0

Лятото е сезонът на чревните инфекции. Чаканата почивка на морето може да се провали заради така наречения летен грип. Как да действаме, ако стомашният вирус ни повали, и какви са симптомите, които задължително трябва да ни отведат в кабинета на лекаря, пред „Здраве с Телеграф“ разказва педиатърът д-р Магдалена Богданова. От нея ще научим още кои са другите актуални инфекции през топлия сезон, както и още ценни съвети как да действаме, ако детето прегрее на плажа или в парка.

- Доктор Богданова, дългата гореща вълна ни поставя на изпитание. Знаем, че малките деца и възрастните хора са най-уязвими в горещините. Как да реагираме, ако детето прегрее на плажа или в парка?

- Хората над 65-годишна възраст и децата под 4-годишна възраст са най-рисковият контингент. Първият белег, по който може да познаете за започващ топлинен удар, е изтощението. След това може да се появи загуба на съзнание, обърканост, гърчова симптоматика, учестен пулс и дишане и др. в зависимост от степента на претоплянето. Кожата обикновено става червена. Понякога въпреки високите температури при топлинен удар липсва изпотяване. Първото и най-важно нещо, което трябва да предприемете, е да поставите детето в по-прохладно място и такова, където няма пряка слънчева светлина. След това е необходимо да го разсъблечете и да му дадете да пие вода, но не прекалено студена. Може да го сложите да легне. По възможност напръскайте кожата с малко вода и създайте възможност за движение на въздуха. В рамките на около 15 минути детето би трябвало да се подобрява постепенно. Ако детето продължава да не се чувства добре, необходимо е да го заведете на лекар, за да се оцени степента на претопляне и необходимостта от болнични грижи.

- През лятото са актуални чревните инфекции. Как трябва да се храни и да приема вода едно малко дете, ако има диария и повръщане?

- При налично повръщане не бива веднага след повръщането да разрешават прием на храна или големи количества течности. Нека това да става постепенно, на глътки. Трябва да се спазва строг хранителен режим и диета – в началото само солети, сухари, обикновени бисквити, картофи, ориз. При подобрение на състоянието диетата се разширява с пилешко месо – печено или варено, банан. Необходими са поне две седмици преди прием на кисело мляко и поне един месец да се забрани приемът на прясно мляко. Необходимо е детето да приема рехидратиращи разтвори по възможност. Също така при лечение на диарията от значение са пробиотици с щам Saccharomyces boulardii и средства за образуване на филм върху възпалената чревна стена, които повлияват диарията благоприятно обикновено за 2-3 дни, придружени с диетичен режим. Аз препоръчвам и прилагането на антипиретици при повишена телесна температура над 37,5-38 градуса поради това, че тя може да задълбочи дехидратацията.

- Какви са червените флагове, за които трябва да следим, и кога трябва задължително да потърсим лекарска помощ при стомашен вирус?

- Това, което родителите трябва да следят, е дали детето ходи по малка нужда и колко често. Липсата на уриниране повече от 6 часа трябва да насочи родителите към посещение на медицинско лице. Незабавно се посещава лекар при нарушено съзнание на детето - невъзможност да се събуди, неадекватност, неконтактност, отпуснатост, вялост, гърчова симптоматика. Желателно е да се осъществи консултация и при персистиране на диаричните изхождания повече от 2 седмици, при наличие на примеси в изхожданията, както и при загуба на тегло.

- Какви други инфекции върлуват сред децата в момента?

- Освен стомашно-чревните вируси сега е времето на коксаки вируси, за които е характерно появата на афти в устната кухина, поддържане на повишена телесна температура и обриви по длани и ходила. Лятото е сезонът на гъбичките, поради по-продължителното пребиваване в басейни. Марсилската треска и лаймската болест са две важни инфекции, които се предават чрез кърлежите. Те също са характерни за летния сезон. Поради честото ползване на климатици в горещините лятото е сезонът на инфекции с легионела. Това са бактерии, които живеят именно в занемарени климатичните инсталации и водоеми. Не на последно място са хранителните инфекции. Те се развиват с бурна клинична картина, някои от тях приличат на стомашен вирус, но лечението е различно. Човек се разболява от консумация на храни, в които поради неправилното съхранение на високи температури са се развили микроорганизми. Към летните инфекции трябва да прибавим и хепатит А.

- Температурата и кашлицата са два симптома, които плашат родителите. При каква продължителност на температурата родителят трябва да потърси лекарска помощ?

- Родителите трябва да знаят, че една кашлица вследствие от инфекция на горни дихателни пътища може да се появява като единични до около 4-5 „изкашляния“ в денонощието до 3 седмици от прекараната инфекция. Тя не е притеснителна и не подлежи на лечение. Повишената телесна температура, която се нарича фебрилитет, е показател, че в организма нещо се случва. Имунната система реагира по този начин - с фебрилитет срещу външни чужди за нея вируси, бактерии и др. Детето трябва да повишава температура, за да може да се справи с инфекцията. Това е нещо, което е нормално и е желателно. Ако до 72 часа от началото на фебрилитета при детето няма тенденция за разреждане на температурните пикове или намаляването по стойност на фебрилитета е необходимо да се прегледа от педиатър и ако той прецени, да се назначат необходимите изследвания.

