0

Л ора и Стоян от Бон Апети винаги предлагат интригуващи рецепти, но този път сме подбрали от тях такива, които са с постен характер. Още на bonapeti.bg.

Лучени сарми

Продукти: 8 големи глави лук; 250 г едри печурки; 20 г сушени манатарки; 2 скилидки чесън; 100 мл бяло вино; 1 стрък розмарин; 5 филийки хляб (150 г); 2 с.л. доматен концентрат; 8 с. л. зехтин; зехтин за поливане; сол и черен пипер на вкус; Приготвяне: Лукът се почиства, отрязват се капачета и се цепва вертикално, така че само най-външните слоеве да са прорязани. Лукът се вари около 10 минути, докато леко омекне в сърцевината. След това се охлажда, външните пластове се махат и се запазват, а вътрешността се нарязва на кубчета. Хлябът, заедно с корите, се смила в блендер. След това се запържва в 2 с. л. от зехтина на умерен огън, докато трохите станат златисти. Манатарките се накисват в гореща вода и се оставят да набъбнат. Печурките се обелват, шапките и пънчетата им се режат на кубчета, розмаринът и чесънът се наситняват. В останалия зехтин първо се запържват сърцевината на лука и чесънът, а след това се прибавят печурките и розмаринът. Когато гъбите започват да омекват, се слагат отцедените и наситнени манатарки (водата се запазва). Сипва се доматеният концентрат и щом и той се запържи леко, се налива виното, накрая се подправя със сол и черен пипер на вкус. Накрая гъбената смес се събира с трохите. Отделените външни слоеве на лука се пълнят със сместа и се подреждат в тава с отвора надолу. Останалата плънка се разпределя отгоре, налива се водата от манатарките, полива се със зехтин и се посолява. Тавата се покрива с алуминиево фолио и се пече в предварително загрята фурна на 180 градуса с вентилатор за около 40 минути. След това фолиото се отстранява и лукът се допича за още 15 минути на 220 градуса.

Плоски хлебчета с ароматна плънка

Продукти: 300 г пълнозърнесто брашно; 150 г брашно; 300 мл топла вода; 1 ч. л. сол; За плънката: 400 г картофи; 1 глава лук; 1 люта зелена чушка; 2 стръка магданоз; 1 ч. л. къри на прах; 2 с. л. олио; сол и черен пипер на вкус; Приготвяне: Двата вида брашно се смесват със солта и 300 мл топла вода. Замесва се меко тесто, което се поръсва с брашно, покрива се с прозрачно фолио и се оставя да почине 30 минути. Картофите се обелват, нарязват се на кубчета и се готвят на пара. Охлаждат се и се намачкват. Смесват се със смлените лук и люта чушка. Прибавят се кърито, сол и черен пипер, накълцаният магданоз и олиото. Тестото се разделя на 6 части, които се разточват на тънки кори. В средата на всяка кора се слага по малко от плънката. Затварят се плътно, като пакетчета. Разточват се леко, така че да се изтънят. Готвят се от двете страни върху нагорещена плоча или в тиган с незалепващо покритие. Поднасят се топли, с разядка по желание.

Овчарски пай

Продукти: 800 г сладки картофи (батати); 5 скилидки чесън; 1 глава лук; 1 морков; 150 г соева кайма; 450 мл зеленчуков бульон; 400 мл пасирани домати (от консерва); 1 ч. л. мащерка; 1 дафинов лист; 5 с. л. зехтин; 2 с. л. сос уорчестър; сол и черен пипер на вкус; Приготвяне: Картофите се обелват, нарязват се наедро и се сваряват. Отцеждат се и се намачкват с вилица. Смесват се с 2 с. л. зехтин, сол и черен пипер на вкус, и 1 смачкана на паста скилидка чесън. Соевата кайма се сварява в бульона, докато набъбне. Лукът се нарязва на кубчета. Морковът се настъргва на едро ренде, а останалият чесън се наситнява. Зеленчуците се заливат с останалия зехтин и около 150 мл вода и се готвят под капак, докато омекнат. Добавят се мащерката, дафиновият лист, доматите и соевата кайма. Овкусява се със сол, черен пипер и соса уорчестър и се готви, докато сместа се сгъсти. Прехвърля се в тавичка и отгоре се сипва пюрето от сладки картофи. С лъжица се оформят декоративни шарки, по желание се полива с малко зехтин и се посолява. Паят се пече около 45 минути в загрята на 180 градуса фурна с вентилатор. Съвет: Вместо сладки картофи (батати) може да използвате 500 г обикновени картофи и 300 г моркови.

