0

А ко искаме да постигнем европейско ниво на финансиране на здравните услуги, трябва да мислим за европейски здравни вноски. Това каза пред „Телеграф“ председателят на здравната комисия в парламента проф. Костадин Ангелов.

„Тези 8% трябва да бъда преосмислени. Според мен 12 е съвсем реалистичен процент, който може да се обсъжда. Трябва да се направят сметки от експертите и да се върви в тази посока“, заяви той. Според него това може да се случи в рамките на 3 години.

„Първата година 9%, втората да е 10%, третата да е 12%. Посоката е тази, за да може да финансираме всичко онова, което се появява, което е ново, за да разширим обхвата на реимбурсацията от НЗОК и да разширяваме пакета на здравните услуги, тъй като има много заболявания, които не са включени в основния пакет от дейности, финансирани от касата“, коментира той.

Проф. Ангелов е категоричен, че ако искаме да бъдем като в Западна Европа и скандинавските страни, пътят е в увеличаване на здравната вноска, но у нас няма политическа воля това да се случи. „Ние като партия не бихме подкрепили нейното увеличаване, защото сме поели такъв ангажимент пред нашите избиратели“, каза проф. Ангелов.

Болници

Председателят на здравната комисия в парламента коментира, че в България има твърде много болници.

„Ако гледаме европейските сметки, със сигурност нашите лечебни заведения са много повече, отколкото е средният брой в европейските държави“, смята той. Според него трябва да се мисли за преформатиране на лечебните заведения, тяхното окрупняване, вливане и сливане, докато се постигнат стратегически национални обекти.

„Така държавата ще може да ги наблюдава, да се грижи за тях и да ги финансира по начин, който да осигурява достъпно и стабилно здравеопазване за в бъдеще“, обобщи проф. Ангелов.

По отношение на населените места, които са без достъп до здравни грижи, той обясни, че това е била причината да подкрепят на първо четене законопроект, който предвижда създаването на мобилни лечебни заведения. „Те трябва да бъдат финансирани от държавата и управлявани от областните болници“, посочи медикът и даде за пример Бургас и Кърджали, където вече се предоставя такава услуга.

Медикаменти

Проф. Ангелов увери, че до 1 февруари 2024 г. ще се сложи край на порочната практика лечебни заведения да купуват едно и също лекарство на различна цена. „Това ще се случи през промяна в Закона за здравното осигуряване, където касата ще плаща цена, която ще бъде не по-висока от средно аритметичната от петте най-ниски цени, постигнати през последната година и половина“, обясни той. Тогава няма да има значение начинът на закупуване, защото дадено лекарство няма да бъде заплащано над тази цена, поясни председателят.