П опулярните масла за готвене, използвани от милиони, могат да повишат риска от агресивна форма на рак на гърдата, предупреди един от водещите британски експерти по рака.
Лекарите смятат, че линоловата киселина, обичайна мазнина, съдържаща се в маслата от семена като соево, слънчогледово и царевично, реагира с топлина, като помага на раковите клетки да растат и да се размножават.
Следователно домашните готвачи трябва да „ умерят“ консумацията на масло от семена, „особено хората с висок риск“, посъветва онкологът професор Джъстин Стибинг.
„Много масла като зехтина съдържат по-малко линолова киселина“, добави той.
В нов доклад професор Стибинг, който ръководи революционно изследване на лечението на рак, описва скорошно проучване, подчертаващо риска от рак заради маслата от семена като „значителен“.
Изследването, публикувано от Weill Cornell Medicine в Ню Йорк, установи, че линоловата киселина може да свръхстимулира „контролния център“ в клетките, като помага за подхранването на растежа на раковите клетки на гърдата.
Учените откриха това, като хранеха мишки с тройно отрицателен рак на гърдата - най-смъртоносната форма на заболяването - диета с високо съдържание на линолова киселина и сравняваха бъдещия растеж на тумора с плацебо групата. Те открили, че тези в маслената група са развили по-големи тумори от животните, които не са консумирали линолова киселина.
Имаше връзка и с хората, с повишени нива на линолова киселина, открити в кръвни проби от тройно отрицателни пациенти с рак на гърдата, казаха учените.