0

Х епатит с неизяснен произход, който разболява сериозно деца, притесни здравните власти по света тази седмица. Вече са открити около 200 случая в 14 държави, като най-много те са във Великобритания.

„До момента в света имаме около 180 случая на този хепатит при деца до 16 години. Те нямат други заболявания. При тях не се установяват някои от досега известните причинители на хепатит”, коментира пред Нова телевизия инфекционистът и педиатър доц. д-р Атанас Мангъров.

„Това са случаи на хепатит, причинен от неизвестен вирус, който е силно неавтоимунен. При наблюдаваните деца около 10 на 100 са стигнали до чернодробна трансплантация, което означава, че са развили остра чернодробна недостатъчност”, посочи още той.

„Явно имаме заболяване, което е за момента e с неизвестен причинител. То протича тежко, но е много рядко срещано. За момента основания за безпокойство няма”, добави Мангъров. По думите му трябва да се спазват елементарните мерки за лична хигиена.

Новият вид хепатит, който засяга сериозно деца, не е наблюдаван у нас до този момент. Това успокои в студиото на Нова телевизия директорът на СБАЛ по детски болести "Проф. Иван Митев" Благомир Здравков.

„Първите научни съобщения за такива случаи на хепатит са от април тази година от различни страни от Западна Европа и САЩ”, коментира каза той. Тежката болест е засечена и в Румъния. По думите му тревожното е, че има малка част от случаите, при които заболяването прогресира остро.

„Организацията в момента на нашето здравеопазване не позволява спешни чернодробни трансплантации при деца. В момента такива се извършват след оторизация и финансиране от НЗОК и то при предварителна договореност с външна болница в чужбина. Това се случва само в планов порядък”, посочи Зравков.

„По тази причина още миналата седмица съм изпратил доклад до министърката, с който я запознаваме с този проблем. Трябва да успокоим хората, че място за паника няма. За щастие, честота на тежките хепатити е доста ниска”, коментира той.

Директорът на СБАЛ по детски болести „Проф. Иван Митев“ е категоричен, че е важно да бъде създадена организация при евентуална необходимост от такива спешни чернодробни трансплантации.

„Към момента не сме наблюдавали при нас точно този тип хепатит”, съобщи той. „Нашата задача като ръководители в здравеопазването е действията да изпреварват последствията и да можем да оказваме адекватна помощ на всяко дете”, отбеляза Благомир Здравков.

„Това, за което родителите трябва да наблюдават при децата е уморяемост, безапетитие, температура, гадене и повръщане, жълтеникава оцветка на кожата и очите, потъмняване на урината и изсветляване на изпражненията. Това по принцип са симптомите на хепатита. Какъв точно е обаче – следва да се уточни в лечебно заведение”, обясни той.

Преди дни проф. Ива Христова, директор на НЦЗПБ, коментира, че има два варианта коронавируса да повлияе за поява на хепатит - директно - с  увреждане на микроциркулацията, а индиректно - чрез спаднал имунитет.