1

У чените работят в продължение на много години, за създавaне на ваксини срещу вируси като COVID-19, но чак година след началотo на пандемията успяха да доразвият тази технология, така че да могат за кратко време да се произведат, изпитат и приложат в невиждани досега количества.

Така например още от 2001 г. иРНК се прилага за проучвания при лечение на рак, през 2011 г. е проведено първото клинично изпитване с иРНК ваксини срещу грипни и респираторно-синцитиални вируси, а от 2017 г. иРНК се прилага за персонализирана имунотерапия на рак при хора.

Тези знания, наред с мощните инвестиционни програми на САЩ и ЕС в самото начало на пандемията, помогнаха значително да се ускори първоначалното разработване и масовото производство на настоящите ваксини срещу COVID-19.

За да бъдат пуснати за широка употреба, всички ваксини преминават през три фази на клинични изпитвания с цел да се докаже тяхната безопасност и ефективност. По време на разработването на ваксините срещу COVID-19 фазите се припокриваха, а и при мащабите на пандемията и масовото заразяване на хората, се оказа възможно клиничните изпитвания да завършат много по-бързо от обичайните 2-3 години. Това позволи процесът на одобряване и пускане за употреба да се ускори и да се спечели време в борбата с вируса, без да се пропуска или скъсява нито една от всички задължителни фази и всички те бяха напълно завършени.

Всички научни данни към днешна дата показват, че ваксините остават най-добрата защита срещу тежко или фатално COVID-19 заболяване.

Въпреки всички научни доказателства за ефективността на ваксините, все още има много хора, които се колебаят дали да се имунизират. Именно затова националната информационна кампания „По-силни срещу COVID-19“ на Българското сдружение по иновативна медицина (БСИМ) и Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България (ARPharM) дават отговори на най-често задаваните въпроси за ваксините срещу COVID-19.

Какво съдържат ваксините?

Одобрените за употреба в България и Европейския съюз ваксини не съдържат жив вирус. Съставките им варират според производителя. Нито една от разрешените ваксини не съдържа яйца, желатин или латекс. Обичайните съставки на ваксините, като вода, натриеви и калиеви соли, захари, мазнини и незначителни количества други помощни вещества се използват и при иРНК ваксините, наред със самите РНК молекули. Всички ваксини срещу COVID-19 са свободни от метали като желязо, никел, кобалт, литий и редкоземни сплави. Те също така не съдържат индустриални продукти като микроелектроника, електроди, въглеродни нанотръби или полупроводници от нано-тел. В кратките характеристики на ваксините, публикувани в сайта на Изпълнителната агенция по лекарствата, изрично е записан съставът на всяка отделна ваксина.

Могат ли хората с алергии да бъдат ваксинирани срещу COVID-19?

Хората, които знаят, че имат алергия към някой от компонентите на определена ваксина, не трябва да бъдат имунизирани с нея. А тези, които развият тежка алергична реакция, след приложена първа доза ваксина срещу COVID-19, трябва да получат втората доза от друга ваксина.

Лица, които имат алергия към полиетиленгликол (PEG) не трябва да се ваксинират с иРНК ваксини, а при лицата с алергия към полисорбат (лаксативи) не трябва да се прилага ваксината на Janssen. Ваксинирането срещу COVID-19 е препоръчително и за хора, които имат алергии към лекарства, храни, домашни любимци, латекс и други вещества.

Възможно ли е чрез ваксината да се заразя с COVID-19?

Не е възможно ваксината да Ви зарази с COVID-19. Никоя от досега одобрените за употреба в България ваксини не съдържа жив SARS-CoV-2 вирус.

Може ли да ваксинирам детето си?

Учените са провели клинични изпитвания с хиляди деца и резултатите показват, че ваксините са безопасни и ефективни и за тях. В момента ваксината на Pfizer-BioNTech е единствената в България, достъпна за деца, навършили 5 години. Децата, нвършили 6 и повече години, могат да бъдат ваксинирани срещу COVID-19 с двете иРНК ваксини Comirnaty (на Pfizer-BioNTech) и Spikevax (на Moderna). Деца на възраст между 5 и 11 навършени години се ваксинират с ваксини, които имат намалено съдържание на иРНК, 3 пъти по-малко в Comirnaty, съответно 2 пъти по-малко в Spikevax. Деца и младежи на възраст между 12 и 17 години, включително, се ваксинират с двете иРНК ваксни в дози като за възрастни.

Имам ли нужда от бустерна ваксина?

Наличните към момента научни данни сочат, че имунният отговор към ваксините срещу COVID-19 намалява с времето. За да се удължи защитата от тежък COVID-19, е важно да се постави бустерна доза ваксина срещу SARS-CoV-2. Бустерната ваксинация служи за ефективно поддържане на имунитета, независимо от възрастта и предишните заболявания (вижте ТУК и ТУК) Тя повишава защитата от тежки форми на болестта и хоспитализация по повод COVID-19 до 90% (вижте ТУК)

Колко време се запазва имунитетът след ваксиниране с COVID-19 ваксина?

Учените продължават да следят колко дълго се задържа имунитетът след ваксиниране срещу COVID-19. Последните проучвания показват, че защитата може да намалее с времето. Това накара центровете за контрол на заболяванията, много европейски и световни организации да препоръчат всички ваксинирани да получат бустерна ваксина след завършване на основната ваксинация. Бустерната ваксинация е особено препоръчителна за хора над 65 години, за хора с хронични заболявания и за всички, чиято професия е свързана с по-висок риск заради близкия контакт с много хора. Бустерна ваксина се препоръчва и за бременни след третия месец жени, хората на диализно лечение, транплантираните и хора, които не са подложени на активно имуносупресивно лечение.

У нас втора бустерна доза иРНК ваксина е разрешена от 24 юни 2022 г. при всички лица над 18-годишна възраст.

Може ли да се ваксинирам, ако съм бременна?

ДА, ваксинацията срещу COVID-19 се препоръчва за жени, които са бременни, кърмят, опитват се да забременеят в момента или които може да забременеят в бъдеще (вижте ТУК).

„Не допускай случайността да диктува твоето здраве! COVID-19 е все още тук и ще продължи да заразява. Имунизацията остава най-добрата защита срещу болестта, тежкото й протичане с усложнения и ограничава мутациите на вируса“, призовават организаторите на кампанията „По-силни срещу COVID-19”.

*Текстът е съгласуван с Министерството на здравеопазването.