Постни банички

Продукти: За зехтиновото тесто: 225 г брашно; 1/2 ч. л. сол; 75 мл зехтин екстра върджин; 1/2 ч. л. бакпулвер; 75 мл студена вода; За обикновеното тесто: 250 г брашно; 1/2 ч. л. сол; 150 мл студена вода; За плънката: 1 кг картофи; 200 г спанак; 1 щипка индийско орехче; 1 връзка пресен лук; 2 скилидки чесън; 2 люти чушки пеперончино; 2 с. л. зехтин; сол и черен пипер на вкус; Приготвяне: От брашното, бакпулвера, солта, зехтина и водата се замесва меко зехтиново тесто. От брашното, солта и водата се замесва обикновено гладко тесто. Двете теста се покриват с фолио за свежо съхранение и се оставят да починат 30 минути. Разточват се върху набрашнен плот в кръгла форма с дебелина 1 см, като зехтиновото тесто трябва да е с по-малък диаметър и то се слага върху обикновеното тесто. Краищата на тестото се завиват към средата, като леко се застъпват (първо от дясно, от ляво, отгоре и отдолу). Разточва се, за да се получи правоъгълник с дебелина 1 см. Двете къси страни се прегъват навътре – до средата. Сгъва се надве от дясно наляво и се прибира в хладилник за 30 минути. Разточва се на правоъгълник върху набрашнен плот и се завърта на 90 градуса, обратно на часовниковата стрелка. Отново се прегъват двете къси страни към средата, а после се сгъва от дясно наляво. Прибира се в хладилник за 30 минути, и така общо 3 пъти. Картофите за плънката се обелват, сваряват се и се намачкват с вилица. Към тях се добавят наситненият лук и смачканият на паста чесън и се овкусява със сол, черен пипер, индийско орехче и стритите люти чушки. Спанакът се попарва закратко в гореща вода, отцежда се и се добавя към картофената смес. Полива се със зехтина и се разбърква. Тестото се разточва тънко и с помощта на ринг се изрязват кръгчета. Ако е необходимо, се разточват и те. Във всяко кръгче се слага от плънката. Прегъва се и краищата се притискат с пръсти. Пекат се 30 минути на 190 градуса.

Бобени кюфтета

Продукти: 250 г белен бял боб; 3 малки моркова; 2 скилидки чесън; 1 връзка пресен лук; 4 стръка мащерка; 3 филии хляб (100 г); 1 и 1/2 ч. л. кимион; 2 с. л. зехтин + за намазване; сол и черен пипер на вкус; За соса: 1 краставица; 80 г сурови белени бадеми; 3 с. л. зехтин; 1 ч. л. сух чесън; сокът от 1/2 лимон; сол и черен пипер на вкус; Приготвяне: Бобът се залива с вода, добавят се 2 стръка от мащерката и се готви 45 минути или докато се разкашка. Морковите се обелват, настъргват се на едро ренде и се запържват в зехтина, докато омекнат. Добавя се наситненият пресен лук и се запържва за кратко. Бобът се отцежда и мащерката се отстранява. Хлябът се смила в блендер. Запържените зеленчуци, скилидките чесън, хлябът, кимионът и листенцата от останалата мащерка се добавят към пюрето от боб, разбърква се добре и се подправя със сол и черен пипер. Оформят се сплескани големи кюфтета и се слагат в тава, върху намазана със зехтин пергаментова хартия. Кюфтетата също се поливат с малко зехтин и се пекат в предварително загрята на 200 градуса фурна до готовност – около 15 минути. Обелената краставица се пасира с бадемите, лимоновия сок, сухия чесън, зехтина, сол и черен пипер на вкус. Кюфтетата се поднасят със соса. Съвет: От тази рецепта могат да се направят и бургери от бобено кюфте, като се прибавят сосът, резен домат и листо от салата айсберг.

