0

М ързеливият уикенд с повечко лежане на дивана може да бъде не само приятно, но и полезно нещо за вашето здраве. Поне така твърдят учени от Тайван.

Давайки пример, след като са изследвали 215 мъже и жени на възраст над 65 години, те са установили, че тези, които обичат да се излежават в леглото след натоварена седмица, имат 74% по-нисък риск от развитие на свързани с възрастта проблеми с паметта, мисленето и речта, отколкото тези, които не се забавляват добре през уикенда, релаксират.

Проучването е отнело две години. Участниците са си водили дневници за съня и са носели акселерометри, устройства, подобни на ръчен часовник, които могат да усетят движение и да проследят времето за сън. След това събраните данни се сравняват с това дали лицето показва признаци на ранна деменция (свързано с възрастта намаляване на когнитивните способности, мислене, внимание, реч) или не.

Учените обаче отбелязват, че за да се установи причинно-следствена връзка между продължителния сън през уикендите и развитието или не на деменция, трябва да се проведат допълнителни изследвания.

Какво друго помага срещу деменцията?

- активен социален живот, общуване, участие в клубове по интереси и хоби

- редовни изследвания на слуха и зрението

- обучение на мозъка: решаване на пъзели, судоку и кръстословици

По-ранни научни доказателства показват, че редовното спане е свързано с увеличаване на обема на мозъка и може да има ефект против стареене. Според изчисленията мозъкът може да стане „по-млад“ с около 2,6-6,5 години.

Подремването през деня е важно да се прави правилно. Това е 15-30 минути дрямка, обикновено следобед, но не много близо до вечерта.

Автор: Цвета Дилова