0

П регледите при ортопед са изключително важни за правилното развитие на децата. Кои са профилактичните прегледи, които не бива да се изпускат, разказва д-р Виктор Василев, ортопед от болница „Лозенец“.

Между навършването на първия и втория месец след раждането бебетата трябва да се проследят чрез ехографски преглед за състоянието на тазобедренните стави. Понякога се прави допълнителен преглед на около 6-месечна възраст. Следващият много важен ортопедичен преглед е след самостоятелното прохождане на детето, за да се оцени мускулната сила, стабилност на походката, дали има някакви деформации, има ли скъсяване на мускулатурата. Следващият такъв преглед е между 3- и 4-годишна възраст, за да се оцени дали са се изградили правилно сводовете. Ако там има проблем, това е моментът, в който трябва да се профилактират тези деформации. Изпусне ли се, след това става много по-трудно и крайният ефект не е достатъчно добър. След това се прави профилактичен преглед на около 7-годишна възраст, при който се оценява стойката и се откриват сравнително ранни гръбначни изкривявания, т.нар. сколиоза и други подобни изкривявания, получени най-често от разликата в дължината на крайниците. Те се компенсират лесно, ако са хванати навреме. Следващите профилактични прегледи са в ранната тийнейджърска възраст около 12-14 години, за да се оцени има ли налична сколиоза. Когато дори една стъпка от този протокол се прескочи, може да се стигне до много късно откриване на тези деформации.

Лечение

Лечението много зависи от какъв вид е деформацията, но когато са открити навреме при децата, много често могат да се лекуват консервативно. При глезена и ходилото става със споменатите ортопедични стелки или обувки. Използва се и специализирана кинезитерапия. Едно от нещата, заради което се обръщат родителите на малки деца към мен, е когато след първоначалното прохождане забележат нарушение в походката. Завъртане на крачето навътре, невъзможност за клякане, невъзможност за изправяне на пръсти, походка с накуцване... Това са първите симптоми, които притесняват родителите. Понякога в този период между прохождането и 4-годишна възраст това не е заболяване, а по-скоро децата все още се учат как да ходят самостоятелно. По-добре е обаче това да бъде установено от ортопед, за да се изключи по-сериозен проблем, който може да се лекува в ранна фаза, за да не се изпуснат нещата. Голям проблем като тенденция в момента е споменатото вече наднормено тегло при подрастващите.

Много често децата идват при нас, изпратени от педиатрите или от детски ендокринолози, които са забелязали този проблем. За съжаление при тях доста често процесът е напреднал, тъй като са пропуснали някои от стъпките на профилактиката. Особено тази при 7-8-годишните. След това идват на около 12-13 години, когато имат настъпили сериозни деформации и за някои вече е необходимо оперативно лечение.

Съветите на Асоциация „Родители“: Раницата на първолака не повече от килограм

Изборът на раница за първокласника е вълнуващ момент. Нашият съвет е да се заредите с търпение и хубаво настроение и да го превърнете в едно приятно семейно изживяване. Хубаво да оставите детето само да избере темата на своята раница и да уважите мнението му. Вашата задача обаче ще бъде да се погрижите за здравето и безопасността му.
Тегло
Колкото по-малко тежи една раница – толкова по-добре, без това да става за сметка на качеството. Правилото тук е, че раницата е добре да не надминава собствено тегло от 1 кг. От друга страна теглото на раницата със съдържанието не трябва да надхвърля 10-15% от теглото на детето. Ако вашият първокласник тежи около 25 кг, раницата с всичко в нея не бива да надхвърля 3-4 кг. Раницата не бива да превишава ширината на раменете, а височината й трябва да е до 30-40 см, така че да не достига краката на детето, когато е на гърба му.

Често това е трудно за постигане. Учебници, тетрадки, като добавите лека закуска и няколко неща от първа необходимост, които децата поставят в нея и раницата става наистина тежка. Тук голямо значение има базата на училището, както и организацията на работа на самите учители. Огромен плюс е възможността повечето учебници и материали да остават в училище, вместо да се носят всеки ден.

Презрамките трябва да са широки, меки и с възможност за регулиране, за да може детето да носи раницата и само по блузка, и с дебело яке. Учете детето да носи раницата с двете презрамки, за да предотвратите гръбначните изкривявания.

Джобове

Освен здрава раницата трябва да бъде и функционална. Отделенията, джобовете, органайзери и др. спомагат за по-добро удобство и организация на пособията и учебниците в нея. Хубаво е раницата да има поне две отделения – за учебниците и за другите помагала, тетрадки, несесери и др. Външните и страничните джобове са допълнително удобство за шише с вода, телефон, тефтерче, кърпички и др. За раниците за първи клас препоръчваме най-вече – гърбът на раницата да е твърд, ергономичен и подплатен с дишаща материя, да има широки удобни презрамки с регулиране, колан за придържане на презрамките, твърдо дъно, светлоотразителни ленти.