Мъфини с царевица

Продукти: 400 мл кокосово мляко; 400 г брашно; 1 пакетче бакпулвер; 60 г корен джинджифил; 1 ч. л. сол; 1 консерва царевица; 100 мл зехтин екстра върджин; 1/2 връзка копър; 1 щипка лют пипер; Приготвяне: В купа се смесват брашното, бакпулверът, солта и царевицата. Наливат се кокосовото мляко, зехтинът, сокът от настъргания джинджифил. Фурната се загрява на 170 градуса с вентилатор. Прибавя се лютият пипер. Копърът се наситнява и се прибавя, всичко се разбърква. Сместа се разпределя във форма за мъфини, намазана със зехтин. Пекат се 45 минути.

Аранчини със сос от маслини

Продукти: 250 г ориз арборио; 5 г сушени манатарки; 2 малки тиквички; 50 г грах; 1 морков; 1 скилидка чесън; 1/2 глава лук; 1/2 лимон; 750 мл зеленчуков бульон; 150 мл бяло вино; 40 мл зехтин + за намазване; 2 стръка риган; 3 с. л. хранителна мая; 3 с. л. сусам; 2 с. л. брашно; сол и черен пипер на вкус; галета за овалване; олио за пържене на маслена баня; За соса: 250 г маслини каламата без костилки; 200 г пасирани домати от консерва; 20 мл зехтин; 1 скилидка чесън; сол на вкус; Приготвяне: Морковът се настъргва, а лукът и чесънът се наситняват. Зеленчуците се запържват в половината от зехтина, докато омекнат без да се карамелизират. Добавя се оризът, запържва се за кратко и се налива виното. Щом се изпари, се подправя с наситнения риган. Малко по малко и при непрекъснато бъркане, се налива от бульонът, докато оризът го поеме и стане готов. Тиквичките се разполовяват и се почистват от семките. Намазват се със зехтин, посоляват се и се готвят на тиган от двете страни. Режат се напречно на тънки ивички. Манатарките се накисват във вряла вода. Готовият ориз се смесва с тиквичките, накълцаните манатарки и малко от водата от накисването. Овкусява се със сол и черен пипер и се охлажда. Смесва се с настърганата лимонова кора, лимонов сок на вкус и брашното, като се разбърква добре. От сместа се оформят топки, като във всяка се слага по малко грах, овкусен със зехтин и сол. Прибират се във фризер за 30 минути. Овалват се в смесена със сусам и хранителна мая галета. Чесънът се накълцва и се слага в тенджера. Наливат се доматите и зехтинът. Сипват се и нарязаните маслини, посолява се и се готви 10 минути на слаб огън. Пържат се на маслена баня до златисто и се отцеждат от мазнината върху кухненска хартия. Аранчините се поднасят със соса.

Карфиолена супа

Продукти: 1 голяма глава карфиол; 4 скилидки чесън; 2 малки глави лук; 200 г царевичен хляб; 1 л зеленчуков бульон; 80 мл зехтин; 1 ч. л. зърна кориандър; 1 ч. л. зърна кимион; 1 ч. л. лют червен пипер; 1 ч. л. сминдух; 1 ч. л. куркума; 1/2 с. л. къри; сол и черен пипер на вкус; Приготвяне: Карфиолът се накъсва на розички. Кориандърът и кимионът се запичат на сух тиган и след това се стриват в хаванче, заедно със сминдуха. Лукът и чесънът се нарязват на ситно и се запържват в тенджера със сгорещения зехтин. Овкусява се със стритите подправки, куркумата и червения пипер. Налива се бульонът, прибавя се и карфиолът. Оставя се да къкри на слаб огън, докато зеленчуците омекнат. Супата се пасира, подправя със сол и черен пипер. Хлябът се нарязва на кубчета, овкусява се с къри и се запържва в зехтина. Супата се сервира с крутоните.