0

В Националния център за заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) вече няма да се правят изследвания за кърлежи. Това ще се случва само в частни лаборатории, а цената на тестването е около 18 лв.

Близо 70% е ръстът през май тази година на различните тестове за лаймска болест срещу същия период за миналата година. Това показват данните на една от големите в страната ни частни лаборатории. “Една от причините, за да не се тестват кърлежи в НЦЗПБ е, че за първи път там вече се изследва и Т-клетъчен имунитет. “Това е най-важният показател дали лаймска болест е активна”, поясни пред БНТ директорът на НЦЗПБ проф. Ива Христова.

"Освен антитела можем да изследваме и наличието на Т-лимфоцити. Не е възможно да се изследват огромен брой кърлежи в една референтна лаборатория и това никъде в света не се прави. Референтната лаборатория е да потвърди спорна диагноза от периферна лаборатория или да се правят уникални изследвания, които никъде не се правят", каза Христова. Тя изтъкна, че изследваните кърлежи през май в една от големите частни лаборатории са 658, което е двойно повече отпреди година. Положителни за лаймска болест от тях са 63.

Популация

С най-висока честота ухапани от кърлежи хора в столицата е районът на Южния парк. "Броят на изследваните кърлежи е близо 100% увеличен и горе-долу толкова е процентът на положителните тестове. Тоест тази популация, която е положителна в природата, си е налична", коментира пред обществената телевизия д-р Благовеста Пенчева.

Нашествие от кърлежи има и в морската столица, установи проверка на „Телеграф“. Огромен ръст на ухапани от опасното насекомо отчитат за седмица от Регионалната здравна инспекция във Варна. 58 се официално регистрираните ухапвания от кърлежи за периода 31 май - 6 юни. 50 от тях са от територията на Варна, а останалите 8 от областта. За сравнение през предходната седмица те са били едва 6.

Коситба

Началото на пролетната обработка бе дадено на 28 и 29 март, когато бяха обработени терените в морската градина. Косенето във Варна в същото време и тази година създаде проблеми. Жалби за необработени тревни площи заваляха към общината, а кметът Коцев обеща да окоси всички терени до 24 май. Въпреки това тревите в много места на града продължават да надхвърлят човешки бой и сега.

Ако ни ухапе кърлеж, лекарите съветват максимално бързо да бъде отстранен, да предстои не повече от 12 часа. Колкото по-малко кърлежът е впит в нас, толкова по-голяма е вероятността да не ни зарази, дори и да е преносител.

*Автори: Кристи Красимирова, Любомир Славов