0

Б ългария е заплатила 217 130 317 лева за ваксини срещу коронавируса. Това показва справка на здравното министерство, предоставена за „Телеграф“ по Закона за достъп до обществена информация.
Страната ни обаче тепърва ще налива още милиони, защото до края на тази, както и през следващата година, очакваме нови доставки с огромни количества. От януари до декември миналата година държавата е изплатила 175 575 530 лв. за доставката на над 11,8 милиона дози от четирите разрешени за употреба ваксини. 

Според споразуменията, сключени между Европейската комисия и производителите, за периода 2020-2021 г. България е получила най-много дози от неизползваемите към момента ваксини на „Астра Зенека“. От тях в страната са доставени над 4,5 млн. На второ място с над 4,3 милиона дози е препаратът на „Пфайзер“ и „Бионтех“. Малко под 2 милиона са доставените ваксини от „Янсен“, а 950 000 са получените в този период от „Модерна“. В същото време обаче приложените дози са значително по-малко от получените или под 4,4 милиона. Поради тази причина страната ни на няколко пъти предприе дарение на дози към чужди държави. Над 3,3 милиона са ваксините, които сме изпратили към Кралство Бутан, Иран, Бангладеш и Босна и Херцеговина. Те са получили от препарата на „Астра Зенека“. Други над 310 000 ваксини от „Пфайзер“ сме изпратили към Северна Македония и Босна и Херцеговина, а 100 хиляди дози от „Модерна“ сме препродали на Норвегия. В края на март Министерският съвет прие решение за дарение на нови 500 000 дози от ваксината на „Астра Зенека“, които страната ни ще изпрати на Уганда.

Доставките към България обаче продължават и само за първите три месеца на тази година държавата е изплатила още над 2,6 милиона лева за ваксини. До края на 2023 г. у нас се очаква да пристигнат нови огромни количества (виж карето). За този период са договорени над 11 милиона дози „Пфайзер“, 21 хил. дози „Модерна“ и по близо 10 000 дози от двете нови ваксини – на „Санофи“ и „Глаксо“, и на „Валнева“. Всички споразумения за отлагане на доставките и дарение към трети страни не спасиха България от унищожаването на ваксини. Към края на април за бракуване са обявени над 300 000 дози, които предстои да бъдат изгорени (виж карето). Налични в страната пък са още над 4 милиона, чийто срок бавно изтича. Така с новите очаквани доставки и буквалния крах на имунизацията у нас сме заплашени от риска да изхвърлим на боклука милиони препарати срещу COVID-19, за които сме заплатили или предстои да заплатим стотици милиони левове. 

Само от началото на месеца няколко големи лечебни заведения обявиха, че закриват ваксинационните си пунктове. Сред тях са ВМА и „Св. Анна“ (Окръжна болница), които бяха водещи в поставянето на ваксини. В Русе пунктовете също затварят. Здравните заведения, където бяха разкрити такива, са получили уведомления, че държавата спира финансирането към тях и то със задна дата – от 1 април. Досега медиците, които поставяха ваксини, получаваха по 10 лв. на имунизация, което беше и един от стимулите за разкриване на повече пунктове. Сега пари вече няма да се изплащат, а липсата на интерес е допълнителна причина за преустановяване на работата им. Така ваксинация срещу COVID-19 ще правят само личните лекари, което допълнително ще затрудни процеса. Причината е, че те трябва да събират на групи желаещите, за да отворят флакон, докато в центровете процесът беше много по-лесен.  

Имаме само два инсинератора за лекарства: Хиляди отиват за изгаряне

Първите количества от ваксините за унищожаване са генерирани още през второто полугодие на изминалата година и предстои да бъдат изгорени през тази. За целта държавата отново ще трябва да заплати, но този път, за да се отърве от ваксините. Цената ще бъде определена при сключването на договора с инсинератор. В България обаче има само две такива съоръжения за третиране на болнични отпадъци и лекарствени продукти, съобщиха за „Телеграф“ от Министерството на околната среда и водите. Едното е собственост на Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС) и се намира на територията на Александровска болница в София. То се експлоатира от 2003 г., като собствеността на терена, сградния фонд, оборудването и транспортните средства, обслужващи инсталацията, са на МОСВ. Другият инсинератор е собственост на частна фирма и е разположен на територията на община Девня.

Преговаряме за по-малко бройки

България преговаря за по-малко бройки ваксини. Заради наличните количества и почти преустановеното поставяне на ваксини у нас Министерството на здравеопазването изпрати писмо до Европейската комисия, в което информира за желанието си да получава доставки, съобразени с нуждите на населението. МЗ счита, че държавите следва да имат възможността да закупуват количества, които реално са им необходими. „Практиката до момента доказа, че не е работещо залагането на количества ваксини, които в пъти надвишават потребностите на страната“, съобщиха преди дни от ведомството, като допълниха, че България разчита на открит диалог с ЕК и производителите на пандемични ваксини за договаряне на количества, съобразени с потребностите на държавите членки на ЕС и на страната ни в частност. „Желанието на Министерството на здравеопазването е страната ни да продължи да осигурява широко портфолио от ваксини срещу COVID-19, но в разумни количества, с което да гарантира достъпа на българските граждани до различни по вид ваксинални продукти“, се посочва още в съобщението.

Само 4000 се оплакаха от реакция

В Изпълнителната агенция по лекарствата са постъпили само 4069 съобщения за постваксинални реакции. Това представлява 0,092% от всички поставени дози, съобщиха от здравното министерство. Най-много са оплакванията от „Астра Зенека“ – 2324. На второ място по сигнали е и най-употребяваната ваксина у нас, тази на „Пфайзер“, която е регистрирала 1151 нежелани реакции. Трети е препаратът на „Модерна“ с 428 сигнала, а на последно място е „Янсен“ със 166. Към началото на месец май при приложени общо 4180 дози от педиатричните ваксини на „Пфайзер“ и „Модерна“ във възрастовата група от 5 до 11 г. са постъпили само три съобщения за нежелани лекарствени реакции. Това представлява 0,07% от всички приложени ваксини. Във възрастовата група от 12 до 17 г. пък са приложени общо 49 867 дози, а постъпилите съобщения са 14 или 0,03%. За да стимулира имунизацията и да разсее колебанията и притесненията на хората, здравното министерство стартира мащабна информационна кампания „+ мен“. На сайта plusmen.bg са дадени отговори на най-често задаваните въпроси, а експертите обясняват дали и защо да се ваксинираме, ако имаме съпътстващо хронично заболяване.