0

Т ъпа и постоянна, но не пулсираща болка. Кръвното е наред, но главоболието ви мъчи. В жегата обикновено то не е силно, но интензитетът му се увеличава при физическа активност.

В горещите летни дни яркото слънце може да повлияе негативно на хората с фотофобия. В това състояние интензивната светлина причинява главоболие или дори мигренозен пристъп.

Различни фактори могат да увеличат дискомфорта. Сред тях е трептене. Например, ако седите на сянка на дърво и петна светлина пробиват листата и „скачат“. Или ако върху околните предмети се появяват светли шарки, особено ивици - като тези, които образуват слънчевите лъчи по стените, преминаващи през щорите.

Главоболието и болката в очите, причинени от фотофобия, могат да бъдат придружени от други симптоми:

- гадене или виене на свят

- скованост на врата

- замъглено зрение

- зачервяване, сърбеж или подуване на очите и кожата около тях

- изтръпване или мравучкане в други части на тялото

- увреждане на слуха.

Диета

Понякога, когато е горещо, изобщо не ви се яде. Това се случва, защото тялото влага цялата си енергия в охлаждане. И за да не се губят ресурси за смилане на храната, при което се отделя допълнителна топлина, хипоталамусът потиска производството на хормона на глада грелин - и човек мисли, че не е гладен. Но тялото все още се нуждае от хранителни вещества и може да сигнализира за това с главоболие от напрежението.

Освен това консумацията на определени храни понякога може да предизвика мигренозен пристъп. За някои хора определена група храни причинява главоболие, като всякакви бобови растения или ядки. При други проблемът се провокира от разнообразни единични храни: авокадо, банани, сирене, шоколад, портокали, херинга, извара, лук. Проблемите са особено чести с алкохола, както и с преработените храни, които съдържат нитрати, фенилаланин, тирамин, кофеин и мононатриев глутамат.

Изтощение

При топлинно изтощение тялото прегрява и не може да се охлади. Това състояние възниква, когато човек загуби твърде много вода или сол, обикновено поради прекомерно изпотяване или дехидратация. Това може да бъде причинено от излагане на високи температури, особено висока влажност или тежка физическа активност.

Топлинното изтощение обикновено е придружено от силна жажда, учестено дишане и пулс, висока телесна температура, замаяност и главоболие, чувство на слабост или летаргия, гадене, повишено изпотяване и бледност, обрив, спазми в ръцете, краката и корема.

Когато се появят такива симптоми, трябва да се охладите възможно най-скоро: отидете на сянка, вземете душ или вана, свалете излишните дрехи, пийте и си починете. Ако това не се направи, изтощението може да прерасне в топлинен удар.

Проблем

Това е по-сериозно състояние от изтощението. При него тялото вече не може да контролира температурата си: тя бързо се повишава, механизмът за изпотяване се проваля и тялото не може да се охлади. При топлинен удар телесната температура може да се повиши до 41°C за 10-15 минути.

Без бърза реакция топлинният удар причинява подуване на мозъка или други жизненоважни органи, което може да причини трайно увреждане. В някои случаи човек може дори да умре.

Дехидратация

Когато се дехидратирате, губите вода и електролити, което прави тялото ви по-слабо и може да причини главоболие. Някои експерти смятат, че този механизъм може да предизвика пристъп при хора, склонни към мигрена.

Друго обяснение може да бъде, че всякакъв вид болка се усеща по-остро при дехидратация. В резултат на това лекият дискомфорт може да изглежда като мигрена.

Ако човек е дехидратиран, той ще има и други симптоми:

- чувство на жажда, сухота в устата, устните и езика

- очите са хлътнали

- настъпва замаяност

- чувство на умора и летаргия

- стремеж за по-често посещение на тоалетната

- урината става тъмножълта и има силна миризма

При кърмачетата дехидратацията може да се разпознае по липсата на сълзи при плач, постоянно суха пелена, хлътнал фонтанел на главата, сънливост или умора.

Незабавно потърсете медицинска помощ при следните симптоми:

- телесна температура 40°C или по-висока

- объркване или затруднено ясно мислене

- зрителни или слухови халюцинации

- проблеми с координацията

- бързо дишане или сърцебиене

- топла и зачервена кожа (може да е влажна или суха)

- повръщане или диария

- мускулна слабост или спазми

- главоболие

- конвулсии

- припадък

Диспечерът ще ви каже какво може да се направи, докато чакате медицинска помощ, за да се облекчи състоянието на пострадалия.

Помогнете си сами

За да се отървете от главоболието в жегата, трябва да работите с причините, които са го предизвикали.

1. Пийте

Водата е най-добрият начин за възстановяване на баланса на течности в тялото. Но е по-добре да избягвате кофеиновите напитки и сладките сокове: те могат да влошат състоянието ви, като причинят дехидратация.

Можете също така да използвате разтвори за орална рехидратация без рецепта. Те съдържат вода и соли в определени пропорции за попълване както на течности, така и на електролити, които тялото губи по време на изпотяване.

2. Яжте

Идеалното положение е да ядете нещо балансирано, с достатъчно течности, богато на витамини и хранителни вещества. Ястията от средиземноморската диета работят добре като печена риба със зеленчуци или котлети от птиче месо на пара със задушени чушки. Ако нямате време за пълно хранене, можете да се ограничите до здравословна закуска: моркови, хумус или ядки.

3. Сянка

Отидете на сянка или на закрито. Това ще ви помогне да защитите очите си от твърде много светлина и тялото си от топлина. Когато сте в стая, най-добре спуснете завесите и пуснете климатика, ако имате такъв. Ако нямате дори вентилатор, а температурата навън е по-ниска от тази на закрито, трябва да отворите прозореца.

Легнете по гръб с повдигнати крака над нивото на сърцето: това ще подобри кръвообращението.

4. Студен душ

Яжте негореща храна и пийте прохладни напитки, вземете хладен душ или вана, напръскайте се с вода от спрей и намокрете дрехите си. Можете също така да поставите влажна кърпа във фризера за няколко минути и след това да я поставите върху главата, врата или подмишниците си.

5. Лекарства

Вземете болкоуспокояващо, за което не се изисква рецепта – например парацетамол или ибупрофен. Но е важно да разберете: въпреки че тези лекарства ще облекчат главоболието, те не могат да се справят с причината за него. Това означава, че трябва да направите някои от нещата, за които говорихме по-горе.

Превантивни мерки

Ето няколко неща, които можете да направите, за да предотвратите главоболие в горещо време:

- Носете широки, леки дрехи, за да позволите на тялото ви да се охлажда свободно.

- Пийте вода на всеки 15 минути, когато работите или тренирате в жегата, дори и да не сте жадни. Ако трябва да сте в екстремни горещини над 40°C, пийте общо две до четири чаши вода на всеки час. Това ще ви помогне да се потите и да поддържате нормална телесна температура.

- Избягвайте да се разхождате под горещото слънце в най-опасните часове на деня, от 10 до 16 часа. Ако не можете да избегнете напрегнати дейности в горещо време, почивайте често на хладно място. Опитайте се да планирате упражнения или физическа активност през по-хладните части на деня като рано сутрин или вечер.

- Защитете се от слънцето, като носите шапка с широка периферия, движете се на сянка или носете чадър.

- Не забравяйте да ядете. За да ви е удобно, по-добре е да изберете лека, хладна храна.