0

– Гл. ас. Петкова, кога трябва да приемаме хранителни добавки и какво ни обещават те?

– Трябва да използваме хранителни добавки, ако имаме някакъв недостиг в организма си – на макро-, микроелементи, витамини и минерали. Тогава се налага да приемаме тези добавки и те ни обещават, че ще набавят този недостиг. Употребата им трябва да започне, когато наистина имаме нужда, тоест установили сме с кръвен тест, че ни липсва например магнезий. В този случай трябва да приемаме магнезий, но не да го пием в продължение на две години, а да правим почивки и пак да се изследваме, за да видим дали този недостиг вече е набавен.

– Прекаляват ли хората с приема на хранителни добавки?

– Забелязва се свръхупотреба на хранителни добавки. По данни за аптечната мрежа на всяка една опаковка лекарствен продукт се продават три хранителни добавки. Тук не говоря за продажбата през интернет, вестници, списания и куфарна търговия на тези продукти. Свръхупотребата им наложи през 2021 г. Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) да въведе за тях регистрационен режим. Дотогава съществуваше единствено уведомителен режим, при който производителите или търговците само подаваха уведомление по образец.

– Темата на дисертацията ви е много интересна за широк кръг от хора. Какви са рисковете от употребата на хранителни добавки?

– Моето проучване установи, че в закупени през интернет или социалните мрежи хранителни добавки има необявени съставки, които крият риск за човешкото здраве. Некоректни производители си позволяват да влагат лекарствени продукти с цел да се изпълни здравната претенция. Например в закупена през интернет хранителна добавка от категорията за отслабване открих веществото сибутрамин. От 2010 г. то е забранено въобще да се влага в лекарствени продукти, а години по-късно го срещаме в хранителна добавка. Информацията в сайта бе, че продуктът е изключително безопасен, ще ни помогне да отслабнем и свалим необходимите килограми без никакви странични ефекти. А сибутраминът има страшно много странични ефекти. Може би си спомняте лекарствения продукт Редуктил, който съдържаше сибутрамин за лечение на затлъстяване. Аз лично в аптеката, в която работех, имах една пациентка, приемаща лекарството. За съжаление, тя почина вследствие на полиорганна недостатъчност. Имах също колега, за когото разбрах, че употребява хранителна добавка със сибутрамин, а тази съставка изключително много увеличава термогенезата. Ходеше с шапка, защото не можеше да спре по никакъв начин изпотяването. Често се случва, когато човек не знае, че приема лекарствен продукт, да увеличава дозата. Защо, казва си, само една капсула, нали е безвредно, може и по две-три.

– Какви други категории хранителни добавки изследвахте?

– Втората категория хранителни добавки, които изследвах, бяха за еректилна дисфункция. Спрях се на 23 продукта, закупени пак през интернет, и в тях също открих много необявени съставки. За една от хранителните добавки пишеше, че е 100 процента билкова и съдържа 13 вида билки – бабини зъби, йохимбин и т.н., и че спокойно може да се сравни по ефект с виаграта. Как няма да се сравни, като съдържаше виагра? Оказа се, че в състава й има силденафил (виагра – б.а.) и то в доза над допустимата за влагане в лекарствени продукти. Максимално разрешената доза силденафил в тях е 100 мг, а тук бе 116,55 мг, тоест производителят си е позволил да увеличи дозата, за да има 100-процентов ефект. Знае се колко много странични реакции има силденафилът и как може да доведе включително до инфаркт. Представете си какво се случва, когато някой възрастен мъж е решил за по-безопасно да приема тази хранителна добавка вместо лекарствения продукт и предписаната доза.

Изследвах и трета категория продукти – така наречените спортни хранителни добавки. Поръчах ги през интернет от американски сайтове. После се убедих, че няма значение, че сайтът е американски, може и българин да стои зад това. Една от пробите купихме от магазин за спортна суплементация в Пловдив, купи я съпругът ми, уж, че той ще взема хранителната добавка. И момчето, което я продаваше, му каза: „Ти с това няма нужда да спортуваш, сутрин и вечер го приемаш и ти гарантирам, че ще станеш огромен“. Как няма да стане огромен? Аз установих, че вътре има девет стероида, а знаете колко много са нежеланите реакции при употребата на стероиди, макар че в рекламата на продукта се твърдеше, че ще подобри настроението. Пишеше дори, че добавката е дезинфекцирана!!!

– Много млади хора, а и не само те, приемат протеин на прах. За какво трябва да внимават?

– И бременни включително го приемат. На мен също по време на бременноста ми бе препоръчано да пия протеин. Ако бях си набавила този протеин незнайно от къде – през интернет или други мрежи, в него можеше да се съдържа стероид и страничните ефекти върху бебето биха били изключително пагубни. Така че проблемът е много голям. Съветът ми е да се избягват всякакви неща, които се предлагат във фитнесите, всякакви приготвени от тях протеини в чашки, защото това много често се случва в момента в България, но за съжаление на гърба на здравето на децата ни. Нека протеините и всички спортни добавки, които те приемат, да се закупуват само от аптеки, където има контрол, а не от магазини за спортна суплементация, фитнеси или интернет. И родителите да знаят какво приемат децата им.

– Но те не ни питат, като пораснат.

