0

Н яма по-подходяща илюстрация за аристократично ядене на яйца. Да, поводът е Великден, но това е начинът, по който прочутият детектив Еркюл Поаро закусва по принцип. А когато искаме да си представим по-точно това, несъмнено пред очите възниква образът на Дейвид Сушей, който влезе в костюма на детектива. Поздравления за ролята! И за рождения му ден, който бе на 2 май актьорът направи 78.

Не мога да кажа с ръка на сърцето дали харесвам толкова много книгите на Агата Кристи заради съвпадението в името (моето собствено) или заради тази английска акуратност и педантичност, която проявяват нейните детективи, но що се отнася до телевизионния Поаро, то Дейвид Сушей, който е командор на Британската империя от 2011 г. заради приноса му към драматургията, има голяма заслуга за налагането на образа. Но днес великденският поглед към екранния детектив е върху специалитетите на Еркюл Поаро. Този дребен джентълмен с добре поддържани извити мустачки, награден от великата си създателка Агата Кристи със забележителна проницателност, се оказа заклет любител на сладкото. Повечето от неговите рецепти са десерти с подчертан белгийски привкус. Което изобщо не е изненадващо, тъй като Поаро е поданик на белгийския крал, а белгийският шоколад все още с право се смята за най-добрият в света.

Навици

Еркюл Поаро е един от онези герои, чието представяне е не само ненужно, но вероятно и донякъде глупаво. Най-известното творение на Агата Кристи, малък белгиец с грижливо поддържани мустачки, яйцевидна глава, вярва в своите „малки сиви клетки“, има спретнати навици, разкрива най-заплетените и гениални престъпления от роман в роман. Благодарение на Еркюл Поаро Уинстън Чърчил успява да каже за Агата Кристи: „Ето жената, която направи най-много пари от престъпления в света!“

Кулинарните навици на Еркюл Поаро също се отличават с изтънченост и точност. Той обича изисканите деликатеси на белгийската кухня, като особено цени нейната световноизвестна сладка маса с невероятни шоколадови бонбони и други сладкиши. Отношението към „грубата“ английска кухня е, меко казано, хладно, а на моменти дори стига до отвращение. Многобройните опити на инспектор Джап и други английски приятели на Поаро да му внушат любов към тази кухня, като го почерпят с английска закуска, хагис и други странни ястия, са описани в романите с много хумор, както и във филми и телевизионни сериали, базирани на произведенията на Агата Кристи. Те отварят поле за ярка и сочна актьорска игра.

Актьорите винаги играят такива сцени, както се казва, „с удоволствие“. Всички най-добри Еркюл Поаро на екрана - както Питър Устинов, така и Дейвид Сушей - намират всеки по свой собствен начин великолепни начини да подчертаят несмилаемостта на тежките и мазни ястия за своя герой, като в същото време въвеждат в сюжета нотката на хумор, който чудесно разпръсква напрежението на детективския сюжет и създава лека, „ефирна“ почивка, която придава дълбочина и обем на историите.

Утайка

В прочутото „Убийство в Ориент Експрес” виждаме как Поаро реагира с отвращение на възхваляваното от всички страни турско кафе – „горчивина със скърцаща по зъбите утайка”. Не, и му сервирайте кафе, сварено в белгийски стил. Но Еркюл Поаро пие сироп от касис (както и ликьор от касис и други ликьори от горски плодове) през цялото време - и защото е вкусен, и твърдо вярвайки в благотворното му въздействие върху стомаха.

Е, нека се запознаем с няколко любими рецепти на несравнимия Еркюл Поаро, като преди всичко отдаваме почит на сладкото. В крайна сметка захарта, както знаете, има много положителен ефект върху „малките сиви клетки“.

Касис

Рецептата е доста проста и трябва да се спазват само няколко нюанса в зависимост от това за какво е предназначен сиропът и от личния вкус.

За 2 чаши касис ще ви трябва 1 чаша вода и 1 до 2 чаши захар. По-малко захар се слага, ако сиропът се сервира като сос към месо (най-добре върви с пуешко и телешко), и повече, ако се сервира като отделна напитка (например с газирана минерална вода).

Оставете водата да заври, добавете захарта и оставете да поври 1-2 минути.

Добавете измитите, сортирани и очистени от дръжките плодове. Преди това е по-добре да изсушите малко плодовете върху хартиена салфетка или кърпа.

Гответе от 10 минути до четвърт час, след което оставете сиропа да се свари добре. По това време е добре да добавите малко лимонов сок към сиропа. Той не само ще добави лека киселинност, която подчертава сладостта, но и ще запази плътния, сочен цвят на сиропа.

Прекарайте сиропа през цедка, за да отстраните люспите и семките.

Сварете отново. В зависимост от целта може да изберете сиропът да е по-рядък или по-гъст, оставяйки част от водата да изври.

Налейте сиропа в чисти буркани или бутилки. Можете просто да го съхранявате в хладилника, можете да го затворите и да го запазите за зимата.

