0

- В месеца, в който отбелязваме Световния ден за борба с диабета - 14 ноември, какво послание бихте отправили към обществото в България?

- Захарният диабет е хронично прогресиращо заболяване, засягащо около 12% от възрастното население на България. От него боледуват около 15% от петдесетгодишните и около 25% от 75-годишните. Характерната за заболяването висока кръвна захар тежко уврежда всички органи и системи на организма, поради което при болните сърдечносъдовата заболеваемост и смъртност са 2 до 4 пъти по-големи в сравнение с неболедуващите от захарен диабет. Около половината от болните на хронично диализно лечение и кандидати за трансплантация са също диабетици.

Добрата новина е, че в 90% от случаите захарният диабет е профилактируем (т.е. може да не се развие!), а в 70% от случаите е излечим (в първите години на заболяването). В България чрез НЗОК има всички необходими медикаменти за лечението на диабет, за запазване на качеството на живота на болните и за намаление с поне 20 до 40% на сърдечносъдовите и бъбречни усложнения и смъртност, предизвикани от диабета.

- Известно е, че грижата при диабет е комплексна и включва различни аспекти. Какви са основните?

- Има няколко вида захарен диабет и поне 8 основни патогенетични механизма, които по отделно или в комбинация могат да го предизвикат. Съобразно с това и клиничната изява на диабета е доста различна. Отдавна е доказано, че само с овладяване на кръвната захар не бихме могли да лекуваме ефективно захарния диабет и неговите усложнения.

В съвременната диабетология лечението има четири приоритета: овладяване на кръвната захар, понижаване на телесното тегло, ефективен контрол върху сърдечносъдовите и бъбречните рискови фактори (например хипертонията, дислипидемията и др.) и тоталната кардио-бъбречна протекция. В момента разполагаме с медикаменти, които могат едновременно да повлияят четирите основни цели на нашето лечение. Всички актуални препоръки съветват още от самата изява на диабета лечението да се започне с един или комбинация от няколко подобни медикамента, за да се профилактират усложненията и да се осигури по-добро качество на живот на болния.

- Споменахте кардио-бъбречна протекция при диабет. Смятате ли, че е необходимо да се работи за повишаване на информираността на обществото за съществуването на тясна връзка между диабета, сърдечносъдовите и бъбречните заболявания?

- В нашата медицинска общност и сред болните доскоро доминираше класическата представа за диабета като заболяване на повишената кръвна захар, т.нар. глюкоцентрична теория. Но се доказа, че овладяването на кръвната захар не може да забави развитието на атеросклеротичната сърдечносъдова болест или на сърдечната недостатъчност, или на бъбречното увреждане. Установиха се многобройни механизми, посредством които болното сърце уврежда бъбреците и обратното.

Важно е да се осигури достоверна и достъпна информация на болните и близките им за сърдечносъдовите и бъбречни заболявания като изява и усложнения на захарния диабет и за съвременните медикаменти, които едновременно понижават високата кръвна захар и профилактират/лекуват техните усложнения. Да наблегнем на информираността и обучението на нашите пациенти!

Доц. д-р Пламен Попиванов е специалист по ендокринология и болести на обмяната и по вътрешни болести в УМБАЛ ”Александровска”, София.