0

Д-р Милушева, в какво се изразява една паническа атака?

Паническата атака има различни лица. Най-често класическата паническа атака е свързана със задух, с невъзможност да си поемеш дълбоко дъх, както и с бодежи в сърдечната област, които обаче са много характерни, защото са в определена точка. За разлика от същинската сърдечна болка, която е притискаща, стягаща и се усеща по-скоро в централната част на гърдите, отколкото в сърдечната област, то при паническа атака обикновено има болка, която е фокусирана върху конкретна точка в сърдечната област и се усеща по-скоро като бодеж. При някои от хората това може да бъде придружено със силно сърцебиене, може да се появи повишаване на артериалното налягане.

Паническата атака може да се изрази в неспособност да контролираш действията си, в усещане за слабост в краката. При по-острите паник атаки човек може да изпадне дори във временно шоково състояние, по време на което да изгуби слух или зрение.

Споменахте, че паническата атака е временно състояние. Колко дълго може да продължи тя?

Продължителността на паническата атака може да бъде от няколко минути до половин час. Когато продължава прекалено дълго, това започва да тревожи хората и много от тях търсят медицинска помощ.

Какви са причините за паническите атаки? Има ли конкретни ситуации, които ги отключват?

iStock

Много често се говори за възможните причини за паническите атаки, като такива, свързани с конкретни страхове на хората – загубата на нещо материално (работата, дома) или загубата на близък човек. Това обаче не е така.

Същинските панически атаки са по-скоро свързани с вътрешни блокажи, свързани с определени емоции. Тези емоции могат да бъдат например несигурност за бъдещето, притеснения , свързани с настоящето или със спомени от миналото.

Има и схващане, че човек може да получи паническа атака когато изпитва чувство за срам – от това, че е слаб, различен, че не може да се справи. Много често хората, в стремежа си да се харесат на другите, си поставят нереалистични цели, което също може да бъде причина за паническа атака.

Паническата атака може да се изрази и в страх към нещо конкретно, но този тип панически атаки са характерни за хората, които имат фобии. Когато се сблъскаш с причинителя на тази фобия, може да изпаднеш в паническа атака – например в самолета.

Друга възможна причина е потискането на чувствата, конформисткото поведение – съгласяваш се с това, което се налага да приемеш като ситуация, като поведение , въпреки че вътрешно не си съгласен – неизразеното несъгласие създава вътрешно напрежение, предизвиква мисловни въртележки.

Затова е много трудно да се определят конкретните причини за една паническа атака. Те могат да бъдат най-различни. При всички случаи обаче онова, което е най-характерно за всички панически атаки, е чувството на страх в момента, в който я изпитваш. Паниката представлява еманация на страха, най-силната му форма.

Жените или мъжете страдат по-често от панически атаки, какви са Вашите наблюдения?

Много погрешно е схващането, че паническата атака по принцип е характерна за жените. Бих казала, че в процентно отношение те са по равно. Жените са тези, които по-често търсят помощ и подкрепа в това състояние, докато мъжете, в притеснението си, че другите ще разберат, че изпитват паническа атака, което на подсъзнателно ниво за тях означава да изпитват страх, те предпочитат да запазят тези много силни емоции скрити в себе си.

В последните две години на пандемия наблюдава ли се ръст на честотата на паническите атаки?

iStock

Да, определено това е така. Винаги, когато има увеличаване на нивата на обща тревожност, това води до нарастване на честотата на паническите атаки. Най-характерното за паническите атаки е, че те се появяват внезапно и не е задължително човек да е попаднал в конкретна драматична ситуация, касаеща лично него. Много често паническите атаки се появяват дори при хора, които привидно нямат никакви проблеми, хора, които изпитват сигурност в чисто материален аспект и въпреки всичко изпитват панически атаки.

Ако човек получи една паническа атака, означава ли това, че в бъдеще той автоматично ще получи още такива атаки?

