0

М ежду 30 000 и 40 000 българи със здравословни проблеми се лекуват през последните години в базите на Националния осигурителен институт (НОИ). По време на пандемията интересът спадна и хората бяха по-малко, но тази година се очаква по-голям наплив. НОИ е едноличен собственик на дружеството „Профилактика, рехабилитация и отдих“ (ПРО), където хората могат да се възползват от евтин санаториум. Отделно от програмата за рехабилитация на НОИ хотелите предлагат отдих и лечение на свободни цени, като за възрастните се предлагат евтини пакети. А от рехабилитационната програма на института могат да се възползват хората, които продължават да внасят осигуровки, каквито са и работещите пенсионери.

Условия

Право на евтин санаториум имат осигурените за общо заболяване, майчинство, трудова злополука и професионална болест, с внесени осигуровки за шест последователни месеца, предхождащи месеца, в който се провежда рехабилитацията. Продължителността на програмата за един човек е 10 дни. Цената на нощувките и частичната помощ, която се плаща от бюджета на Държавното обществено осигуряване, е 7 лв. на ден. Всеки има право на до 4 процедури дневно за сметка на бюджета на Държавното обществено осигуряване. Изисква се още направление от личния лекар за заболяването и резервация в подходящ санаториум. През 2021 г. институцията сключи договори с 22 юридически лица за общо 52 изпълнители на дейността по профилактика и рехабилитация. Програмата започна на 2 април и продължи до 31 декември 2021 г., като от нея се възползваха общо 37 728 лица, съобщиха тогава от осигурителния институт. И тази година се очаква хората, имащи нужда от рехабилитация, да се възползват от базите на ПРО. От НОИ вече обявиха, че в четири от тях ще се настаняват бежанци.

Програма

От дружеството ПРО предлагат лечебна програма, предназначена за тези, които имат нужда от профилактика и рехабилитация на заболявания на опорно-двигателния апарат, на сърдечносъдовата, дихателната, периферната и централната нервна система, бъбречно-урологични, стомашно-чревни, жлъчно-чернодробни и ендокринно-метаболитни заболявания. В списъка на изпълнителите на програмата са включени и други хотели, така че хората ще имат възможност да изберат най-подходящите според заболяванията си. Старозагорски минерални бани, Банкя, Хисаря, Павел баня, Вършец, Велинград и Бургас са сред най-предпочитаните дестинации, съчетаващи отдих и лечение.

От природата

Курортът Старозагорски минерални бани е разположен в живописна местност с много възможности за екотуризъм. В близост е местността Богородична стъпка, смятана за лековито и свято място, с изграден малък параклис „Рождество Богородично”. В центъра на курорта има разкопки от древноримска баня. Селото е изходен пункт за връх Момини гърди. Лечебните свойства на водата са неоспорими при заболяване на опорно-двигателния апарат, периферната нервна система, сърдечносъдовата система, бъбречно-урологични, стомашно-чревни и други заболявания. Хидротермалните води в Банкя са с ниска минерализация. Съдържанието на хидрокарбонатния йон в тази минерална вода е особено важен за поддържане на алкално-киселинното равновесие в организма, понижава концентрацията на липиди в кръвта, има антиалергично и противовъзпалително действие. Пациенти, които са преминали през операции на сърцето, споделят, че отдихът и лечението в Банкя са им подействали много добре. Минералната вода в Хисаря подобрява храносмилането, очиства червата и поддържа алкално-киселинното равнище. Подходяща е при лечение на камъни в бъбреците и жлъчката. Леко радоновата минерална вода стимулира възстановяването на тъканите, активира функцията на жлезите с вътрешна секреция. Лечебните свойства на водата в Старозагорските минерални бани са неоспорими при заболяване на опорно-двигателния апарат, периферната нервна система, сърдечносъдовата система, бъбречно-урологични, стомашно-чревни и други заболявания.

Преустроиха детска градина в село Листец

Център за социална рехабилитация и интеграция е открит в с. Листец, община Главиница на Силистренска област, съобщиха от общината.

В сграда на бивша детска градина са създадени условия за предоставяне на социалната услуга за възрастни хора. Центърът, в който ще работи екип от 6 специалисти, е с капацитет за 60 потребители.

Финансирането от 120 хиляди лева годишно е със собствени приходи на община Главиница. Ще бъде открит и филиал на центъра в с. Звенимир.

Изворите в Костенец гонят токсини

Изворите в Костенец са били известни още в древността, тъй като в района са запазени останки от римски терми, балнеологични съоръжения, нимфеуми. Специфичният ефект на тази вода се дължи предимно на хидрокарбонатния анион, особено важен за поддържане на алкално-киселинното равновесие, подобрява обмяната. Сулфатните аниони стимулират храносмилането, помагат за отстраняването на токсините.

Морска луга вдига имунитета

Безценното съчетание на морски климат, морска вода и луга повлиява благоприятно заболяванията на опорно-двигателния апарат, централната и периферната нервна система. Една от базите на НОИ се намира в Приморско, където климатът позволява провеждането на балнеоложко лечение през цялата година. Морската луга стимулира имунобиологичните защитни реакции на организма, повишава фагоцитарната активност на левкоцитите, стимулира регенерацията на гранулоцитите, активира алкалната фосфатаза в кръвта. Има антихистаминов и слаб адренолитичен ефект и неспецифично противовъзпалително действие.