0

Ц ветният прашец вече мъчи алергичните. Тази година е поставен поредният рекорд за отчетено количество дървесен полен през февруари, показват изследванията на специалистите от Националния център по заразни и паразитни болести. Причината - повишаването на температурите и намаляване на количеството сняг през последните 5 зими. През последните години се наблюдава значително по-ранен старт в цъфтежа на първите дървета в сравнение с годините с типична зима. 

Леска 

В района на София леските вече традиционно цъфтят през януари. През февруари цъфтежът на елша, ясен и видове от семейство Кипарисови показва тенденция да е все по-ранен и все по-интензивен.
Видовете, които предизвикват оплаквания у алергичните пациенти през този сезон, са няколко. Това са леска, елша, бреза, габър, ясен, трепетлика, ива, топола, бряст, както и представители на семейство Кипарисови и Тисови. Най-много полен отделят ясенът и представителите на семейство Кипарисови. 

Очакваните големи количества дъжд през март ще помогнат на алергичните в този месец. Независимо че ще има много цъфтящи дървета, честите валежи ще ограничават разпространението на прашеца по въздуха. В резултат само в отделни дни може да се стигне до по-значителна въздушна поленова концентрация. 

Цъфтеж

В по-топлите райони на страната цъфтежът ще започва и ще се развива с около 10 до 14 дни по-рано, отколкото в останалите части. В планините почти няма цъфтящи видове, с изключение на лески и трепетлики в по-ниските места. В ниските части край реки ще има локално по-висока поленова концентрация от прашеца на цъфтящи елши.
В градовете най-голямо количество прашец ще се отделя от ясен, тис и различни видове от сем. Кипарисови. Това са видове, които образуват голямо количество прашец и често са използвани като градска растителност.