0

М ного хора не забелязват и подценяват загубата на слуха. И се сещат, когато вече е късно.

Всичко започва много безобидно: усилвате звука на телевизора, не чувате звъна на телефона, давате вид на разсеяни, защото не чувате какво ви говорят отсреща или пък се надвиквате, за да ви говорят и на вас по-силно.

Има много проблеми със слуха, но много малко хора стигат до лекаря на ранен етап. Междувременно тези проблеми могат да се развият доста бързо. А понякога водят до пълна загуба на слуха. Какви са причините?

1. Външният шум

Много често основната причина за загуба на слуха е заложена още в доста ранна възраст. Силната музика, която дъни в ушите през слушалките, продължителният престой на дискотеки и други събития, където шумовият фон е доста висок - всичко това се отразява на слуха и впоследствие води до неговото намаляване. Човешкото ухо е способно да възприема звуков сигнал от 20 до 90 децибела - от шепот до писък. Но 90 децибела на постоянна база далеч не са толкова безвредни.

2. Натрупване на ушна кал

Така наречената сярна тапа, която предизвиква запушването, води до доста бърза загуба на слуха и също така бързо се лекува. Премахването на сярната тапа решава всички проблеми. Много хора пробват да ги решат с активно ровене в ушите с клечки с тампони. Но перфорацията на тъпанчето е доста сериозна ситуация и в този случай може да се наложат пластични операции за възстановяване на слуха.

3. Инфекции, отити, възпаления, пустули

Загубата на слуха винаги е един от симптомите на заболяване, свързано с възпаление на средното ухо, външното ухо. Така всички отити предполагат загуба на слуха. При продължителни заболявания на горните дихателни пътища на назофаринкса през евстахиевата тръба възпалителният процес може да проникне в средното ухо. В никакъв случай не трябва да пренебрегвате получената болка в ухото с ТОРС!

4. Ототоксични лекарства. Това са предимно лекарства от серията гентамицин. Гентамицинът причинява загуба на слуха. Но сега тази причина е доста рядка. Всички лекари познават ототоксичните лекарства и се опитват да не ги предписват. Ако предписването не може да бъде избегнато, тогава лекарството се предписва в кратък курс и слухът на пациента се проверява редовно, за да се избегнат сериозни усложнения.

5. Възрастови промени

Тук ще помогне специална консервативна терапия, която включва инжекции, инфузии. След 45-годишна възраст слухът трябва да се проверява приблизително на всеки три години.

Автор: Цвета Дилова