0

А нтиоксиданти, витамин C, калий – перфектният начин да си ги набавите е, като хапвате зърната на божествения плод нар.

В гробницата на фараона Аменхотеп е намерена рисунка на нар – символ на плодовитостта и лек за много болести в Древен Египет. Легенди свързват този плод с красотата на Клеопатра.

Арабите вземали сок от нар срещу главоболие, стенокардия и стомашно-чревни разстройства. Индийците го препоръчвали за подмладяване, а китайците уважавали отварата от плодовите кори като укрепващо и противовъзпалително средство, което стимулира обмяната на веществата. Хипократ изтъква лечебното му въздействие върху безплодието, а Авицена го препоръчва срещу различни болести заради антибактериалното му действие.

Нарът се счита за един от най-полезните плодове за нашето здраве. За него казват, че е добър източник на аскорбинова киселина и че повишава нивата на хемоглобина поради високото съдържание на желязо. Но вярно ли е това?

Ако говорим за съдържанието на аскорбинова киселина, другото наименование на витамин С, тогава нарът за съжаление не е шампион: съдържа от 4 до 10 мг, докато в портокала са 60 мг, а в грейпфрута - около 45 мг. Но в нара например витамин B6 е 25%, медта е 16%, а кобалтът е 21% от дневната нужда. Ако нарът се комбинира с месо, което съдържа много желязо в добре усвоима форма, такава комбинация ще бъде много полезна за повишаване нивото на хемоглобина. А аскорбиновата киселина и други органични киселини, съдържащи се в нара, ще стимулират храносмилателните процеси и ще подобрят усвояването на тези основни вещества.

 

Антиоксиданти

 

Нарът е ценен и със своите полифенолни антиоксиданти. Тези вещества действат като естествен щит за нашите клетки, предпазвайки ги от увреждане и хронично възпаление. Именно те придават на семето на нара яркия рубинен оттенък.

Например антиоксидант като пуникалагин подобрява състоянието на хрущялната тъкан, помага за намаляване на възпалението в ставите и хрущялите, а вторият антиоксидант, елаговата киселина, стимулира образуването на колаген. В допълнение редовната консумация на храни, съдържащи антиоксиданти, и по-специално нарове, нормализира кръвното налягане, подобрява кръвообращението, забавя процеса на отлагане на холестеролни плаки по стените на кръвоносните съдове и спомага за укрепване на имунната система.

Семената от нар съдържат плодови киселини, които благоприятстват храносмилането, подобряват апетита и перисталтиката и поддържат оптимални условия за жизнената дейност на полезната чревна микрофлора.

Нарът се консумира пресен. Зърната служат като вкусна и здравословна добавка към различни ястия от месо и птици, салати, гарнитури и кисели млека. Чудесно допълнение е към десерти.

 

Витамини

 

Много хора обичат да пият сок от нар. Така прясно изцеденият сок ще съдържа концентриран набор от витамини и антиоксиданти. Количеството на сока обаче не трябва да е голямо. Първо, чаша сок съдържа високо съдържание на органични киселини, които могат да раздразнят стомашната лигавица. Това не е полезно за хора с храносмилателни заболявания. Освен това те могат да увредят зъбния емайл. А високото съдържание на прости въглехидрати не се препоръчва при диабет и наднормено тегло. Във всички случаи се препоръчва сокът от нар да се пие малко по малко - 50-60 мл след хранене, разреден с вода, а след изпиване устата да се изплакне с вода.

Божествен или не, нарът наистина е здравословен плод. За повечето хора обаче това си остава екзотика. Трудно се бели, а изваждането на малките семки е досадна, трудоемка задача, която изисква търпение. Затова рядко искаме да стигнем до сочните му зърна. Но важното е, че именно плътната кора, която трудно се бели, позволява биологичната стойност на нара да се запази за доста дълго време. Знаейки за неговите полезни свойства, трябва да направите нара по-чест гост на трапезата, тъй като той е източник на важни за организма вещества, особено през зимата.

 

 

Каре със снимка 1501-kare1:

Какво съдържа един плод (1 ч.ч. зърна)

 

фибри: 7 грама

протеини: 3 грама

фолиева киселина: 16% от препоръчителната дневна доза

калий: 12% от препоръчителната дневна доза

витамин C: 30% от препоръчителната дневна доза

витамин K: 36% от препоръчителната дневна доза

 

 

Каре със снимка 1501-kare2:

Правим чай от кората

 

Обикновено хората издълбават нара, събират зрънцата и изхвърлят кората на боклука. Но това е грешка.

Червените кори съставляват около 50% от плода и съдържат повече антиоксиданти дори от сока в зрънцата. Проучване показва, че приемът на 1 мг екстракт от кора на нар има възможността да подобри нивата на холестерол и кръвната захар при хора със затлъстяване и наднормено тегло. Приемът на чай от кори на нар ускорява разграждането на мазнините и прочиства червата от натрупан токсини. Чаят помага при рак на черния дроб или за защита на органа. Действа и като противовъзпалително средство, а също така помага при кожни заболявания. Затова не бързайте да пращате корите на плода в кофата, а след като отстраните зърната, отстранете меката част и оставете корите на вестник или върху памучен плат да се изсушат. Ако имате уред за сушене на плодове, може да използвате него. Когато се втвърдят, корите се смилат на фин прах чрез блендер.

За да си направите чай, са ви необходими 10-12 г изсушени кори от нар и 200 мл гореща вода. Сложете корите в чаша, залейте с гореща вода и покрийте плътно съда за 25-30 минути.

 

 

Каре:

При диария

 

Продукти:

 

1 кора от цял нар

1/2 лимон

1/2 ябълка

2-3 шипки

 

Приготвяне:

 

Нарът се измива добре и след това се почиства от кората. В чайник или друг сходен съд се поставят корите от нар, лимона и шипките. Добавете кубчета ябълка. Налейте догоре вода и поставете на силен огън върху котлона. След като заври, намалете температурата на най-ниска степен и варете още десетина минути. Прецедете.

 

 

Снимки: iStock