0

С ветът изпрати със сълзи и аплодисменти кралица Елизабет II.

Пред ковчега й се поклониха четвърт милион души. А по време на поклонението и последния й път към замъка Уиндзор, където тя бе положена до съпруга си принц Филип, неизменно върху ковчега й стоеше кралската корона - най-яркият символ на властта и могъществото на суверена.

Имперската държавна корона е сърцето на The Crown Jewels - безценна колекция от скъпоценности, събирани през вековете от британските крале и кралици. От 1661 г. спиращите дъха изумруди, рубини и диаманти, инкрустирани в кралските бижута и регалии, се съхраняват в лондонския Тауър и там са изложени пред публиката.

Имперската държавна корона е тази, която монархът носи при напускане на Уестминстърското абатство след официалната церемония по коронацията. Тя се използва също така при важни официални случаи, например при откриване на годишните сесии на парламента.

Цена

Тези, които са я виждали, споделят, че короната блести толкова силно, че понякога трябва да отместиш погледа си. Нейната цена не може да се определи, защото се смята, че на практика тя е безценна.

Направена е от злато и в нея блестят 2868 диаманта, 17 сапфира, 11 изумруди, 269 перли и 4 рубина. Сред тях са някои от най-прочутите камъни, събрани в кралската колекция - рубинът „Черният принц“, сапфирът на Стюард и Кулинан II - изрязан от най-големия диамант, познат на света.

Рубинът „Черният принц“ бил любимият камък на Елизабет II. Той е инкрустиран в средата на кръста, украсяващ предната част на короната. Всъщност той не е точно рубин, а полускъпоценен камък шпинел.

Легенда

Легендата гласи, че през 1367 година камъкът е бил дарен на Едуард Черния принц - първородния син на един от най-успешните британски монарси през Средновековието - крал Едуард III, от Педро Жестокия, крал на Кастилия, който от своя страна го взел от мюсюлманския владетел на Гранада. Смята се, че крал Хенри V е носел рубина на своя шлем по време на битката при Аженкур през 1415 година, когато англичаните разгромяват френските войски по време на 100-годишната война. Легендата разказва, че кралят поставил перо в дупка, пробита в рубина.

Сапфирът на Стюард се намира на задната страна на короната. Смята се, че камъкът е принадлежал на крал Чарлз I, а наследникът му Джеймс II го е изнесъл нелегално от страната, след като бил свален от власт по време на Славната революция през 1688 г. Сапфирът в крайна сметка се озовава обратно в Англия и намира мястото си в държавните корони от 1838 година насетне.

Грандиозен

Но най-впечатляващият камък е 317,4-каратовия диамант Кулинан II, който блести на централното място в короната. Наричан още „Втората звезда на Африка“, той е отрязан от най-големия диамант, откриван някога на Земята - 3106-каратовия Кулинан, тежал цели 621,2 грама.

Кулинан е открит през 1905 година от обикновен работник в мина в Южноафриканската република. Легендата разказва, че работникът бил нает от предприемача Кулинан по време на диамантената треска в Африка. Кулинан решил да разработи рудник, кръстил го „Премиер“, но по време на изкопните работи се наложило да се изкопае кладенец, за да се търси вода. Само на 30 см работниците ударили на камък, който не се поддавал изобщо на опитите да го раздробят с кирки и лопати. Те се опитвали да разбият най-големия в света диамант, чиито размери се оказали 100х65х50 мм. Грандиозният камък бил наречен „Кулинан“ по името на собственика на мината. Хората се стичали на тълпи да гледат диаманта в банката на Йоханесбург, където бил изложен.

По-нататъшната съдба на скъпоценния камък го отвежда във Великобритания. През 1907 г. е купен и поднесен като подарък за 66-ия рожден ден на крал Едуард VII от правителството на Трансваал - територия в североизточната част на Южна Африка. Подаръкът трябвало да символизира добрите взаимоотношения между Англия и Южна Африка след южноафриканската война. Приемайки скъпоценния дар, кралят обещал, че ще го съхрани в същия вид сред историческите ценности на английската корона. Но в същото време е запазена репликата му, че ако той бил попаднал на този камък, е щял да го помисли за стъкълце и презрително да го подритне с крак.

Разделяне

Кралят не спазил съвсем обещанието си - още на следващата година диамантът „Кулинан“ е отнесен в Амстердам на най-добрия ювелир - Йозеф Аскер, който получава поръчка да раздели само с един удар камъка така, че да се получат минимално количество късове. Няколко месеца минали в изучаване на структурата на камъка, за да се избере най-подходящата точка за удара. Накрая ювелирът не се решил сам да го нанесе и предоставил тази възможност на ученика си, а според легендата самият той припаднал от вълнение в решителния момент. Когато се свестил, разбрал, че изчисленията му все пак са били правилни и диамантът е успешно разделен. От диаманта били направени 105 брилянта. Най-големият от тях е наречен „Кулинан I” или Голямата звезда на Африка. Той е с маса 103,3 грама. Обработен е с формата на панделка и украсява кралския скиптър, също изложен в Тауър. „Кулинан II” пък намира мястото си в кралската корона.

Най-старият скъпоценен камък в короната е сапфирът на Свети Едуард Изповедник, монтиран в центъра на кръста на върха на короната. Според легендата той е бил носен от владетеля на Англия от 11 век Свети Едуард на неговия пръстен. Камъкът бил изваден от пръстена, когато тялото на краля било преместено в нова гробница през 12 век.

Свети Едуард е кралят, чиято корона е била използвана при коронациите на английските крале до 1649 година, когато регалията била унищожена във времената на Английската революция.

На върха на имперската държавна корона има кълбо и кръст с 650 диаманта, които преди са украсявали короната на кралица Виктория. Под тях са закачени четири огромни перли, принадлежали някога на кралица Елизабет I.

Тежи над килограм

Имперската държавна корона е изработена през 1937 година за коронацията на бащата на кралицата - крал Джордж VI. Тя е направена така, че да бъде по-лека и да прилепва по-добре от короната, използвана преди, която е била от времето на кралица Виктория. Въпреки това имперската държавна корона тежи над 1 килограм. През 2018 г. кралицата коментира бремето да я носиш: „Всъщност не можеш да си погледнеш речта, защото не можеш да си наведеш главата. Трябва да вдигнеш листовете с речта си, защото иначе ще ти счупи врата“.

Съгласно традицията крал Чарлз III ще носи короната на Свети Едуард по време на коронацията, но ще сложи имперската държавна корона при напускане на Уестминстърското абатство в края на церемонията.