- Каква кашлица „плаши“ най-много педиатрите?

- Кашлицата сама по себе си е защитна реакция на организма също като фебрилитета. Тя има за цел да помогне на организма и на лекаря. По нея ние се ориентираме какво да изследваме, да назначим рентгенова снимка или да проведем някои специфични тестове. Дори и в случаите на налично чуждо тяло в дихателните пътища кашлицата ни „радва“, защото това означава, че детето все още диша.

- От две години у нас има бум на варицела. Със сигурност лекарите ставате свидетели на тежки усложнения от тази шарка. Смятате ли, че у нас трябва да се въведе ваксина срещу варицела?

- Последните години, вследствие на изолацията по повод пандемията с ковид инфекция, много вирусни и бактериални инфекции се бяха „замразили“, тъй като беше възпрепятствано предаването им от човек на човек. След като ситуацията се успокои, контактите се увеличиха и доста от инфекциите стремглаво започнаха да увеличават честотата си. Тъй като съм педиатър, а и майка на две деца на 3 и на 4 годинки, виждам, че имаше доста случаи на скарлатина, коксаки вируси, респираторно-синцитиални и др. Масово децата се разболяваха и повечето от тях преболедуваха инфекциите по-продължително. Варицелата винаги е била от онези инфекции, които стоят на челните места по заразност. Не бях поставила на децата си ваксината против варицела, въпреки че я планувах. Един ден от градината съобщиха, че децата ми са контактни на варицела. Аз знам, че ако поставя първата доза до 5 дни от контакта, се намалява вероятността детето да се разболее или ще прекара по-леко болестта. Поставих я. Понесоха я отлично. След около 6 дни се появиха по 2 обривни единици, много характерни за варицела. И това беше. Сега следва да поставя втората доза за пълна защита. Усложненията са редки, но изключително тежки - на нервната система, на бял дроб и др. А и самото протичане на болестта е доста неприятно изживяване - много силен сърбеж, поддържане на фебрилитет. Моето преболедуване от варицела беше на 27-годишна възраст и мога да кажа, че съжалявам, че не си го спестих с ваксина.

- Вие сте работеща майка на две малки деца. Как съумявате да балансирате между лекарската професия и грижата за тях? В тази връзка смятате ли, че всеки сопол е повод за връщане на едно дете от ясла или градина?

- Няма да крия, че е трудно. Имам много желание да работя, да уча и да се развивам. Най-важна е подкрепата и разбирането в лицето на моето семейство. Забелязвам, че в детските градини няма правилно разбиране за това кое дете е заразно и кое не е. Не всяко дете, което е болно, е заразно. Например ситуацията със "сопола": масово посещават деца с обилна водниста секреция от носа - прозрачна. В началото на всяка вирусна инфекция обикновено цветът на секрета е воднист. Тогава в първите 3 дни детето обикновено е доста заразно. След още 2- 3 дни секретът се сгъстява и постепенно намалява. Тогава детето обикновено не е заразно, въпреки че може да има остатъчна кашлица или секрети. Също така масово връщат деца с обриви. При една инфекция с парвовирус В 19 обривът може да бъде доста впечатляващ - "бузи като след шамар", но той е показател, че детето вече не е заразно, а не че има шарка към момента. Ситото, през което тези деца минават, не е напълно точно. Не знам къде е то - дали е детската градина или при посещението на педиатъра. Липсва информираност.

- Тази година има и доста случаи на коклюш. Колко време след коклюша едно дете може да кашля? Прави ли го преминаването през тази болест по-уязвимо на други инфекции за определен период от време?

- Коклюшът е интересна инфекция, поне според мен. Нарича се 100-дневна кашлица. Сами може да се досетите колко време може да кашля детето. В началото кашличните пристъпи са доста драматични, основно вечер, и изглежда, че детето не може да си вземе въздух, че се задушава. Хубавото е, че се лекува с антибиотик. Но въпреки него кашлица има, макар и в по-лека степен за доста дълъг период от време.
Другото много важно нещо е, че има ваксина! Тя е сигурно оръжие, ако не за защита от разболяване, то за по-леко протичане. А и в България вече може да се поставя на бременни в трети триместър и бебета на 6-седмична възраст.

Както след всяка инфекция, така и след прекаран коклюш на детето е необходимо време за възстановяване. Затова е важно родителите да не пускат веднага децата на градина или училище. Дайте има още някои ден покой и почивка, за да може да заякнат.

ТОВА Е ТЯ:

Завършва Медицинския университет в София през 2016 г.

Към момента е специализант по педиатрия

Работи в СБАЛДБ "Проф. Иван Митев" - София

Интересите й са в областта на здравословното отглеждане на деца, профилактиката и своевременното откриване и лечение на заболяванията в детската възраст

Има участие в 7th Congress of the European Academy of Pediatric Societies, Paris, 30th of October – 3rd November 2018

Майка е на две породени деца

Има активни профили в Инстаграм и във Фейсбук, които определя като „Учебник по педиатрия за родители“