0
Сд д седем месеца сондата „Филе” отново предаде сигнал от повърхността на кометата Чурюмов - Герасименко. Сондата е изпратила следното съобщение: “Здравей, Земя! Чувате ли ме?”
“Филе” е
първият космически апарат
кацнал на комета. Той беше оставен на повърхността й от автоматичната междупланетна станция „Розета” миналия ноември. Роботът беше активен в продължение на 60 часа, преди да се изхабят батериите му, които са захранвани от слънчевата енергия. Данните са получени от космическата изследователска сонда “Розета” в нощта на събота срещу неделя. “Сигналът е бил кратък, с продължителност от 40 секунди”, съобщи „Франс инфо”, позовавайки се на представители на Европейската космическа агенция.
На 12 ноември 2014 г. за първи път в историята на космическите изследвания изследователският апарат е достигнал повърхността на кометата - с апарата “Розета” беше приземен модулът “Филе”. Операцията беше извършена на разстояние повече от 500 милиона километра от Земята. Разтоварването бе с отклонение от зададената траектория. В резултат на това модулът се оказа
в зоната на сянката
заради което бе предотвратено зареждането на слънчевите панели, с които е оборудван апаратът. След три дни батериите на „Филе” бяха изчерпани и той беше поставен в “режим на сън”. Предишен опит апаратът да бъде  “съживен” стартира през март тази година, но безуспешно.
На кораба „Розета” му отне 10 години да достигне до кометата и на модула, който е с размер на пералня, по-малко от километър преди да докосне повърхността на кометата.  Тя преодоля 6,4 милиарда километра, преди да достигне своята цел близо до орбитата на Юпитер. Все още е мистерия къде точно „Филе” се е приземил на кометата. Обаче от Европейската космическа агенция обявиха, че модулът може да бъде локализиран с помощта на изображения и друга информация от „Розета”. Учените се надяват, че ще успеят да анализират състава на взетите от „Филе" проби и да дадат отговор на въпроса дали ключовите елементи за
зараждането на живота
са донесени на Земята от кометите.
Специалисти на Евро-пейската космическа агенция вчера за втори път за 24 часа са осъществили връзка с модула "Филе", който се намира на повърхността на кометата 67Р/Чурюмов - Герасименко, предаде АФП, като се позова на ръководителя на френския Национален център за космически изследвания Жан-Ив льо Гал. Той информира, че сеансът за връзка се е състоял тази сутрин. “Може да се смята, че модулът “Филе” напълно е излязъл от спящия режим”, е подчертал Льо Гал. По негови данни кометата се приближава до Слънцето. Сега тя е на 210 млн. км от него. "В резултат на това се увеличи количеството на слънчевата енергия, което позволи на модула да излезе от състояние на спящ режим", е пояснил Льо Гал. Той е отбелязал, че сега на кометата протичат бурни процеси - изхвърляне на газ и образуване на облаци прах. “Благодарение на модула ние можем да получим
оперативни данни
за това”, е казал ръководителят на френския Национален център за космически изследвания. Той е нарекъл програмата за изучаване на кометата “най-важния научен експеримент през първите три десетилетия на XXI век”.
Въпросната комета, открита през октомври 1969 г. от съветския учен Клим Чурюмов въз основа на снимки, направени от Светлана Герасименко, привлече вниманието на учените, защото близо 5 милиарда години е останала в дълбините на Вселената.
Подобни тела астрофизиците наричат “капсули на времето”. Траекторията на кометата се е променила едва през 1959 г., когато е попаднала в района на орбитата на Юпитер.