Б лаговещение или наричан още от народа Благовец е от най-почитаните църковни празници у нас. Чества се на 25 март. Това е денят, в който архангел Гавраил предава на Дева Мария благата вест, че е избрана да роди Спасителя, сина Божий Исус Христос - точно девет месеца преди Коледа. У нас народът свързва Благовец с идването на пролетта, пристигането на прелетните птици и изобщо пробуждането на природата. Вярва се, че на благия ден по-леко и бързо зарастват раните. Жените не докосват игли, куки или конци. Сеят се зеленчуци и се присаждат плодните дръвчета, за да са благи и да дават плод. Пчеларите отварят кошерите и пускат пчелите, за да събират сладък мед. Вярва се, че на Благовещение и най-силната отрова губи своята сила. Според поверието тогава излизат самодивите и самовилите.
Благовец е единия от двата дни, при който по време на строгия великденски пост се разрешава на трапезата да има риба (другият е Цветница.) Тържествената трапеза за Благовещение е постна, но трябва да е сравнително богата – да имат пресни зелени растения, като лапад, коприва или киселец, за да потече в тялото на човека нова кръв. Задължително се приготвя риба - печена или варена, което в съвремието се тълкува, че може да се хапват и всякакви морски дарове. На някои места в България има традиция да се варят речни раци. Както на много от другите християнски празници, на Благовещение се правят различни питки – предимно сладки, но освен тях на 25 март също може да се приготвят лучник и баници. Ето няколко предложения в по-съвременен вариант по темата, видени в menumag.bg.
Бяла риба с коприва
Продукти: 4 филета от треска, пангасиус, халибут или друга бяла морска риба; 200 г коприва; 1 скилидка чесън, нарязана на ситно; 1 ч.ч. течна сметана; 1 ч.л. настъргана лимонова кора; зехтин, сол и шарен пипер на вкус;
Приготвяне: Копривата се измива и се бланшира за 2 минути във вряща подсолена вода. Прецежда се и се изтисква. Нарязва се на ситно. Сгорещява се 1 с.л. зехтин, в него се слага чесънът, разбърква се няколко секунди и се добавя копривата за 3-4 минути. Подправя се със сол и пипер на вкус. Сметаната се смесва с лимоновата кора и се подправя. Рибните филета се подреждат в тавичка, заливат се със сметаната и всяко се покрива със слой от копривената смес. Запичат се за 20 минути във фурна, загрята до 190 градуса. Идея: Рецептата може да се приготви и със спанак, който не се попарва предварително. Вместо с течна сметана опитайте ястието и със заквасена сметана, леко разредена с вода.
Плакия
Продукти за 4 порции: 2 средни скумрии; 4 домата, нарязани на филии; 2 моркова, нарязани на тънки кръгчета; 1 зелена чушка, нарязана на кръгчета; 1 червена чушка, нарязана на кръгчета; 2 глави лук, нарязани на тънки кръгчета; 4 резенчета лимон; 100 мл бяло вино; 50 мл олио; 4 с.л. нарязан магданоз; 4 с.л. орехи, едро счукани; сол, черен пипер на вкус
Приготвяне: Рибата се почиства и се отделят филетата. Посоляват се и се поръсват с пипер. Подреждат се в тава. Върху рибата се подреждат на пластове доматите, морковите, чушките и лукът. Леко се посоляват. Всичко се залива със сгорещеното олио. Виното се налива в тавата. Слага се да се пече на 180 градуса около 20 минути. Поръсва се с орехите и магданоза и се допича още 5 минути. Плакията се сервира студена.;
Гювече с мряна
Продукти за 6 порции: 1 кг мряна или пъстърва; 2 стръка праз, нарязани на ситно; 2 с.л. масло; 1 кг картофи, нарязани на кръгчета; 500 г печурки; 1 с.л.сушени манатарки; 500 г домати, обелени и нарязани; 1 с.л. нарязан естрагон или копър; 1 ч.ч. бяло вино; 4 с.л. счукан сухар; 2 с. л. нарязан магданоз; 4 с. л. зехтин; сол и пипер на вкус;
Приготвяне: Рибата се почиства и нарязва на филета. Посолява се и се поръсва с пипер. Манатарките се заливат с 200 мл гореща вода и се оставят да киснат 20 минути. Празът се задушава в сгорещеното масло с 1 с.л. вода за 3-4 минути. Добавят се картофите и водата, в която са киснали манатарките, посоляват се, затварят се с капак и се задушават 10 минути. Добавят се печурките, доматите, накиснатите манатарки и естрагонът. Всичко се сипва в тава. Отгоре се разпределят рибните филета и се залива с виното. Сухарът се смесва с нарязания магданоз и с него се поръсва рибата. Намазват се със зехтин и всичко се запича за около 30 минути на 200 градуса.