Не, понякога паническата атака може да бъде единична или да не се появи втора още много дълго време. Зависи от конкретните причини в дадения човек, които са го накарали да изпадне в паническа атака. Важно е да се отбележи, че паническата атака много рядко е свързана с нещо конкретно, което ти се случва в момента, даже почти никога. Тя най-вече е свързана с нещо, което носим вътре в себе си – някакъв неосъзнат страх, несигурност, вина.

Разбира се, в този случай е изключително важно да се потърси помощ. Всичко зависи от психо-емоционалния баланс на човека.

Какъв е пътят, по който страдащият от панически атаки, може да потърси помощ или да опита да си помогне сам?

Когато става дума за справяне със самата паник атака, някои хора реагират инстинктивно и променят дишането си. Бавното и дълбоко дишане е действие, което хората често правят без да се замислят и по този начин си помагат за по-бързото излизане от паническата атака.

Други пациенти прибягват до медикаменти, например.

Rescue

Един от бързите и ефективни методи може да бъде приемът на универсалната комбинация на д-р Бах– RESCUE. Тя е създадена конкретно за повлияване на емоционалния дисбаланс, свързан с проблемни и стресови ситуации. RESCUE се предлага под формата на капки, спрей или пастили. При паническа атака вариант е да се съчетае приемът на Рескю спрей, защото той ще подейства по-бързо, с прием на Рескю капки, които могат да се поставят в чаша с вода и имат малко по-бавно, но по-продължително действие.

А какво да направим, ако искаме да предотвратим бъдещи панически атаки?

Сама по себе си, комбинацията от цветни есенции в Рескю не може да предотврати бъдещото появяване на паническите атаки, а само да помогне за овладяването, когато атаката вече е настъпила.

Обикновено най-бърз и траен резултат за предотвратяване на бъдещи атаки може да се получи при комбинирането на психотерапия и Бахова терапия. Когато става дума за панически атаки, които третираме с Бахова терапия, е нужно да се направи консултация с Бахов терапевт, за да се определи причината за появата им и да се създаде индивидуална комбинация, която да включва 1 или 2 моноесенции, свързани с конкретните причини за получаването на паническа атака, както и 2 или 3 есенции, свързани с овладяването на евентуални кризи в периода на терапия.

Колко бързо може да се повлияе честотата и силата на паническите атаки?

Паническите атаки никога не изчезват бързо. Идеята на Баховата терапия и на психотерапията е във времето те да се разреждат като честота и да намалява тяхната интензивност и времетраене. Стремежът е всяка следваща паническа атака да бъде много по-кратка и не толкова наситена с вегетативни симптоми, които плашат хората.

За продуктите от линията Rescue можете да прочетете повече на rescue.bg или да ги закупите от по-добрите аптеки или онлайн на vedrashop.bg

* RESCUE често се приема като допълнение към редовната терапия с Цветята на д-р Бах. RESCUE се взема при определени поводи, а не като продължителна терапия. Няма ограничение във възрастовата граница при ползването на употребата на Rescue продуктите.

Начин на прием на RESCUE® капки - 4 капки, директно под езика, на всеки 15 минути, до постигане на максимален ефект. Продължителност на ефекта – 1-2 часа. Може да се комбинира допълнително с до две други моноесенции, в зависимост от индивидуалния профил (например при бременни – с есенции от дива ябълка или орех).

Начин на прием: RESCUE® спрей - единичната доза е 2 впръсквания директно в устата. Няма ограничения в дневния прием. Няма странични действия и лекарствени взаимодействия. Може да се ползва при деца и бременни.

RESCUE® пастили: Единичната доза е равна на 1 пастил. Поставете я в устата и изчакайте да се разтопи. Действието настъпва до 20-тата минута. Ако сдъвчете пастилата, ще забавите първоначалния ефект до 30 минути. Няма ограничения в дневния прием. Няма странични действия и лекарствени взаимодействия. Може да се ползва при деца и бременни.