0

О фициално ваксинирането срещу новия щам на COVID-19 започва от сряда. Това е денят, от който всеки, който желае може да му поставят Comirnaty Omicron XBB.1.5, ще може да бъде регистриран в системата и да получи сертификат. Това каза пред „Телеграф“ д-р Кремена Пармакова, която е експерт в Министерството на здравеопазването.

“Новото при тази ваксина е, че се променя изцяло концепцията за първична имунизация и бустер. Тази ваксина изисква прилагането само на единична доза“, поясни тя и добави, че първите 80 хил. дози вече са у нас, като страната ни ще получи общо 1.3 млн.

Ваксини

Поставените досега ваксини срещу старите варианти на COVID-19 не пазят от новите видове, затова е необходимо да си поставим подобрен препарат, заяви пред медията ни главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. “Това, което в момента циркулира в света, е включено почти на 100% в ъпдейтваните ваксини, които получихме за този сезон.

ЗАВРЪЩА ЛИ СЕ ПАНДЕМИЯТА? У нас стотици заразени с COVID за денонощие, има и починали

Може да разчитаме на значителна защита. Много често се сменят, бързо се предават, но протичат сравнително доброкачествено“, посочи здравният инспектор. Доц Кунчев каза още, че заболеваемостта е скочила три пъти и ако в края на август е била 3/100 хил., то сега е над 22/100 хил., но въпреки това едва 200 души седмично се лекуват в обикновено отделение, 10-15 стигат до интензивно, а смъртни случаи почти няма. „Можем да кажем, че от тази гледна точка COVID-19 все повече прилича на всички респираторни вируси като грипния, с който се срещаме всяка година“, коментира той.

Симптоми

Конюнктивит е симптом само при щама, който върлува в САЩ и още няколко страни в Европа. „Той е в не повече от 25-30% от случаите. При другите е класическа картина – много силна изразена уморяемост, температура, дори и не висока, понякога кашлица, тежко главоболие. Тези симптоми, различно представени, отминават за 3-4 дни“, посочи той.

Грип

Най-вероятно грипната епидемия ще достигне България в края на януари, тъй като в 90% от случаите е така, смята доц. Кунчев. „Първите случаи ще започнат в края на октомври, ноември, постепенно ще се покачи процентът на положителните, за да достигне до епидемични размери през януари и до обявяване на епидемия или в страната, или в отделни области“, коментира той. По думите му делът на хората, които си поставят противогрипни ваксини, е твърде нисък – 15-20%, и няма как да ни предпазят от предстоящата епидемия, но пък гарантира на хората, които са си ги поставили, че ще имат изградена защита срещу дивия вирус.