реакция към такава болка може да доведе до сериозно възпаление и дори до загуба на бъбрек, алармира медикът. „Българите пият ракия и чакат да мине“, коментира той.

Вода

Специалистът заяви, че за здрави бъбреци трябва да се приема по 1,5 л вода всеки ден. Той подчерта, че течностите не трябва да се бъркат с водата. По отношение на алкохола той коментира, че той не пази от проблеми с бъбреците, единствено той блокира антидиуречния хормон и тогава човек уринира повече, докато количеството на спиртната напитка е голямо. „Количеството урина трябва да бъде 1-1,5 л на ден“, посочи медикът. От думите му стана ясно, че мътната урина е знак за инфекция, а бистрата означава, че сме здрави. „Тъмният цвят на урината означава, че тя е по-концентрирана и е с по-малко вода в нея, а светлата означава, че пациентът е добро оводнен“, посочи урологът.

Има 7 вида

7 вида са камъните – оксалатни, фосфатни, карбонатни, уратни, цистинови и такива със смесен тип. Именно един от тях може да имаме в бъбреците си. Това каза пред „Здраве с Телеграф“ урологът от болница „Доверие“ д-р Михаил Колев. По думите му, ако хидронефрозата е първа или втора степен от общо четири, тогава с медикаменти или само камъчето може да слезе в пикочните пътища и тогава болката спира изведнъж. „Ако обаче камъкът е много голям и запушва бъбрека, тогава трябва да се премине към отпушване чрез методите на урологията – поставяне на стент, разбиване на камъка, за да може да излезе по-лесно навън“, обясни специалистът. Той каза, че уролозите държат на една теория за образуването на камъните, а именно, че поради аномалия в легенчето или в чашката на бъбрека се задържа вода, образуват се малки зрънца, които се натрупват, и така камъчетата стават по-големи.

Може да живеем 20 години с един орган

Може да живеем 20 години само с един бъбрек. Това обясни урологът д-р Михаил Колев. Той поясни, че органът може да се справи отлично, когато става дума за човек, тежащ 70-80 кг. „Има категорично доказателство - 20 години се живее без проблеми, след това нефроните постепенно започват да умират“, обясни той. По отношение на донорите д-р Колев коментира, че трябва да се направи законодателна промяна, защото в момента у нас трябва да има изрично упоменаване, че загиналият е съгласен да се дарят органите му, докато по света те не се взимат само ако пациентът изрично не е отказал. „Донори има всеки ден. Мотори карат всеки ден. Те са най-често срещаните донори, защото са млади и здрави“, каза той.