Шампанско

Една и половина супени лъжици желатин, 250 г захар, 1 литър сухо шампанско, кора от 1 лимон и един портокал, 250 г ягоди и боровинки (можете да използвате и други плодове, например малини и къпини).

Налейте 500 мл шампанско в купа и оставете малко да се разгазира. Добавете желатина, но не бъркайте, оставете го да набъбне. Изсипете останалото шампанско в тигана със захарта и кората от лимон и загрейте бавно, като разбърквате от време на време, докато захарта се разтвори (3-4 минути). Свалете съда от котлона, добавете желатиновата смес и разбъркайте, докато се разтвори. Оставете да изстине, след което отстранете кората.

Поставете горските плодове в 8 чаши за вино и ги залейте с желето. Поставете в хладилника най-добре за една нощ. Извадете от хладилника малко преди сервиране.

Вафли

За ролята на вафлите в белгийската кухня може да се съди и по това, че още в романа „Тил Уленшпигел“ на Шарл де Костер, чието първо издание е в края на 1867 г., героите непрекъснато им се наслаждават, а и самият гофретник играе важна роля в сюжета. И така оттогава любовта към вафлите е присъща на всеки истински белгиец, какъвто е Еркюл Поаро.

А ето и как да си ги приготвите:

3 чаени лъжички бакпулвер, половин чаена лъжичка сол, 1,5 чаши мляко, 3/4 чаша захар, 1 чаена лъжичка ванилов екстракт, 2 чаши пшенично брашно, 2 яйца, 250 грама масло.

В купа смесете брашното, захарта, бакпулвера и солта. В друга купа разбийте леко жълтъците. Добавете млякото, маслото, ваниловия екстракт и брашнената смес. Смесете добре.

Белтъците се разбиват на твърд сняг и се добавят към тестото. 

Загрейте предварително гофретника. Няма нужда да го мажете с олио. Печете вафлите до златистокафяво. Сервирайте веднага.

За вафлите се препоръчват различни добавки. Например поставете топка сладолед върху топлата вафла и украсете с листенца мента и бита сметана.

Може да се сервират с домашен мармалад, пресни горски плодове или фламбирани плодове на вкус. Можете да направите сос: сварете пюре от кайсии (или други плодове) до желаната консистенция. Пригответе бита сметана с ванилия: към сметаната добавете пудрата захар и ванилията и разбийте всичко до желаната консистенция. Готовите гофрети се поставят в чиния, гарнират се с кайсии, кайсиев сос, сметана, разбита с ванилия, пресни малини и стръкче мента.

Нюанс

Нека веднага да отбележим, че за всички рецепти за кафе вместо канела и ванилия или заедно с тях индийското орехче е много подходящо. То придава на вкуса на кафето много специален фин нюанс, който мнозина предпочитат пред други нюанси на вкус. Основното нещо, както при всички други подправки, е да не слагате много от него.

Портокал

3 чаши силно кафе, 1 белтък, 3 супени лъжици захар, 1/2 чаша портокалов ликьор (може да се замени с портокалов сироп), 1/4 чаена лъжичка ванилия, смляна канела - на вкус, 1/2 чаша сметана, щипка сол.

Кафето се приготвя с много малка щипка сол, която се загрява предварително в джезве, преди да се добавят кафето и водата. Готовото кафе се прецежда.

В купа разбийте белтъците с щипка сол на силна пяна, добавете захарта и 2 щипки канела и разбийте отново. В охладена купа разбийте добре охладената сметана и ванилията на твърд сняг. Добавете белтъците, разбъркайте и разпределете в 4 чаши. Смесете горещо кафе и портокалов ликьор и налейте в чаши. Отгоре поръсете с канела и каквото искате.

Жълтък

Жълтък от 1 яйце, 2 десертни лъжици смляно кафе, 200 мл вода, захар на вкус. 

Комбинирайте жълтъка и захарта, смилайте, докато жълтъците побелеят - всъщност пригответе най-простия яйчен ликьор. Сварете кафето в джезве. Напълнете чаша за кафе с яйчен ликьор. Внимателно изсипете кафето отгоре. Декорирайте със сметана.

Коняк

Сварете кафе (200 мл) в джезве (може и еспресо). Прецедете и изсипете половината от кафето обратно в джезвето. Добавете 25 мл коняк. Поставете на огън и добавете втората част кафе и същото количество (25 ml) коняк. Оставете да заври, но не кипвайте. Добавете захар на вкус в последния етап на готвене. За украса се използва бита сметана, която може да се залее и със сироп на вкус.

Шоколад

100 мл еспресо или кафе, сварено в джезве (турско), 2 чаени лъжички захар, 200 мл мляко, 2 супени лъжици сметана, 20 грама черен шоколад.

Смесете захарта и млякото в един съд. Поставете получената смес на котлона. Оставете почти да заври и отстранете от огъня. Към загрятото прясно мляко добавете сметаната и разбийте (с миксер или на ръка, както желаете). Разбива се до получаване на пухкава пяна. В млечно-сметановата смес се налива горещо (прецедено) кафе. Разбъркайте и налейте в чаши. Декорирайте с настърган шоколад.