0

О пасна зараза се превръща в епидемия до границата ни. Съседите ни вече са в паника, след като 15-годишно дете е с тежки усложнения от шарка.

Мрачните предчувствия на епидемиолозите се сбъдват - Сърбия е на прага на епидемия от морбили, бият тревога сръбските медии.

В сряда беше официално обявено, че 15-годишно дете от Белград, се е разболяло от морбили и е хоспитализирано поради усложнения. Тревогата се засилва от факта, че детето не е пътувало в чужбина, а се е заразило в Сърбия, което означава, че заразата е широко разпространяваща се при съседите.

При нисък ваксинационен обхват с MMR ваксината, епидемията чука на вратата ни, алармират местни епидемиолози.

От публикации в местната преса става ясно, че е само въпрос на време колко хора ще се разболеят от шарка, а не дали ще се разболеят от нея.

Сръбските лекари трескаво търсят кой е т.нар „нулев“ пациент, който е внесъл заразата и колко още души е заразил.

Заразена се оказва и майката на хоспитализираното дете, вероятно пипнала болестта от него.

Лекарите в съседна Сърбия предупреждават, че в страната няма изграден колективен имунитет и всички предпоставки за епидемия от шарка са налице, пише Blic.

Морбили се характеризира с обща интоксикация, възпаление на лигавицата на горните дихателни пътища, характерен макуло-папулозен обрив по кожата и усложнения от страна на дихателната система.

Дребната шарка е детска инфекция, причинена от РНК-вирус от род Morbillivirus, Measles virus. Въпреки че не е зооноза, доказано е, че поради тесния контакт между хора и селскостопански животни вирусът е еволюирал от този, причиняващ чумата по говедата. 

Инфекцията се разпространява по въздушно-капков път. През втората половина на XX век е въведена ваксинация против дребна шарка, която рязко снижава високата смъртност сред децата в световен мащаб.

Да се надяваме, че епидемията няма да прескочи границата и да пламнем и ние, особено като се имат предвид интензивните потоци хора, преминаващи и в двете посоки, както и агресивността на заразната болест.