– В момента водя обучителни програми в училища в България за деца на 10-12-годишна възраст. Имаше, за съжаление, ученици, които идваха с лист А4, изписан с приемани от тях хранителни добавки, за да ме питат дали съм открила нещо нередно. Надявам се с тези обучителни програми да оставим следа.

– Може ли да се случи и в някоя аптека да попаднем на хранителна добавка с необявени съставки?

– Моето проучване показа, че в нито една от хранителните добавки, които закупих от аптеки, няма необявени съставки.

– Случва се да виждаме в интернет реклами на тези продукти, уж препоръчвани от известни лекари или журналисти. Какъв е мащабът на това явление?

– Доста голям. През последните години се наблюдава много голяма спекулация с имената на известни лекари и медийни личности. Самата реклама е фалшива, защото те не са дали съгласието си за препоръчване на този продукт. Оказва се, че е много трудно да се спре този процес.

Рекламираше се например един продукт, като се използваше името на известна разследваща журналистка. Тя не се спря, сезира отдел „Киберсигурност“ на ГДБОП и пътят на тази хранителна добавка бе проследен. Установи се, че домейнът на сайта е регистриран в САЩ от украински гражданин. Самата хранителна добавка се произвежда в Италия на ишлеме за български дистрибутор, който има офшорна компания в Кипър. Той регистрира хранителната добавка в Русе, а тя се продава от румънски сайт. Виждате колко дълъг е пътят и е много трудно да бъде проследен. За този продукт се обясняваше също, че няма нужда да бъде купуван от аптеките, защото, видиш ли, производителят иска да даде тази отстъпка на потребителя, а не да печелят фармацевтите. Добавките се обявяват за много скъпи, но цената им се намалява на 69 лева, може би, защото са смята, че това е достъпната потребителска цена. И за тези пари, явно, народът много се лъже.

– Продава ли се вече тази хранителна добавка след разследването?

–Слава Богу, продуктът вече не може да бъде закупен онлайн, но вижте по-нататък какво се прави. Казва се, че е изчерпан, затова можете да се обърнете към другата алтернатива на пазара. Леко се променя името на продукта и той продължава да бъде в интернет.

Доайенът на кардиологията – проф. Григоров, също бе замесен във фалшива реклама на хранителна добавка, в която уж казва, че тя ще изчести кръвоносните ни съдове. Говорих лично с проф. Григоров, който ме помоли да дам гласност на този случай и да кажа, че това е не само пълен медицински абсурд, но и биологичен. Сподели ми, че много пациенти са го търсили да си искат от него парите, когато разбрали, че добавката е фалшива. И в този случай тя бе намалена от една космическа цена на 69 лева. С цел бърза продажба се появяват едни мигащи часовници – само днес, само сега... Този продукт вече го няма, но има следващ такъв, който се препоръчва.

И името на проф. Оскар беше замесено в такава измама. В публикацията се споменаваше неговата майка, която, представете си, не отишла при сина си на преглед, а при друг лекар, който й препоръчал операция. И проф. Оскар уж изобретил едни капки, за да върне влошеното й зрение, и те щели да помогнат на много хора. И тези капки струваха 69 лева.

А проф. Иво Петров има цял шкаф в неговия кабинет с една хранителна добавка, в чиято фалшива реклама бе замесен. Пациенти отивали при него и гордо му заявявали, че са си купили от неговата хранителна добавка и вече я приемат. Той прибирал, естествено, кутиите в шкафа. След този случай проф. Петров излезе с призив да не рискуваме здравето си и да не купуваме лекарствени средства от интернет. Аз тук бих добавила – и никакви хранителни добавки. Има достатъчно аптеки, откъдето могат да се купят.

– Не е трудно сякаш да се разпознае фалшивата реклама.

– Хората се лъжат. Пише например, че от дадена хранителна добавка се продават 30 000 опаковки за три-четири седмици. Като човек, който се занимава и с търговия на лекарствени продукти, мога да ви кажа, че аналгинът не може да се продаде в такива големи количества, както те твърдят, че се продава тази хранителна добавка. И отново се изтъква, че няма нужда да се плаща на алчните фармацевти, които искат да спечелят от този продукт. Внушава се на потребителите, че е много по-лесно да си го вземеш от пощата, отколкото да отидеш при специалист.

- Какво трябва да направят хората, когато имат съмнения за дадена хранителна добавка?

- Първото, което трябва да направят, е да сезират БАБХ. Например, ако са установили, че добавката няма регистрационен номер, получили са някаква странична реакция или пък нещо им е показало, че не е това, което са очаквали. Самите те не могат да установят това с анализ, но има регулаторни органи, които правят тези анализи. Могат да се обадят на горещите телефони или да попълнят една контактна форма с имената си, електронната поща и телефона. Могат да приложат и снимка на самия продукт.

На второ място, да споделят проблемите си с лекар. Много често пациентите въобще не споделят, че приемат хранителни добавки, тъй като ги смятат за безопасни, а да не говорим какви взаимодействия може да има самата хранителна добавка с някои лекарства. Важно е да се доверяват на аптеките и най-вече на тези производители, които са се доказали на пазара, които правят качествен и количествен анализ на използваните активни съставки. Вече има много хранителни добавки с клинични проучвания, а те не са задължителни, но някои производители ги правят. И нека пациентите да се обръщат към лекарите, а не към д-р Гугъл или изкуствения интелект, за да им каже какво им има.