О тлична комбинация от тънко хрупкаво тесто, шамфъстък и плътен турски крем каймак – нищо чудно, че киселякът Джумали не издържа на изкушението. Да си припомним ситуацията:
- Добър ден, дядо! Нося ти катмер, както го обичаш, с повечко сметана. Този път ще развалим режима – казва внукът Йомер.
- Само него не сме развалили – сопва се дядо Джумали. – Добре, добре, тогава ми сипи и чай... Едва ли катмерът ще оправи настроението ми, но ще си хапна“.
Най-добрият катмер се приготвя в провинция Газиантеп (югоизточна Турция). Там най-често се яде на закуска. Това е и вкуснотията, която семейството на младоженеца изпраща на семейството на булката след сватбата – за да им е сладък животът на младите. Катмерът в Газиентеп може да е различен от този в Анталия, където най-често се предлага увит във формата на охлюв, докато в Газиентеп е като плик, но и на двете места се поднася със сметана, каймак или сладолед.
Не е задължително да гледате сериала „Моето име е Мелек“ отново и отново – точна рецепта за този изкусителен десерт там няма да откриете. Но ето я тук:
Продукти:
Фини тънки кори
шамфъстък – ще ви трябва за плънката и за поръсване
2-3 лъжици захар
масло
каймак (тежка сметана)
Приготвяне:
1. Поставете един лист от корите в подходящ съд и го намажете с масло
2. Поръсете отгоре шамфъстък
3. Шамфъстъците се поръсват със захар и отгоре се заливат с каймак (Иван Звездев го прави с маскарпоне).
4. Сгънете листа юфка първо на правоъгълник, а след това на квадрат.
5. Прехвърлете в намаслен тиган и пържете на умерен огън, като проверявате периодично, докато се зачерви. Може да изпечете катмера и във фурната – на 220 градуса ще стане готов за десетина минути.
6. Сервирайте катмера горещ, гарниран с шамфъстък и каймак (сметана).
Кристи Красимирова